Nespočet receptů už bylo vyzkoušeno za účelem najít ten pravý, ale nikdy žádný jako tento.

Naše poslání bylo zjistit, zda na kusu papíru, ručně psané ingredience můžou být tajnou směsí 11 bylin a koření, která se dostala do receptu KFC – pečlivě střeženého receptu, který zůstane jedním z největších kulinářských záhad.

Recept se nám podařilo získat od synovce plukovníka Harlanda Sanderse Joea Ledingtona z Kentucky. Říká, že ho našel v zápisníku, který patřil jeho tetě Claudii, druhé Sandersově ženě. Ledington, 67 let, říká, že kombinoval koření, které poté šlo do světoznámého smaženého kuřete jeho strýce, a tento recept je skutečně velká věc.

Chtěli jsme to vidět – ochutnat – pro sebe. Tak jsme to vyzkoušeli.

Může to být tajná plukovníkova směs s 11 bylinami a kořením? Jistě, myslíme si to. Jediní lidé, kteří to mohou jednoznačně říci jsou držitelé receptury v mateřské společnosti KFC. Tak jsme se zeptali, ale společnost nám jen odpověděla: „Spousta lidí v průběhu let tvrdila, že objevila nebo zjistila naše tajemství, ale nikdo nikdy neměl pravdu.“

Vše, co víme, je recept, který jsme zkoušeli a doopravdy chutná jako KFC. A ať je to cokoli, je to vynikající!

KFC recept:

Smažené kuře s 11 bylinami a kořením

Příprava: 30 minut

Máčení: 20-30 minut

Vaření: 15-18 minut

Porce: 4

Ingredience:

2 šálky polohrubé mouky

2/3 lžíce soli

1/2 lžíce sušených tymiánových listů

1/2 lžíce sušených bazalkových listů

1/3 lžíce sušených oregánových listů

1 lžíce celerové soli

1 lžíce mletého černého pepře

1 lžíce sušené hořčice

4 lžíce papriky

2 lžíce česnekové soli

1 lžíce mletého zázvoru

3 lžíce mletého bílého pepře

1 šálek podmáslí

1 vejce

1 kuře, nakrájené, prsa nakrájené na polovinu pro rovnoměrnější smažení

Kanolový olej lisovaný z výlisku¨

Postup:

  1. Mouku smíchejte v misce se všemi bylinami a kořením; dejte stranou.
  2. Smíchejte podmáslí a vejce dohromady v samostatné misce, dokud nebudou zcela smíchány. Namočte kuřecí maso do smetanové směsi při pokojové teplotě, 20-30 minut.
  3. Vyjměte kuřecí maso z podmáslí a nechte nadbytek odkapat. Namočte kuřecí kousky do směsice bylinných koření a mouky, aby se pokryly všechny strany. Nechte odstát na plechu, 20 minut.
  4. Mezitím ohřejte asi 3 centimetry oleje v peci na středně vysokém ohřevu na 180 stupňů. (Pro kontrolu teploty použijte horkovzdušný teploměr.) Když je teplota dosažena, snižte teplotu na médium, aby se udrželo na 160. Smažte 3 nebo 4 kusy najednou, dbejte na to, abyste nepřeplnili plech. Smažte až do zlatohnědé barvy a jednou otočte, 15-18 minut. Předělejte kuřata do pečicí fólie pokryté papírovými utěrkami. Nechte olej aby se vrátil na teplotu 180 dříve, než přidáte další kuře. A takto pořád opakujte i s ostatními kuřaty.

Povedlo se? Řekněte nám, jak vám chutnalo!