Také pořád přemýšlíte, co za přílohy zvolit k dnešní večeři nebo třeba obědu? Mně se často stává, že vymyslím hlavní chod, například nějaké maso, ale už nevím, co k tomu za přílohu dát. Někdy chci odlehčenou verzi a někdy tak, jak to má být. Ukážu vám dneska 12 tipů na přílohy, které můžete využít, když nebudete vědět. V seznamu nechybí klasické přílohy, ale také přílohy pro ty, kteří se snaží jíst zdravěji, mít v jídelníčku více zeleniny, ale i pro ty, kteří si občas rádi vychutnají něco smaženého, co krásně křupe. Co si vyberete vy?
Přečtěte si také: 10 tipů na bezmasé jídlo, které vám bude chutnat
12 tipů na přílohy, které doplní každé jídlo
Foto: Canva
Pečené brambory
K masu, ke grilování, k zelenině nebo samotné jsou pečené brambory ideální volbou. Brambory i se slupkou nakrájejte na měsíčky, přidejte sůl, pepř, olivový olej a koření, které máte rádi. Pečte na 180 stupňů asi 45 minut. Pokud k tomu do pekáčku přidáte maso, máte velice rychle hotové jídlo z jednoho pekáče.
Houskové knedlíky
Bez houskových knedlíků to není svíčková nebo kachna. Připravte si je trochu zdravější, tady je recept.
Ingredience
špaldová mouka
jemné ovesné vločky
2ks penam chléb denní
2 vejce
trocha mléka
sůl, petrželka
Vše zamícháme, necháme chvilku odstát, aby se vločky nasákly, těsto by mělo být spíše řidší. Vezmeme větší hrnek, naplníme do půlky a dáme do mikrovlnky cca na 4 min (závisí na velikosti hrnku a množství těsta v něm).
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Bramboráčky
Pokud toužíte po výborných bramborácích, zkuste je. Recept na mě máme v tomto článku.
Rýže
Rýže je skvělá příloha, která perfektně zasytí. Navíc pokud vám zbyde, můžete si ze zbytku připravit sladkou kaši nebo třeba rizoto.
Grilovaná zelenina
Je skvělá pro všechny a hlavně pro ty, kteří se snaží jíst zdravě a touží po odlehčené příloze. Jednoduše nakrájejte oblíbenou zeleninu, použijte olivový olej a koření a dejte na gril. Mňam!
Salát z čerstvé zeleniny
Tohle je taková klasika, která se výborně hodí ke grilovanému, pečenému i grilovanému masu. Zkuste i grilovanou či vařenou kukuřici se solí a máslem. Zdravé a naprosto vynikající.
Přečtěte si také: Zdravá večeře pro celou rodinu: vyzkoušejte 11 jídel
Bagetka
Bagetu rozřízněte napůl, potřete olejem, lisovaným česnekem a přidejte nadrobno nakrájené rajče. Následně dejte zapéct do trouby. Pokud chcete, zasypejte před pečením sýrem.
Batátové pyré
Batáty oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte vařit doměkka, poté rozmixujte se solí, pepřem, trochou smetany nebo mléka a nebojte se dát trochu parmazánu. Je to výborná obměna bramborové kaše.
Bramborová kaše
Možná už jste na ni zapomněli, tak připomínám. Je to rychlá, jednoduchá a dobrá příloha. Brambory můžete vyměnit také za hrách nebo dýni.
Brambory ve slupce
Dříve se tomu říkalo jídlo chudých. Jednoduše brambory hoďte do vody a vařte doměkka. Jezte se solí a máslem nebo pažitkou a tvarohem. Uvařené je také můžete nakrájet, dát do pekáčku a poté do trouby na 180 stupňů spolu s olejem a česnekem, který nakrájíte na tenké plátky.
Quinoa
Tohle je novodobá příloha, která je velice zdravá a obsahuje spoustu bílkovin. Nebojte se quinou zamíchat do salátu.
Pohanka
Pohanka má speciální chuť, která nesedne každému, ale je to velice zdravá superpotravina.
Které přílohy zvolíte k dnešnímu jídlu vy?
Přečtěte si také: 9 receptů: lehká večeře v létě