Za pár týdnů má svátek Martin. A to znamená sníh (kéž by) a hlavně svatomartinskou husu s knedlíkem a zelím. Celý listopad ji můžete vidět v menu v restauracích, ochutnat ji na food festivalech nebo si ji také upéct doma. Že je její příprava moc náročná a tak se do toho raději nepustíte? Chyba! My pro vás máme recept, který zvládne každý! Svatomartinská husa je tradice a pokud jste ji nikdy nezkusili upéct, máte jedinečnou příležitost! Upečte si ji i přesto, že nemáte doma žádného Martina. Uvidíte, že si tento recept zamilujete a svatomartinská husa vám zachutná na tolik, že ji budete připravovat takto každý rok, možná i několikrát do roka!



Svatomartinská husa a recept na ni

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Restaurace a penzion UNO Zlín (@unozlin),





Nejprve je potřeba nakoupit všechny potřebné ingredience. Bez čeho se svatomartinská husa neobejde:

Všechny ingredience nakoupíte pohodlně ze svého domova na Rohlik.cz!

Postup: 

Do pekáče vložte husu hřbetem nahoru, kterou osolte a okmínujte. K ní přidejte oloupanou cibuli, jablka, skořici, badyán a pepř. Ještě před pečením podlijte červeným vínem. Husu pečte a pravidelně ji podlévejte horkou vodou a občas i vínem, ale jen trochu. Až husa pustí tuk, podlévejte tukem. Co se týče času pečení, na jedno kilo husy se peče cca jednu hodinu. Těsně před tím, než bude husa hotová, na ni klaďte tenké plátky másla, abyste dosáhli křupavé kůžičky.

Po upečení husu vyjměte spolu se skořicí, pepřem a badyánem. Jablíčka společně s cibulí a šťávou můžete rozmixovat a máte skvělé pyré, které můžete podávat k huse.



Samozřejmě nezapomeňte na knedlíky – houskové a bramborové a dva druhy zelí – červené a bílé. Pokud se necítíte na tolik vaření nebo se vám zkrátka nechce, můžete si vše koupit již hotové. Nezapomeňte si k tomu dát i sváteční svatomartinské víno.

Doufáme, že se vám svatomartinská husa povede a že bude chutnat. Pokud ji zkusíte, pošlete nám fotku. 🙂 Děláte ji nebo ji nemusíte?

Znáte asijskou polévku Pho Bo? Zkuste si ji uvařit!