Doporučuje se, že by měl člověk jíst 5 jídel denně, to znamená, že to vychází na dvě vydatné svačiny, které nás mnohdy dokáží zachránit od hladu a úbytku energie. Pokud potřebujete svačiny pro děti, pro sebe, do práce nebo jen tak, protože máte chuť a nemáte žádné nápady, můžete se inspirovat v našem článku a vybrat si ideální svačinku pro vás, najdete tu slané i sladké a jsou samozřejmě zdravé a naprosto výborné.
Nenechte si ujít: 3 zdravé a chutné snídaně, které si můžete dopřát na několik způsobů
11 receptů na výborné a zdravé svačiny
Foto: pixabay
Přečtěte si také: Jednoduchá a rychlá večeře: 12 receptů pro každý den
1. Hrušky pečené se sýrem
Ingredience
Hrušky – 2ks
Niva – 75g
Vlašské ořechy – 15g
Med – 5g
Postup
Hrušky rozkrájet na půlky, lžičkou udělat „lodičky“. Sýr nakrájet a dát do hrušek. Péct v troubě 25 min na 180C. Vyndat z trouby, polít medem a posypat ořechy.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
2. Tiramisu s malinami
Ingredience
1 pudink bez vaření Créme Ole vanilka + 250 ml mléka
1 tvaroh ve vaničce
1/2 lžičky vanilkové pasty
Sladidlo např. flavdrops bílá čokoláda
Celozrnné piškoty
Espresso
Maliny
Holandské kakao
Postup
Do uzavíratelné misky vysypeme sáček Créme olé, přilijeme mléko a protřepeme do tuha. Poté přidáme tvaroh, vanilkovou pastu a sladidlo dle chuti a znovu protřepeme.
Do sklenic střídavě vrstvíme piškoty namočené v kávě, krém a maliny. Navrch posypeme kakaem a necháme vychladit v lednici ideálně přes noc.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
3. Cottage lívance
Ingredience
• 100g cottage
• 1 vajíčko
• lžička kypřícího prášku
• 90g ovesných vloček (namletých)
• mléko (na zředění v případě potřeby)
• lesní směs
• agáve sirup (nebo jiné sladidlo)
• čokopecky
• tvaroh
Postup
– Vločky rozmixujeme, přidáme vajíčko, cottage, prdope a v případě potřeby i mléko.
– Vzniklé těsto tvarujeme na rozpálenou pánev do lívanečků a opékáme dozlatova.
– Mraženou směs lesního ovoce dáme s trochou vody a sladidla do kastrůlku a zahříváme dokud se ovoce neprojde varem.
– Ovocnou směs dáme na hotový lívaneček, přidáme trochu čokopeciček (nebo nasekanou čokoládu) a dozdobíme tvarohem.
Dobrou chuť!
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
4. Sušenky z kokosové mouky
Ingredience
•30 g kokosového oleje (rozpuštěného)
•65 g kokosového cukru
•65 g kokosové mouky
•65 g hořké čokolády (nalámané na kousky)
•45 g kešu krému
•1 vejce
•1 lžička vanilky
•½ lžičky jedlé sody
•½ lžičky soli
Postup
1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. V míse vyšleháme kokosový olej, kešu krém a kokosový cukr do hladka. Přidáme vejce, vanilku a promícháme.
3. Do směsi přidáme kokosovou mouku, jedlou sodu, sůl a promícháme. Nakonec přidáme čokoládu nalámanou na kousky.
4. Z těsta tvarujeme sušenky – cca 10 středně velkých sušenek
5. Pečeme cca 10 minut.
6. Vydržte a na sušenky nesahejte dříve než vychladnou, rozpadly by se.
Dobrou chuť!
