Pokud jste milovníkem hub, pak budete mít rádi i houbové rizoto. To je výborné jen v případě, že ho dělá někdo opravdu zkušený. Vařit s houbami totiž není nic jednoduchého. My vám ale ukážeme naprosto boží recepty, které jsou jednoduché, rychlé a zvládne je i začátečník. Vážně si pochutnáte!
Přečtěte si také: Chřestové rizoto: recept, který zvládnete hravě za 20 minut
3 recepty na nejlepší houbové rizoto
Foto: pixabay
Dietní houbové rizoto
Ingredience
Jedno balení rýže risoni, šalotka, 300 ml vývaru, hlíva/žampiony, špenát, parmazán, olivový olej, sušený česnek, citronová šťáva
Postup
Osmažíme šalotku, přihodíme risoni, následně hlívu/žampiony a česnek a zalijeme vývarem. Necháme vařit, dokud risoni nezměknou. Následně přihodíme špenát a chviličku ještě povaříme. Stáhneme z plotny, přisypeme parmazán a lžičku citrónové šťávy. Promícháme a necháme pět minut odstát. A hurá do toho, dobrou chuť.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: Hříbkové rizoto: jednoduchý recept z českých hub
Houbové bulguroto
Ingredience
•bulgur
•žampiony
•cibule
•hrášek
•mrkev
•smetana
•houbové koření
•kmín
•sůl, pepř
•kuřecí bujón
•parmezán
Postup
V hrnci si opražíme cibulku do sklovata, přisypeme k ní bulgur a chvíli restujeme. Poté zalejeme vodou, přidáme bujón a vaříme do měkka. Mezitím si nakrájíme žampiony na plátky a mrkev na malé proužky. Na pánvi si orestujeme mrkev, poté žampiony a naposledy přidáme hrášek. K připravené směsi přimícháme uvařený bulgur a dochutíme. Nakonec zalejeme smetanou, tak aby bylo rizoto krémové, posypeme nastrouhaným parmezánem a můžeme podávat.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Houbové krémové rizoto
Ingredience
• cibule
• žampiony
• rýže na risoto (arborio nebo carnaroli)
• máslo
• parmazán
• vývar (bujón)
• mletý kmín
• sůl
• pepř
• bílé víno
Postup
Ve velké pánvi nebo kastrolu orestujeme na másle nakrájenou cibuli, poté přidáme na plátky nakrájené žampiony. Restujeme tak dlouho, dokud se z hub nevypaří voda a nejsou lehce opečené, okořeníme troškou mletého kmínu, solí, pepřem a přisypeme rýži. Vše promícháme a zalijeme vínem, to necháme probublat a trochu odparit. Podlijeme vývarem a na mírném plameni vaříme, dokud není rýže měkká, podle potřeby podlíváme. Konzistence risota by měla být krémová, nakonec do něj zamícháme nastrouhaný parmazán. Podáváme a sypeme ještě parmazánem navrch.
Kdo je masožravec, může si k risotu udělat ještě masíčko, v našem případě je to tentokrát panenka. Já ale miluju bez masa, přítel ten tam ten kousek masa vždy ocení.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Vyzkoušejte houbové rizoto a dejte nám vědět, jak vám chutnalo. 🙂
Přečtěte si také: Jak na pravé italské rizoto: 5 receptů, které vás nadchnou