Také pořád přemýšlíte, co za přílohy zvolit k dnešní večeři nebo třeba obědu? Mně se často stává, že vymyslím hlavní chod, například nějaké maso, ale už nevím, co k tomu za přílohu dát. Někdy chci odlehčenou verzi a někdy tak, jak to má být. Ukážu vám dneska 12 tipů na přílohy, které můžete využít, když nebudete vědět. V seznamu nechybí klasické přílohy, ale také přílohy pro ty, kteří se snaží jíst zdravěji, mít v jídelníčku více zeleniny, ale i pro ty, kteří si občas rádi vychutnají něco smaženého, co krásně křupe. Co si vyberete vy?

Přečtěte si také: 10 tipů na bezmasé jídlo, které vám bude chutnat



12 tipů na přílohy, které doplní každé jídlo

přílohyFoto: Canva

Pečené brambory

K masu, ke grilování, k zelenině nebo samotné jsou pečené brambory ideální volbou. Brambory i se slupkou nakrájejte na měsíčky, přidejte sůl, pepř, olivový olej a koření, které máte rádi. Pečte na 180 stupňů asi 45 minut. Pokud k tomu do pekáčku přidáte maso, máte velice rychle hotové jídlo z jednoho pekáče.

Houskové knedlíky

Bez houskových knedlíků to není svíčková nebo kachna. Připravte si je trochu zdravější, tady je recept.

Ingredience

špaldová mouka
jemné ovesné vločky
2ks penam chléb denní
2 vejce
trocha mléka
sůl, petrželka

Vše zamícháme, necháme chvilku odstát, aby se vločky nasákly, těsto by mělo být spíše řidší. Vezmeme větší hrnek, naplníme do půlky a dáme do mikrovlnky cca na 4 min (závisí na velikosti hrnku a množství těsta v něm).

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený terezat89 (@terezt89)

Bramboráčky

Pokud toužíte po výborných bramborácích, zkuste je. Recept na mě máme v tomto článku.



Rýže

Rýže je skvělá příloha, která perfektně zasytí. Navíc pokud vám zbyde, můžete si ze zbytku připravit sladkou kaši nebo třeba rizoto.

Grilovaná zelenina

Je skvělá pro všechny a hlavně pro ty, kteří se snaží jíst zdravě a touží po odlehčené příloze. Jednoduše nakrájejte oblíbenou zeleninu, použijte olivový olej a koření a dejte na gril. Mňam!

Salát z čerstvé zeleniny

Tohle je taková klasika, která se výborně hodí ke grilovanému, pečenému i grilovanému masu. Zkuste i grilovanou či vařenou kukuřici se solí a máslem. Zdravé a naprosto vynikající.

Přečtěte si také: Zdravá večeře pro celou rodinu: vyzkoušejte 11 jídel

Bagetka

Bagetu rozřízněte napůl, potřete olejem, lisovaným česnekem a přidejte nadrobno nakrájené rajče. Následně dejte zapéct do trouby. Pokud chcete, zasypejte před pečením sýrem.

Batátové pyré

Batáty oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte vařit doměkka, poté rozmixujte se solí, pepřem, trochou smetany nebo mléka a nebojte se dát trochu parmazánu. Je to výborná obměna bramborové kaše.

Bramborová kaše

Možná už jste na ni zapomněli, tak připomínám. Je to rychlá, jednoduchá a dobrá příloha. Brambory můžete vyměnit také za hrách nebo dýni.

Brambory ve slupce

Dříve se tomu říkalo jídlo chudých. Jednoduše brambory hoďte do vody a vařte doměkka. Jezte se solí a máslem nebo pažitkou a tvarohem. Uvařené je také můžete nakrájet, dát do pekáčku a poté do trouby na 180 stupňů spolu s olejem a česnekem, který nakrájíte na tenké plátky.



Quinoa

Tohle je novodobá příloha, která je velice zdravá a obsahuje spoustu bílkovin. Nebojte se quinou zamíchat do salátu.

Pohanka

Pohanka má speciální chuť, která nesedne každému, ale je to velice zdravá superpotravina.

Které přílohy zvolíte k dnešnímu jídlu vy?

Přečtěte si také: 9 receptů: lehká večeře v létě