Autor receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
5. Zapčené toasty s arašídovým máslem a čokoládou
Ingredience
4 ks celozrnného toastového chleba
arašídové máslo
kostička vysokoprocentní čokolády
Postup
Toastové chleby pomažeme arašídovým máslem, nastrouháme na ně čokoládu, přiklopíme a dáme zapéct do toastovače. Výborná, zdravá a hlavně rychlá svačinka.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
6. Šunkovo-sýrové muffiny
Ingredience
▪ 100 g šunky
▪ 70 g rozehřátého másla
▪ 290 g eidamu 45% (můžete dát sýr podle chuti)
▪ 3 stroužky česneku
▪ 2 vejce
▪ 250 ml mléka
▪ 250 g polohrubé mouky
▪ pažitku
▪ lžičku prášku do pečiva
▪ sezam na posyp
Postup
S moukou smíchejte prášek do pečiva, nastrouhaný sýr, vajíčka, nakrájenou šunku, pažitku, mléko, roztopené máslo a prolisovaný česnek. Můžete i dosolit, ale opatrně podle typu sýru a šunky. Husté těsto rozdělte do vymazané formy na muffiny. Nakonec posypejte sezamem nebo něčím, co máte rádi. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 30 minut. Recept si můžete i upravit i podle toho, co máte zrovna doma v lednici.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
7. Avokádový chilli jam toast
Ingredience
1 ks dobrého chleba
2 ks avokáda
1 ks granátové jablko
špetka chilli soli
200 g chilli jam
20 g mikrobylinky (sakura, hrášek, slunečnice)
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
8. Hummus
Ingredience
200 g konzervované cizrny
10 g tahini pasty
10 g olivového oleje
sůl
a na dochucení např:
100 g červené řepy
20 g fety
nebo
čerstvá bazalka
30 g mozzarely
nebo
sušená rajčata
slunečnicová semínka
nebo
chilli papričky
nebo klasika
česnek
římský kmín
Postup
A postup je jednoduchý. Jen to chce dobrý mixer. Cizrnu slijeme a propláchneme (tím zabráníme, alespoň z části, možným „nežádoucím“ následkům). Dáme do mixeru, přidáme tahiny, olej a další ingrendience na dochucení (řepa, bazalka, rajčata,…) a mixujeme. Přidáme tolik vody, kolik potřebujeme, aby měl hummus hladkou strukturu.
Nakrájejte si k němu zeleninu na hranolky, přidejte žitný chléb a skvělé zobání k vínu je na světě.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
9. Rostlinná škvarková pomazánka
Ingredience
Budete potřebovat:
70g sojového granulátu
3 čajové lžičky uzeného kouře
300 ml horké vody
1 červená cibule, středně veliká
6 stroužků česneku
50 ml řepkového oleje
1 kus natě jarní cibulky
1/2 žluté cibule
50 ml kokosového oleje bez vůně
1,5 polévkové lžíce lahůdkového droždí
1 čajová lžička citrónové šťávy
špetka bílého pepře
špetka kmínu
sůl podle chuti
Postup
1. Sojový granulát zalijeme horkou vodou, přidáme uzený kouř, zamícháme, necháme 30 minut stát, potom přebytečnou vodu slijeme.
2. Na řepkového oleji smažíme velmi jemně nakrájenou červenou cibuli a sojový granulát, po třech minutách přidáme prolisovaný česnek a smažíme další dvě minuty – míchat!
Odstavíme a necháme vychladnout.
3. Do misky směs prolisujeme lisem na česnek, přidáme sekanou nať jarní cibulky, kostičky žluté cibule a kokosový olej a lahůdkové droždí.
4. Všechno zamícháme a dochutíme citronovou šťávou, kmínem a bílým pepřem.
5. Solíme až nakonec a solí spíš šetříme.
6. Pomazánku necháme v lednici do druhého dne, chutě se propojí a pak můžeme případně.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
10. Tuňáková pomazánka s vejcem
Ingredience
1 pl. tuňáka ve vlastní šťávě
1 vařené vejce
najemno nakrájená červená cibule
100 g bílého jogurtu
100 g lučiny (nebo podobného sýru)
sůl, pepř
Postup
Vše smícháme a podáváme na dobrém kousku pečiva. Tuňáková pomazánka patří mezi nejoblíbenější svačiny, tak ji zkuste!
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
11. Veganská pomazánka alá chorizo
Ingredience
1 konzerva bílých máslových fazolí
80g sušených rajčat naložených v oleji
1 malý stroužek česneku
šťáva z ½ malého citrónu
1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce tamari
50-60 ml vody
2 lžíce oleje z rajčat
1 vrchovatá lžička sladké uzené papriky
sůl a pepř
Postup
Fazole scedíme a spolu s ostatními ingrediencemi přesuneme do mixéru. Umixujeme dohladka. Doladíme chuť solí, pepřem, případně citrónem. Namažeme na kváskový chleba a podáváme s kvašenou zeleninou.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Tyhle svačiny jsou vhodné pro jakoukoliv denní dobu a pro celou rodinu!
Přečtěte si také: Jak má vypadat dobrá snídaně? 5 tipů na to, co si dát k snídani