18 tipů, jak skladovat zeleninu a ovoce
Víte, jak skladovat zeleninu a ovoce a hlavně správně? Dneska vám ukážeme několik tipů, jak na to. Konečně třeba přijdete na to, proč ty banány tak rychle černají a zelenina hnije po pár dnech.
Neomývejte nic před skladováním
Zní to zvláštně, ale neomývejte zeleninu ani ovoce před tím, než ji budete skladovat v ledničce nebo v komoře. Pokud si všimnete nějaké špíny, stačí otřít mokrým ubrouskem a usušit. Umývání totiž může odstranit jejich přirozený povrch, kterým se brání proti hnilobě.
Ovoce a zelenina preferují suché prostředí
Pokud je budete držet ve vlhkém prostředí, podporujete jejich plesnivost. Dobrým trikem je umístit do krabičky mezi ovoce či zeleninu papírový ubrousek, který perfektně absorbuje přebytečnou vlhkost.
Jak správně skladovat avokádo
Foto: pexels
Nezralé avokádo byste měli umístit do papírového sáčku či do novin, aby dozrálo při správné pokojové teplotě. Poté ho uložíme do plastového pytlíku a do ledničky.
Neumisťujte ovoce nebo zeleninu do chladničky
Papriky, okurky a rajčata uchovávejte mimo ledničku, při pokojové teplotě! Může se jinak stát, že zelenina bude nepříjemně slizká. Pokud umístíte ovoce do chladničky, mnohem rychleji se zkazí.
Obalte stopky od banánu
Foto: pexels
Pokud banány vložíte do ledničky, mají tendenci rychle zčernat s ztratit chuť. Nejlépe uděláte, pokud je necháte při pokojové teplotě, ale obalíte jejich stopky do potravinářské folie.
Oloupanou a nakrájenou zeleninu uchovávejte ve vodě
Skvělý trik, nakrájená a oloupaná zelenina, jako například mrkev nebo celer vám vydrží opravdu dlouho, pokud je vložíte do sklenice s vodou.
Skladujte zeleninu i ovoce v teplejší části lednice
Čím nižší teplota, tím těžší je, uchovat ovoce a zeleninu opravdu chutné. Pokud chcete zachovat jejich plnou a přirozenou chuť, skladujte je v té části lednice, kde je teplota vyšší.
Některé druhy ovoce a zeleniny by se neměly skladovat společně
Některé druhy ovoce, jakmile jsou zralé, vylučují ethylen. Patří sem banány, meruňky, melouny, hrušky, švestky, mango a rajčata.
Některé druhy ovoce a zeleniny jsou zase na ethylen citlivé a není dobré je dávat dohromady s první skupinou – jinak budou rychle hnít. Jsou to jablka, vodní meloun, brambory, dýně, mrkev a brokolice.
Brambory a cibuli skladujte odděleně
Pokud je budete uchovávat na jednom místě společně, začnou se rozrůstat jejich výhonky a stanou se nejedlými.
Česnek a cibule mají rádi tmu
Foto: pexels
Pokud nemáte vyloženě prostor, kde je tma, můžete je umístit do papírových pytlíků a udělat do nich pár děr kvůli vzduchu.
Brambory také do tmy
Nikdy nenechte slunce, aby zářilo přímo na brambory. Nejlépe uděláte, pokud je umístíte do koše někam do tmavých míst.
Skladujte dohromady jablka a brambory
Brambory potom vydrží déle.
Chřest jako květina
Chřest zůstane déle čerstvý, pokud ho umístíte do sklenice s vodou stejně jako květiny.
Brokolice a květák milují vlhkost
Brokolice zůstane čerstvá, pokud ponoříte její stonek do vody a vršek jen namokříte vlhkým ručníkem. Vodu pravidelně vylívejte!
To samé platí pro květák, obalte ho do mokrého ručníku 🙂
Zelenina potřebuje vzduch
Foto: pexels
Neschovávejte zeleninu do skříně, nechte ji při pokojové teplotě třeba v plastových nebo dřevěných boxech, ale hlavně ať má dostatečný přísun vzduchu. Jinak se rychle zkazí.
Celer zabalte do alobalu
V takové formě vydrží celer mnohem déle. Takto zabalený ho umístěte do ledničky. Zanechá si svou konzistenci a chuť.
Rajčata stonkem dolů
Oblast kolem stonku je nejsilnější částí rajčete. Pokud začíná hnít, děje se to právě zde. Otočte je tedy stonkem k podkladu.
Hrozny zůstanou čerstvé pokud je zabalíte do plastových sáčků
Hrozny se nebudou tak rychle kazit a zůstanou déle čerstvé a hlavně šťavnaté.
Tak co? Už víte jak skladovat zeleninu? Pomohl vám náš tip? Dejte nám vědět do komentářů! 🙂
Podívejte se také na náš článek 13 skvělých nápadů,jak si uspořádat věci doma.