V dnešní době už není problém dát si zmrzlinu s jakoukoliv příchutí, která vás napadne. Proto se od klasických vanilkových, čokoládových a jahodových zmrzlin se mírně odkloníme a podíváme se na méně tradiční ledové pochoutky.

Je sice pravda, že si od 70. let minulého století můžete zmrzlinu klidně vyrábět doma, ale ruku na srdce, kolikrát za rok byste stroj na zmrzlinu vytáhli? Zmrzlina od profesionálů má navíc vždy skvělou chuť a můžete najednou ochutnat i více příchutí.

wasabi zmrzlina

wasabi zmrzlina, foto: Pixabay

Netradiční zmrzlinové příchutě pro náročné

A že jich je! Stejně jako celá gastronomie se i moderní zmrzlinářství nebojí experimentovat. Pokud tedy chcete držet krok s dobou, měli byste rychle zapomenout na to, že budete hostům servírovat klasickou vanilkovou nebo fádní čokoládovou zmrzlinu. Možností je opravdu bezpočet, záleží jen na fantazii výrobce.

A že se dá zmrzlina vyrobit opravdu s jakoukoliv příchutí, dokazují snad všechny národy světa. V některých případech to až vypadá, že zmrzlináři soutěží o nejodpornější příchuť. Například v Japonsku se často používají zeleninové a rybí příchutě. V Anglii vyrábí zmrzlinu s příchutí brambor, ryb nebo kapusty. Ani my v Cechách jsme nezůstali pozadu a přidali příchuť pivní.

Na obranu zmrzlinových experimentátorů se však musí nechat, že některé, na první pohled, odporné kombinace, se zmrzlinou vcelku ladí. S klidem tedy hostům naservírujte zmrzlinu s bazalkovou, parmazánovou či wasabi příchutí.

netradiční příchutě zmrzliny

netradiční příchutě zmrzliny, foto: Pixabay

Opilá zmrzlina

Do zmrzliny můžete přidat i alkohol, často se používá koňak, ale potkat se můžete i s jinými druhy alkoholu. V případě, že si chcete pochutnat na takové zmrzlině, počítejte s tím, že to bude spíše sorbet, do kterého se alkohol hodí lépe. Přidat můžete víno, gin nebo aperol. Nemusíte se bát, že byste se zmrzlinou opili, obvykle mívají maximálně 1 % alkoholu.

Originální příchuť si žádá originální servírování

Kromě originální chuti se dnes přemýšlí i nad prezentací. Klasický zmrzlinový pohár s kopečkovou zmrzlinou je už dávno přežitek. Na ústupu je i rolovaná zmrzlina nebo zmrzlina v kornoutu. Proto je potřeba přijít s něčím novým a neotřelým. V každém případě nezapomeňte nádobí před servírováním namrazit, aby zmrzlina neroztála příliš rychle.

netradiční zmrzliny příchutě

servírování zmrzliny, foto: Pixabay

Pečená zmrzlina

Opravdu to myslíme vážně. Vtip je v prudkém zapečení.  Kopeček opravdu pořádně zmrazené zmrzliny položený na piškotovém korpusu je zasypaný pevně ušlehaným sněhem s cukrem a zapečený prudce v troubě. Servírovat se však musí okamžitě.

Zmrzlinový dort

Krémové a máslové dezerty nejsou na léto příliš vhodné. Vyměňte je raději za zmrzlinový dort s mraženým ovocem.

zmrzlinový dort

Semifreddo

Italský výraz Semifreddo znamená doslova „napůl mražený“. Dezert vyrobíte z vyšlehané smetany smíchané se zmrzlinou nebo s chlazeným vaječným krémem. Chuť a konzistence je charakterizována jako lehká pěna, která taje v ústech rychleji než zmrzlina.

Jak můžete vidět, se zmrzlinou není nikdy nuda. V létě vám navíc skvěle poslouží jako lahodný dezert, který osvěží. Kromě toho můžete navíc své hosty překvapit na party zábavou v podobě workshopu výroby zmrzliny pod vedením profesionálů. Naučí se něco nového, pobaví se a ještě si k tomu pochutnají na vlastních výrobcích.