Podzim je už tu a s ním je spojená sezóna dýní, ze kterých vaříme, máme je jako dekorace, vydlabáváme je a v obchodech to dýněmi doslova překypuje. Ale vyznáte se v jednotlivých druzích? Dneska vám je představíme a už nebudete stát před dýněmi a přemýšlet, která se jak jmenuje, která se jí nebo která je jen dekorační. Tohle jsou nejčastější druhy dýní.
Přečtěte si také:10 nápadů na vyřezávané dýně, které vám vyzdobí domov
Poznáte tyto druhy dýní?
Foto: pixabay
Přečtěte si také:6 sladkých receptů z dýně, které vám zachutnají
Špagetová dýně
Špagetová dýně vypadá nádherně jako dekorace, protože má neobvyklý hruškový tvar, ale uděláte z ní i skvělé jídlo. Stačí ji rozkrojit napůl, dát na plech, osolit, opepřit, přidat olej a upéct. Až bude upečená a vnitřek měkký, stačí vzít vidličku a vydlabat ji. Vzniknou vám takové dýňové špagety, které můžete přidat k omáčce.
Hokkaido
Tu asi znáte nejvíc. Dlabou se z ní na Halloween obličeje a dělá se z ní dýňová polévka, pečená dýně nebo třeba dýňové pyré či koláč.
Máslová dýně
Máslová dýně nemá většinou typickou oranžovou barvu, jako vídáme u jiných druhů, ale je spíše do bíla nebo do zelena. Nemá v sobě tolik semínek, je vhodná na vaření a pečení a jak už název napovídá, má skvělou máslovou chuť.
Muškátová dýně
Jiný název, ale úplně to stejné jako máslová dýně. Není to nic jiného, tak si to nespleťte, ale to už se vám teď nestane.
Znáte druhy dýní nebo jste si nebyli jisti?
Přečtěte si také:Pečená dýně jako výborná příloha i hlavní chod