Znáte ty dny, kdy nic nestíháte, jste rádi, že zvládáte všechno, co máte, ale na vaření obědů už není čas, tak kolikrát nejíte nebo do sebe naházíte něco nezdravého? Máme pro vás 20 nápadů na rychlé obědy, které zvládnete levou zadní a jsou zdravé, tudíž po nich nepřiberete a dostanete do sebe potřebnou energii. Tyto rychlé obědy jsou opravdu jednoduché a zaberou vám málo času! Tak načerpejte novou inspiraci na rychlé obědy.



20 nápadů na rychlé obědy

rychlé obědy
Foto: pixabay

1. Tuňákový salát

Saláty obecně patří k rychlým obědům. Smíchejte rukolu, tuňák z konzervy (vylijte olej), rajčátka, červenou cibuli a uvařené vajíčko natvrdo. Zakápněte olejem, osolte, opepřete a můžete přidat i sušené nebo čerstvé bylinky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ÚŽASNÉ JEDLO (@uzasne_jedlo),

2. Nudle s kuřecím masem

Ingredience:

  • čínské nudle: 300 g
  • kuřecí prsa: 200 g
  • bambusové výhonky: 4 PL
  • jarní cibulka: 2 ks
  • sójová omáčka: 60 ml
  • olej (nejlépe rýžový)
  • sůl
  • pepř

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a smícháme s trochou oleje a polovinou sójové omáčky. Necháme alespoň 2 hodiny v lednici, nejlépe však do druhého dne. Nudle uvaříme dle návodu, slijeme a propláchneme, aby se nelepily.
V hlubší pánvi nebo woku rozehřejeme olej a ze všech stran na něm zprudka opečeme kuřecí maso. Přidáme na proužky nakrájené cibulky a bambusové výhonky, společně orestujeme. Dále přidáme uvařené nudle a při vyšší teplotě opět restujeme. Po chvíli přilijeme druhou polovinu sójové omáčky a ještě chvíli opékáme.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Doma navařeno/vaříme s láskou (@domaci_vareni),





3. Maso s rýží a zeleninou

Uvařte rýži, orestujte maso, houby a nakrájejte čerstvou zeleninku. Rychlé, jednoduché a chutné!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Andrea (@aaand_rea),

4. Losos na salátku

Lososa osolte a pokapejte citronovou šťávou a dejte ho péct. Připravte si směs salátů, avokádo a rajčátka. Pokapejte olivovým olejem a lososa dejte na salát.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jídelníčkyonline.cz (@jidelnickyonline),

5. Salát s ostružinami

Smíchejte vaše oblíbené druhy salátů, přidejte červenou cibuli, rajčata a doplňte ostružinami. Zálivku připravte z octu, balsamica, sojové omáčky a pokud chcete, můžete ji zjemnit trochou bílého jogurtu. Také je možné přidat kuřecí maso, pokud by vám tam chybělo.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Food Salute (@foodsalute),

6. Kuřecí maso s chřestem a zeleninou

Na pánvi opečte kuřecí prsíčko a na másle osmahněte chřest. Přidejte salát, do kterého dejte všechno, co máte rádi (salát, okurka, rajče, paprika, balkánský sýr), posypte oreganem a pokapejte olivovým olejem.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Altidsultendk (@kimsolvhoj),





7. Těstovinový salát

Uvařte těstoviny a obalte je pestem. Přidejte olivy, mozzarellu a rajčata. Můžete přidat parmazán, pokud chcete a oříšky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Zaubern mit dem Thermomix® (@thermistyle),

8. Letní závitky

Máte rádi asijskou kuchyni? Zkuste nesmažené závitky! Do rýžového papíru, který předem namočíte, dejte zeleninu (mrkev, okurku, avokádo), krevety a můžete přidat další oblíbené ingredience a zabalte. Namáčejte do arašídové omáčky, kterou vytvoříte z arašídového másla, které smícháte s trochou kokosového mléka.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sabine Kuhls-Dawideit (@ganzheitl.gesundheitsberatung),

9. Vaječná omeleta s lososem

Omeleta k obědu? Proč ne! Na másle udělejte dvě vajíčka, osolte, opepřete a přidejte špenát. Doplňte o rajčata a uzený losos.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Il buco di heidi Caffe (@il_buco_di_heidi),

10. Hrášková krémová polévka

Ingredience:

