Žijeme v uspěchané době, kdy jsme rádi za každou volnou chvilku, a tak jsme určitě všichni vděční za recepty na rychlá jídla, která nezaberou moc času a zároveň budou zdravá a výživná. Pokud přemýšlíte, co za rychlý oběd na následující týden vymyslet, inspirujte se v těchto osmi jídlech. Rychlý oběd už je skoro na stole.

Přečtěte si také: Co obědvají lidé v největších firmách světa?



8x recept na rychlý oběd pro celou rodinu

rychlý oběd
Foto: pixabay

1. Pečené kuře na jablkách a cibuli

Extra rychlý oběd!

Ingredience

Dvě kuřecí stehna
Dvě prsa
Cibule
Jablko
Smetana
Sůl
Pepř
Šťáva z půlky citronu
Červená mleta paprika
Mletý kmín
Ghi

Postup

Kuře ochutíme kořením. Nakrájíme jablko a cibuli a dáme do vymazaného pekáče. Zakápneme citronem. Trochu podlijeme. Kuře dame do pekáčku. Pečeme na 170 cca 20 minut. Kuře přeléváme výpekem. Nalejeme smetanu a pečeme dalších 20 minut. Brambory uvaříme a orestujeme na pánvi s máslem a pak přisypeme.

Autora receptu najdete u příspěvku.

2. Rump steak s pepřovou omáčkou a fazolkami na slanině

Ingredience

1 balení (350 g) mražených fazolek
1 balení slaniny
Sůl, pepř

Postup

Stačí když si slaninu nakrájíš na kostičky a osmahneš na pánvi, kde pustí tuk. Poté přidáš mražené fazolky. Když teplem z pánve rozmrznou, okořeníš je dle chuti a ještě chvíli restuješ. DOBROU CHUŤ!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený d² (@d_nadruhou)





3. Kung pao kapustičky

Ingredience

250 g kapustiček
5 sušených chilli
4 stroužky česneku
Zázvor, o velikosti palce
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce sójové omáčky
2 lžíce čínského černého octa
1 lžíce hoisin omáčky
2 lžičky kukuřičného škrobu + 1/2 hrnku vody
Hrst orestovaných arašídů
1 lžička oleje na smažení

Postup

1) Kapustičky rozkroj napůlky a osmaž na oleji z obou stran.
2) Na pánvi společně rozehřej sezamový olej, sojovou omáčku, černý ocet, hoisin omáčku a směs kukuřičného škrobu s vodou.
3) Přidej orestované arašídy a omáčku vař dokud nezhoustne.
4) Uvařenou omáčku nalij na kapustičky, ozdob arašídy.

Autora receptu najdete u příspěvku.

4. Květákové rizoto

Ingredience:
200 g rizoto rýže (arborio nebo carnaroli)
1 větší květák
1 cibule
3 stroužky česneku
1 kostka zeleninového bujonu + 500 ml horké vody
400 g kokosového mléka z konzervy
hrst čerstvého špenátu
šťáva z jednoho citronu
1 lžíce lahůdkového droždí
sůl, pepř
trochu olivového oleje

Postup

Nastrouháme květák a odložíme bokem.
Na velké pánvi opečeme na oleji cibuli, česnek, sůl, asi 10 min.
Přidáme květák a opékáme dalších 5 min. Přidáme rýži, 2 minuty mícháme, ať se směs nepřichytne.
Přidáme půlku zeleninového vývaru, kokosové mléko, šťávu z citronu a lahůdkové droždí.
Necháme probublávat 25-30 minut, postupně přiléváme zbytek vývaru.
Pokud potřeba, můžeme přidat trochu vody.
Až rýže změkne, vmícháme špenát, opepříme a podáváme, třeba i s uzeným tofu, jako já na fotce.

Autor receptu najdete u příspěvku.

5. Zapečená cuketa s mletým masem

Ingredience

1 střední cuketu
5 stroužků česneku
1 cibuli
cca 500g mletého masa
Brambory – asi 6-8 kusů podle velikosti
3 vejce
1 smetanu
Sůl, pepř, grilování koření na zeleninu
Máslo a kukuřičná strouhanka na plech
Plátkový sýr

Postup

Maso orestuji na cibuli, ochutím sůl a pepř. Cuketu a brambory si nakrájím na plátky.
Skládám do vymazané formy – brambory na plátky, cuketa – posypu grilovacím kořením na zeleninu. Dám orestované maso. Dám plátky cukety a brambor. Posypu kořením.
Dám péct do trouby a po 10 minutách zaliju vajíčkama rozšlehanýma ve smetaně.
Vrátím do trouby a peču. Před koncem dám navrch plátky sýra, vypnu troubu a nechám “dojít”.

Autora receptu najdete u příspěvku.

6. Červená čočka s cuketou a rýží

Ingredience:
* červená čočka
* cuketa
* cibule
* voda
* česnek
* oliv.Olej
* Sůl, kurkuma, oregano, bazalka
* Sljova smetana na zjemnění
* Rýže
* Vejce

Postup:
1. Červenou čočku pořádně propláchnu. Cuketu nastrouhám na hrubo. Cibuli na drobno. Dám vařit rýži podle návodu.
2. Na tuku orestuji cibuli až chytne barvu. Přidám čočku, cuketu a zaliju tekutinou. Lze použít vodu nebo vývar. Ochutím kořením a bylinkami. Na mírném stupni vařím asi 15 minut. Pak zkontroluji, promíchám, pokud je třeba doliju zase trochu tekutiny a vařím dál, až bude čočka úplně měkká.
3. Přidáme smetanu a vařím ještě 5 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

7. Dýňová polévka

Ingredience:
* dýně hokaido nakrájená na kostky
* cibule
* olivový olej
* zeleninový vývar nebo voda
* sojova smetana
* sůl a bobkový list

Postup:
1. V hrnci rozehřejte olivový olej a pozvolna na něm opékejte cibuli. Až zesklovatí, tak přidejte pokrájenou dýni a opékejte dalších 10 minut.
2. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte zhruba dalších 15 minut, dokud nebude dýně měkká. Rozmixujte ručním mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí, bobkový list a ještě pár minut povařte.
3. Polévku podávejte posypanou opečenými dýňovými semínky.

Autora receptu najdete u příspěvku.





8. Cizrnové špagety se sušenými rajčaty

Ingredience:

Cizrnové špagety (nebo těstoviny)
3 hrsti špenátu
2 stroužky česneku
Čili (pastu nebo koření)
Sušená rajčata
Rostlinný sýr
Lahůdkové droždí, 2 lžíce
Extra panenský olivový olej

Postup:

1) Špagety (těstoviny) uvař.
2) Na oleji osmaž česnek s čili.
3) Přidej špenát.
4) Na pánev přidej uvařené špagety, sušená rajčata.
5) Posyp sýrem.
6) Ozdob cherry rajčátky & bazalkou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Tohle je naše inspirace na rychlý oběd, který vám nezabere moc času a bude chutnat.

Přečtěte si také: Tip na ideální oběd či večeři: francouzské brambory