Mezi našimi čtenáři máme také vegany, kteří by si přáli inspiraci na veganské recepty. Vyslyšeli jsme vaše přání a jsou tu! Nebojte se, nejsou to jen jídla pro vegany, ale budou chutnat i těm, kteří jedí všechno. Protože i všežravci, vegetariáni a další skupiny mohou zkusit veganské recepty a uvidíte, že vám zachutnají a ani vám nebude připadat, že jíte rostlinnou stravu bez jakýchkoliv živočišných složek. Schválně něco zkuste a dejte nám vědět vaše dojmy. Doufáme, že vám bude chutnat stejně jako nám.
Nejlepší veganské recepty
Foto: pexels
1. Avotoast
Také milujete avokádo? Udělejte si k svačinu, k večeři nebo k menšímu obědu avokádový toast! Je výborný, výživný a také zdravý. Buď si kupte nebo upečte veganský chléb, na který nakrájejte avokádo, posolte, opepřete, pokapejte citronovou šťávou a nahoru nasypejte různá semínka a oříšky. Dobrou chuť.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
2. Plněné batáty
Vydlabejte batátu, dejte do ní cizrnu, špenát, kukuřici a směs, ktero vytvoříte z rajčatového protlaku a z vnitřku batát. Zalijte rostlinnou smetanou a dejte péct. Pokud máte a máte ho rádi, můžete bramboru posypat veganským sýrem.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
3. Brownies
V našem seznamu nesmí chybět sladká svačinka.
Ingredience:
- 500g uvařených batátů (bez slupky)
- 15 datlí
- 1 hrnek bezlepkové mouky
- 2 lžíce mandlového másla
- 6 lžic kakaového prášku
- Trochu soli
Všechny ingredience smíchejte a pečte cca 45min na 165 stupňů. Až brownies vyndáte z trouby, nechte je minimálně 15min si “odpočinout”.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
4. Špagety s tofu
Ingredience:
- špagety
- balení tofu
- sušená rajčata
- sojová smetana
- veganský parmazán
Na pánvi zahřejeme sojovou smetanu, přidáme rajčata, rozdrobené tofu a veganský parmazán. Do omáčky vmícháme uvařené špagety.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
5. Banánové lívance
Ingredience:
- 2 banány
- 200g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1,5 hrnku rostlinného mléka
- špetka soli
- něco na namazání a ozdobu
- kokosový olej
Smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva, přilijeme mléko a rozmixované banány, vypracujeme tekuté těsto. Rozpálíme pánev (pokud nemáte nepřilnavou, použijte trochu kokosového oleje), naběračkou nalijeme trochu těsta, aby nám vznikly lívanečky – ne moc velké, aby se nám vešly na pánev a dobře se nám otáčely. Těsto můžeme naběračkou trochu rozplácnout a vytvarovat. Po chvíli zkusíme pod lívanec zajet obracečkou, pokud jde lívanec hezky od povrchu, je na čase ho opatrně otočit a opéct z druhé strany. Když se oddělí od povrchu i z druhé strany máme hotovo.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
6. Salát s bulgurem a hummusem
Vytvoříme salát z uvařeného bulguru, špenátu, sušených rajčat, koriandru, pepře a soli. K tomu přidáme hummus, který vyrobíme z cizrny, kterou rozmixujeme spolu s tahini, solí, pepřem, citronovou šťávou a olivovým olejem.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
7. Zeleninové placičky
Vyberte si oblíbenou zeleninu, kterou nastrouháte (mrkev, cuketa, okurka atd.), smíchejte ji s jakoukoliv moukou, solí, pepřem a místo vajíčka přidejte namočená chia semínka. Udělejte směs, kterou dávejte na rozpálenou pánev s kokosovým olejem a tvořte placičky.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
8. Veganský mac and cheese
Osmažte cibulku a na ní mrkev, papriku, petržel a květák. Podlijte a chvíli duste. Přidejte kurkumu, sůl a luštěniny (hrách, cizrnu nebo červenou čočku). Až zelenina změkne, tak vypněte sporák a dochuťte – česnekem, lahůdkovým droždím, citronem a hořčicí. Rozmixujte a přidejte těstoviny.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
9. Veganské donuty
-
- 1 plechovka červených fazolí
- 60g kešu ořechů
- 120g jemných ovesných vloček
- 5g jedlé sody
- 40g nepraženého kakaa
- 60g kokosového cukru
- 180ml vody
- na ozdobu: čokoláda + oříšky + lyofilizované ovoce
Fazole i kešu rozmixujte, přidejte zbytek ingrediencí a naplňte formy, dejte péct. Rozpusťte čokoládu a polévejte.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
10. Makovec s višněma a citronovou polevou
Ingredience:
- 120g jemných ovesných vloček
- 60g máku
- 5g jedlé sody
- 90g měkkých datlí
- 180g jablečného pyré
- 80ml vody
- 60g kokosového másla
- 1 lžíce jablečného octa
- 200g višní
- 60g kokosového másla
- 30ml citronové šťávy
Ovesné vločky rozmixovat na prášek, promíchat s mletým mákem a sodou. Datle předem namočit do 80ml vody a spolu s jablečným pyré promixovat. Kokosové máslo rozpustit. Vše promíchat v těsto, natřít na plech, posypat višněma a péct cca 40 minut na 170°C. Po vychladnutí potřít polevou z rozpuštěného kokosového másla a citr. šťávy.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zkuste veganské recepty, budou vám chutnat, i když se nestravujete vegansky.