  • 500 g mraženého zeleného hrášku
  • 1 cibule
  • 100 g listového špenátu
  • 50 g medvědího česneku
  • olivový olej
  • 660 ml vody
  • sůl
  • 250 g smetany ke šlehání

Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Špenát a česnek omyjte. Ve středním hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm do sklovata cibuli. Poté přidejte hrášek, trochu jej také orestujte a přidejte sůl a přilijte vodu. Vařte 10 minut, poté přidejte špenát, medvědí česnek a smetanu a vařte dalších 5 minut. Nyní vše rozmixujte do hladka a ještě polévku přepasírujte, aby v ní nezbyly slupky. Podle chuti dosolte. Podávejte ozdobené špenátovými listy, oliovovým olejem, zakysanou smetanou nebo chebovými krutony.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kateřina Jašková (@_milluji_),

11. Zapečené vejce v avokádu

Ingredience: 

  • 2 avokáda
  • 4 bio vejce nebo vejce z volného chovu
  • 60 g vysokoprocentní šunky nejlépe bez éček
  • pažitka
  • dužina granátového jablka

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Avokádo rozkrojte napůl, vyjměte pecku a odeberte polévkovou lžíci část dužiny – z té si třeba udělejte pomazánku nebo dip. Část dužiny by měla ale zůstat.  Do vydlabaného avokáda rozklepněte opatrně vejce. Naplněná avokáda vejci opatrně vložte do menší zapékací mísy, vejce osolte a vložte do trouby. Pečte 10-15 minut. Mezitím připravte křupavou šunku. Nakrájejte na drobné kostičky a na sucho ji opražte na pánvi. Pažitku nakrájejte nadrobno a z granátového jablka vyjměte dužinu. Upečená avokáda ozdobte šunkou, pažitkou a granátovým jablkem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kateřina Jašková (@_milluji_),





12. Bageta s mozzarellou

Opravdu nestíháte a potřebujete něco rychlého? Zkuste bagetu s mozzarellou a rajčaty. Zvolte třeba celozrnnou nebo grahamovou bagetu, naplňte ji mozzrarellou, nakrájenou na plátky, rajčaty a přidejte bazalku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @skreceptyy,

13. Vajíčková pomazánka

Někdy zkrátka k obědu nepotřebujete teplé jídlo, ale stačí vám něco rychlého, studeného. Do mísy dejte 1 nízkotučný tvaroh, 1 plnou lžíci majonézy, 1 plnou lžičku hrubozrnné hořčice, 1 malou plechovku tuňáka (slitou), 4 vejce natvrdo na kostičky, 2 kyselé okurky na malé kostičky, 2 jarní cibulky i se zelenou částí nadrobno, sůl a čerstvě mletý pepř. Jemně promíchejte a mažte na dobrý, kváskový chleba.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený FIT RECEPTY 🍏 (@fit.recepty),

14. Pečená zelenina s vejci

Do pekáčku kápněte trochu olivového oleje. Na to natrhejte 1/2 menšího květáku na růžičky, hrst hlívy na proužky, přihoďte 10 celých kapustiček a 1/2 cukety na klínky. Ještě přidejte 1 cibuli na tenké klínky a 3 stroužky česneku na silnější plátky. Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a dochuťte oblíbeným kořením – já použila za’atar. Pečte v troubě na 190 stupňů 25 minut, v půlce jednou promíchejte. Poté udělejte v zelenině důlky a vyklepněte do nich vejce, dochuťte drceným chilli a dejte ještě na 3 minuty zpátky do trouby. Nakonec pokapejte citronovou šťávou, posypte opraženými piniovými semínky a čerstvým koriandrem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený FIT RECEPTY 🍏 (@fit.recepty),

15. Jarní rizoto

Na lžíci olivového oleje orestujte nadrobno nakrájenou zelenou část z 1 pórku. Přisypte 250 g rýže na risotto (carnarolli nebo arborio), minutu restujte a pak zalijte 100 ml suchého bílého vína a nechte odvařit. Poté začněte postupně podlévat horkým (!) zeleninovým vývarem (v nouzi stačí i voda). Vždy podlijte jednou naběračkou a nechte vařit, až se vsákne do rýže. Mezitím v mixéru rozmixujte velkou hrst propraného špenátu, hrst povoleného hrášku z mrazáku a deci vody. Když je rýže uvařená al dente (na skus), dochuťte solí, pepřem a přidejte velkou hrst mraženého hrášku, rozmixovanou zelenou pastu, 2 plátky másla a velkou hrst nastrouhaného parmazánu. Nakonec dochuťte 1-2 lžícemi citronové šťávy. Servírujte horké s vajíčkem (může být zastřené nebo vařené 7 minut a oloupané).

