Přemýšlíte, co upéct jako nedělní dezert? Dáme vám tři recepty na úplně nejlepší koláčky, které jsou jednoduché, příprava je snadná a chuťově jsou naprosto vynikající. Náplň můžete zvolit podle toho, co máte rádi a recept si klidně upravit. Ale uvidíte, že lepší koláčky jste ještě nejedli.

Přečtěte si také: Chcete něco upéct? Zkuste sladký koláč na 5 způsobů

3 recepty na boží koláčky, které okamžitě zmizí ze stolu

koláčkyFoto: pixabay

1. Klasické koláče

NA TĚSTO:

hladká mouka 225 g špaldová celozrnná mouka 225 g žloutky 2 ks mléko 220 ml droždí 40 g třtinový cukr (nejlépe mletý) 50 g špetka soli kokosový olej 40 g máslo 110 g citronová kůra

Náplň

200 g povidel 80 g mletého máku 50 g mletý třtinový cukr (můžete si přidat podle toho, jak máte rádi sladké)

Drobenka:

50 g polohrubé mouky 20 g másla 20 g cukru (nejlepší je vanilkový)

PŘÍPRAVA TĚSTA

Do menší misky dejte trošku mouky, cukr a droždí. Zalijte malým množstvím ohřátého mléka a nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do misky obě mouky, vejce, sůl, citronovou kůru, máslo a ohřáté mléko. Vlijte kvásek a vypracujte vláčné těsto, které překryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout alespoň na hodinu. Po vykynutí těsto rozdělte na menší bochánky a položte na pečící papír. Bochánky rozválejte válečkem na kruhový tvar. Na každý koláč přidejte náplň. Stejnoměrně rozetřete po těstě, pouze po obvodu nechte asi 1cm okraj těsta, který potírejte připraveným rozšlehaným vejcem. Koláčky posypejte drobenkou. Takto připravené je nechte ještě chvíli nakynout a pečte v rozehřáté troubě při cca 200 °C, až okraje těsta budou upečené dozlatova. Po upečení potřete okraj ještě teplého koláčku mlékem.

2. Koláčky s jahodami a rebarborou

Ingredience:  

Špetka soli, 3 žloutky, 200 ml mléka, 100 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 80 g rozpuštěného másla,1 kostka droždí (42 g).

Náplň:

1 vejce, 70 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250 g měkkého tvarohu

Postup

Rebarboru jsem nakrájela na malé kousky, přidala 2 lžíce cukru krupice a lžící vody, chvilku podusila a nechala vychladnout. Po zadělání těsta jsem rozdělila, udělala kuličky, nechala 15 minut nakynout, pak udělala důlky a naplnila. Před pečením jsem potřela zbylými bílky. Pekla jsem na 180 stupňů cca 30 minut. Autora receptu najdete u příspěvku.

 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Kačule Slováková (@_kaculee_slovakova)

3. Babiččiny koláčky

Ingredience

500 g hladké mouky 60 g cukru 10 g cukru s pravou vanilkou 1/2 droždí 70 g másla 250 ml mléka Špetka soli 1 vajíčko Zaděláme klasicky na kynuté těsto – droždí rozdrobíme do teplého mléka s lžící cukru, přisypeme trochu mouky, smícháme, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Všechny ostatní suroviny dáme do mísy, ke kterým přidáme kvásek. Uhněteme hladké nelepivé těsto a necháme kynout. Po vykynutí si rozdělíme na několik dílků- kuliček – ty vyválíme na placky, do kterých uděláme širší důlek, například pomocí sklenice, a od středu roztáhneme lehce do stran, tak aby okraje měly více těsta. Takto nachystané koláče, plníme podle chuti povidly, tvarohem,…

Náplň – pudinkovo-tvarohová: 300 ml mléka 1 sáček vanilkového pudinku 3 lžíce cukru Lžíce rumu 150 g vaničkového tvarohu Citronová kůra

Puding uvaříme s cukrem a rumem do zhoustnutí, necháme vychladit. Vychladlý pudink vymícháme s tvarohem a citrónovou kůrou do hladka. Naplníme cukrářský sáček a plníme koláče. Drobenka: 30 g másla, 30 g cukru, 60 g hrubé mouky. Autora receptu najdete u příspěvku.

 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Marcela M. (@namky_ode_me)

Upečte si ty ke kávě ty nejlepší koláčky, které jsou tak výborné, že okamžitě zmizí ze stolu! 🙂 Doufáme, že vám budou chutnat.

Přečtěte si také: Recept na švestkový koláč s mákem a tvarohem bez cukru