Vánoce bez cukroví nejsou Vánoce. Cukroví milují děti, dospělí, zkrátka úplně všichni. Můžete si udělat pečené, nepečené, zdravé, ale i to tradiční tak, jak ho dělaly naše babičky. Máme pro vás 10 receptů na tradiční cukroví, které nesmí žádné Vánoce chybět a kterým potěšíte rodinu a návštěvu.

Recepty na nepečené cukroví najdete tady.



10 receptů na cukroví, které nesmí chybět na vašem stole

cukroví
Foto: pixabay

Linecké cukroví

Ingredience

210g hladké mouky
70g moučkového cukru
140g másla
2 žloutky
lžička citrónové kůry
rybízová marmeláda

Postup

V míse smícháme mouku, cukr a kůru, přidáme na kousky nakrájené máslo a prsty tvoříme „drobenku“. Vejce si rozdělíme a do těsta dáme jen žloutky a vypracujeme hladké těsto, které ale nehněteme příliš dlouho…těsto necháme odpočinout nejlépe přes noc v lednici. Těsto si vyndáme a necháme trochu povolit, troubu vyhřejeme na 170 stupňů. Těsto rozválíme cca na 5mm silný plát a vykrajujeme oblíbené tvary a peceme cca 5-7 minut, jen aby bylo lehce nazlátlé a ne hnědé. Já slepuju linecké rybízovou marmeládou, ale určitě se bude hodit i jiná pikantnější varianta.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dana Wiesnerová (@dana.wie),





Kávové cukroví

Ingredience

80 g mletých kešu
40 g mletých mandlí
1 malé vejce
80 g kešu krému
špetka soli
1/2 lžičky sody
1/2 lžičky mleté kávy
vanilkový extrakt

Na kávový krém:
70 g másla
100 g kešu krému
5 lžic silné černé kávy
1 lžíce vysokoprocentní čokolády

Na dozdobení:
vysokoprocentní čokoláda, sekané kešu, mletá káva

Postup

Kešu a mandle umelte na velmi jemno, nebo použijte kupované ořechové mouky. Přimíchejte mletou kávu, špetku soli a jedlou sodu. Přidejte zbylé suroviny a vypracujte pevnější těsto. Zformujte ho navlhčenými rukami, zabalte do fólie a dejte do lednice odpočívat.

Formičky vymažte kokosovým olejem. Těsto vymačkávejte do formiček ve stejnoměrné vrstvě. Pečte na plechu na 170 °C asi 8 – 10 minut do růžova. Po upečení vyklepněte košíčky z formiček a obrácené je nechte na plechu ve vypnuté troubě ještě pár minut dojít.

Na krém vyšlehejte změklé máslo s kešu krémem. Pak zašlehávejte postupně po lžících espresso. Nakonec přidejte lžíci rozpuštěné a částečně vychladlé vysokoprocentní čokolády.

Krém dejte před plněním trochu vychladit. Zdobičkou stříkejte menší množství doprostřed košíčků. Na závěr přizdobte košíčky troškou rozpuštěné čokolády, stačí málo, ať je krém stále vidět. Vršek posypejte sekanými kešu a posypejte špetičkou mleté kávy.

Autora receotu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kačka Šváchová (@colorsoflowcarb),

Mandlové cukroví

Ingredience

350g hladké mouky
250g másla pokojové teploty
100g mletých mandlí
150g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce

Na zdobení:
Pomerančová čokoládová poleva (master martini)
Nutella na slepení
Cukrové perličky na posypání

Postup

V kuchyňském robotu zpracujeme veškeré ingredience na vlačné těsto Vzniklé těsto zabalíme do kuchyňské fólie a dáme odležet na 12hod do lednice Na pomoučněném válu vyválíme placku (tloušťka placky cca 0.5 mm) Vykrajovátky vykrájíme hvězdičky, které přesouváme na plech vyložený pečícím papírem Hvězdičky pečeme na 170° cca 8-10min Po vychladnutí potíráme hvězdičky pomerančovou polevou (používám master martini), kterou si rozehřejeme ve vodní lázni Hvězdičky ihned po potření posypeme perličkami Hvězdičky necháme zaschnout a poté slepíme nutellou Uchováváme pečlivě zabalené v dóze na chladném temném místě.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Michaela🇨🇿 (@mojeklasickakuchyne),