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený FIT RECEPTY 🍏 (@fit.recepty),

16. Salát s kozím sýrem a ořechy

Jako základ zvolte rukolu a římský salát, který pokapejte balsamicem. Přidejte na kostičky nakrájený kozí sýr, vlašské ořechy a maliny. Můžete místo balsamica přidat malinovou polevu, kterou vytvoříte z rozmačkaných malin a právě trochu balsamica. Můžete přidat i maso.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Salade fresh&smoothie (@salade_fresh_chomutov),

17. Kus kus salát s červenou čočkou

Ingredience:

  • 1 lžička soli
  • 150 g celozrnného kuskusu
  • 10 lžic olivového oleje
  • 100 g sušených rajčat
  • 1 malá cuketa
  • velký svazek petrželky
  • šťáva z jednoho biocitronu

Červenou čočku propláchněte, vařte 10 minut se lžičkou soli v 200 ml vody. Nechte pod pokličkou dojít. Čočka by neměla být rozvařená, měla by držet tvar. Sušená rajčata zalijte vroucí vodou, nechte 15 minut odstát. Poté sceďte a pokrájejte na kousky. Kuskus promíchejte s 2 lžícemi olivového oleje, zalijte 300 ml vroucí vody, nechte na plotýnce 1 minutu probublávat, potom 10 minut dojít pod pokličkou. Promíchejte vidličkou, aby byl kuskus načechraný. Cuketu nakrájejte na kostičky a krátce osmahněte na 2 lžících oleje. Do misky dejte kuskus, čočku, sušená rajčata, 6 lžic olivového oleje, citronovou šťávu, nasekanou petrželku a promíchejte. Nakonec přidejte cuketu a jen lehce promíchejte. Můžete osolit, ale není nutné, rajčata jsou slaná.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Zdravé fit recepty 🥑🍏🍇🍓🥞🍰 (@recepty.fitness),





18. Slané muffiny

Mezi rychlé obědy zařadíme i muffiny, které si můžete udělat dopředu a máte tak oběd na 2 dny dopředu.

Na rostlinném oleji dozlatova osmahneme dvě velké cibule, přidáme dvě hrsti mraženého špenátu a necháme ho změkknout. Mezitím si v misce smícháme čtvrt kila mouky se dvěma lžičkami kypřícího prášku, lžičkou soli a pepřem dle chuti. Uvaříme 1-2 střední brambory (nekrájíme) a po vychladnutí na hrubo nastrouháme. Rostlinný jogurt (malý kelímek) smícháme s 80 ml oleje a vyšleháme. Poté přidáme cibuli se špenátem a ostatní ingredience. Vzniklou směs dáme do muffinových formiček, které předtím vymažeme olejem (silikonové nemusíme) a pečeme asi půl hodiny na 180 stupňů.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený rostlinně🌿 (@rostlinne),

19. Pečené brambory s česnekovým tvarohem

  • 600 g nových brambor
  • rozmarýn
  • tymián nebo jiná oblíbená bylinka
  • olej
  • sůl
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • lžíce zakysané smetany
  • 2-3 stroužky utřeného česneku
  • pažitka a petrželka

Brambory i se slupkou omyjeme a nakrájíme na klínky. Připravíme pekáček a brambory v něm promícháme s olejem a bylinkami. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 st., cca 30-40 minut do zlatova. Občas promícháme a solíme až hotové.

Tvaroh smícháme s česnekem, pažitkou, petrželí, smetanou a solí. Můžeme přidat lžičku olivového oleje a dochutíme ho. Brambory podáváme horké, posypané solí a připraveným tvarohem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @toprecepty.cz,

20. Bramborové placky

Plavky rozhodně patří mezi rychlé obědy. Nastrouhejte brambory a přidejte mouku, sůl a vejce. Buď můžete smažit nebo ve zdravější verzi upéct v troubě.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Maruška (@maruskaveg),

Inspirujte se: rychlé obědy, po kterých nepřiberete.

Další rychlé recepty najdete tady.