Nezdravé jídlo nebo nevýživné? Od doktorů, výživových poradců, v novinách a časopisech se neustále dozvídáme, že máme jíst zdravé jídlo. Vycházíme z toho, že zeleninový salát je zdravý a že hamburger s hranolky ne.

Ale zeleninový salát není zdravý. Jen sami sebe klameme, když si myslíme, že je. Salát není zdravý, je výživný. Když je připravený správně, tak může být velmi chutný a hlávkový salát sám o sobě, když ještě roste v zemi, může být zdravá plodina. Ale salát na vašem talíři není zdravý. Tím, že ho tak označujeme, zakrýváme to, co je u salátu nejdůležitější – že je plný živin, které naše tělo potřebuje. Ale není to jen o terminologii. Pokud salát bude to jediné, co jíte, tak onemocníte. Terminologie nám spíš jen ukazuje, kde začít.

Salát je nezdravé jídlo?

nezdravé jídloFoto: bigstockphoto.com

Zdravý nebo výživný?

„Zdravý“ je špatné slovo. Naše jídlo není zdravé, my jsme zdraví. Naše jídlo je výživné.



Naše jídlo není zdravé, my budeme zdraví, pokud budeme jíst výživné jídlo. Na slovech záleží, zvlášť na těch, kterými označujeme jídlo. Vzhledem k nekonečným možnostem označování jídla není divu, že jsme zmatení.

Jedno z kritických slov je například rafinovaný. Obecně vzato rafinovaný znamená elegantní a s uhlazeným vzhledem, způsoby nebo chutí, bez jakýchkoliv nečistot. Takto potravinářské společnosti ale také nazývají pšenici, ze které bylo odstraněno zrno a otruby, takže zůstal jen čistý škrob bez vlákniny, tuků, železa a vitamínů, díky kterým je pšenice výživná.

To není rafinované, ale ochuzené. Mouka ochuzená o živiny, které jsou důležité pro naše tělo, ale které snižují trvanlivost.



A protože je ochuzená, musíme ji „obohatit“. Obohacený. To zní dobře, ne? Obohatit, posílit jídlo. Potravinářské společnosti přidávají do mouky železo, které odstranily během rafinace, ale ne tolik, kolik potřebujeme. Rafinovaná mouka způsobovala nedostatek vitamínů B a železa, takže začali přidávat vitamíny a železo. A jak tomu říkají? Obohacené.

nezdravé jídloFoto: bigstockphoto.com

Vliv upravovaných potravin na naše zdraví

Bohužel nevíme, jak tyto přidané látky, nemluvě o diglyceridech, sulfátech v kombinaci s nedostatkem vlákniny, ovlivní náš metabolismus v dlouhodobém měřítku. Dosud mají za následek cukrovku a metabolický syndrom.

Když jíme výživné jídlo, pak jsme zdraví. Naše jídlo je buď výživné, nebo ne. Buď jsme zdraví, nebo ne. Pokud budeme jíst výživné jídlo, můžeme posílit naše zdraví.

To není odsouzení toho, co se rozhodnete jíst. Pokud chcete jíst sendvič z chleba, který byl ochuzený o živiny, a polévku obsahující kukuřičný sirup, proč ne. Jen si buďte vědomí toho, co jíte, a jak to ovlivní vaše zdraví. Uvědomte si, co tělu dáváte a proč.



Bohužel dokud nebudeme mít dostatek informací a jednotný a jasný jazyk, kterým budeme moci označovat naše jídlo, bude stále těžší dělat správná rozhodnutí o tom, co jíst.

Teď už všichni víme, že neexistuje zdravé ani nezdravé jídlo, ale výživné a nevýživné!

Převzato z Washington Post.