Kokosové cukroví

Ingredience

3 vajíčka

90 gramů

třtinového cukru

2 lžíce mléka

2 lžíce oleje

80 gramů rozehřátého másla

70 gramů kokosu

30 g polohrubé mouky

prášek do pečiva

kokos na obalení

čokoládová poleva

džem

Pečeme a promazáváme marmeládou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Martina Strumfova (@sesivcukru.foodblog),

Skořicové cukroví

Ingredience

150ml teplého mléka⠀
2 lžíce medu⠀
1 sáček sušeného droždí⠀
250g špaldové mouky⠀
Pár kapek vanilkového extraktu⠀
3 lžíce medu⠀
1 lžíce skořice⠀
Lžíce kokosového oleje⠀

Postup

Nejdříve připravíme kvásek. Teplé mléko smícháme s medem, lžící mouky a droždí. Zamícháme a necháme na teplém místě 10 minut. Poté přidáme k mouce a extraktu a rukama vypracujeme v nelepkavé těsto. 10 minut necháme odležet a mezitím v misce smícháme med, skořici a olej. Poté vyválíme z těsta dlouhý obdélník a pomažeme náplní. Zarolujeme do šneka a krajíme cca 4 cm široké šneky. Šneky pokládáme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 30 minut při 180°C.⠀

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ve zdravém těle, zdravá chuť 🥗 (@zdrave_recepty.cz),

Nepečené cukroví

Ingredience

100g lískových ořechů /lískooříškového másla
100g měkkých datlí
10g nepraženého kakaa
20g mandlového proteinu (nebo nějakých ořechů rozmixovaných na mouku, ideálně kešu, případně lze použít i kokosová mouka)
špetka soli, vanilka

Postup

Lískové ořechy cca 10 minut opražíme v troubě, oloupeme a rozmixujeme na tekuté máslo (nebo použijeme rovnou lískooříškové máslo). Přidáme datle a promixujeme na tuhou pastu. Přendáme do mísy, přidáme zbytek ingrediencí a rukama vypracujeme těsto, z kterého tvoříme kuličky.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Healthy-fit lifestyle way (@healthyfitlifestyleway),

Vanilkové rohlíčky

Ingredience

· 50 g krupicového cukru
· 45 g vlašských ořechů
· 100 g másla
· Žloutek
Na obalení:
70 g cukru moučka
1 vanilkový lusk

Postup

Ořechy si nameleme či rozmixujeme najemno a dáme prozatím stranou. Máslo utřeme s cukrem, poté přidáme jeden žloutek. Nakonec přidáme pomleté ořechy a hladkou mouky a vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu odpočívat. Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta vyválíme dva dlouhé válečky, ty si pak rozkrájíme nožem na stejné dílky. Z jednotlivých dílků rolujeme menší válečky, ty poté vytvarujeme do rohlíčků. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut, dokud rohlíčky nezezlátnou. Poté necháme lehce vychladnout, a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Markéta Marešová (@lzickacukru),





Kokosové kuličky

Ingredience

  • kokos
  • datle
  • pecičky hořké čokolády
  • kokosový olej
  • mandličky

Postup

Kokos s datlemi, čokoládou a několika lžičkami oleje rozmixujeme. Poté plácáme kuličky a do každé z nich zaplácáme mandličku. Necháme ztuhnout v lednici.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

IPříspěvek sdílený Láska bez obalu (@laska_bez_obalu),

Ořechové

Ingredience

200g vlašských ořechů
100g cukru (moučkový xylitol)
2 bílky
citronová kůra
trochu rumu nebo rumového aroma
kvalitní hořká čokoláda na namáčení

Postup

Vše kromě čokolády smícháme a vytvoříme kuličky, které necháme chvíli schnout. Následně je namáčíme v čokoládě. Dáme vychladit.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený monuna_na_diete (@monuna_na_diete),

Perníčky

Ingredience

200g mandlí
160g pohanky kroupy
1/2 lžičky jedlé sody
perníkové koření
10g lněného semínka + 40ml vody
80g medu
40g melasy
40g kokosového oleje

Postup

Lněné semínko rozmixujeme a zalijeme teplou vodou. Pohanku a mandle rozmixujeme na mouku, promícháme se sodou a kořením, přidáme zbytek surovin a rukama vypracujeme lepivé těsto. Necháme alespoň půl hoďky odpočinout, pak rozválíme na silnější placku, vykrájime tvary a pečeme cca 10 minut na 180°C.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Pečete cukroví, kupujete ho nebo o něj vůbec nestojíte?