Pokud jste milovníkem hub, pak budete mít rádi i houbové rizoto. To je výborné jen v případě, že ho dělá někdo opravdu zkušený. Vařit s houbami totiž není nic jednoduchého. My vám ale ukážeme naprosto boží recepty, které jsou jednoduché, rychlé a zvládne je i začátečník. Vážně si pochutnáte!

Přečtěte si také: Chřestové rizoto: recept, který zvládnete hravě za 20 minut



3 recepty na nejlepší houbové rizoto

houbové rizoto
Foto: pixabay

Dietní houbové rizoto

Ingredience

Jedno balení rýže risoni, šalotka, 300 ml vývaru, hlíva/žampiony, špenát, parmazán, olivový olej, sušený česnek, citronová šťáva

Postup

Osmažíme šalotku, přihodíme risoni, následně hlívu/žampiony a česnek a zalijeme vývarem. Necháme vařit, dokud risoni nezměknou. Následně přihodíme špenát a chviličku ještě povaříme. Stáhneme z plotny, přisypeme parmazán a lžičku citrónové šťávy. Promícháme a necháme pět minut odstát. A hurá do toho, dobrou chuť.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Klára (@skodulka)

Přečtěte si také: Hříbkové rizoto: jednoduchý recept z českých hub



Houbové bulguroto

Ingredience

•bulgur
•žampiony
cibule
•hrášek
•mrkev
•smetana
•houbové koření
•kmín
•sůl, pepř
•kuřecí bujón
•parmezán

Postup

V hrnci si opražíme cibulku do sklovata, přisypeme k ní bulgur a chvíli restujeme. Poté zalejeme vodou, přidáme bujón a vaříme do měkka. Mezitím si nakrájíme žampiony na plátky a mrkev na malé proužky. Na pánvi si orestujeme mrkev, poté žampiony a naposledy přidáme hrášek. K připravené směsi přimícháme uvařený bulgur a dochutíme. Nakonec zalejeme smetanou, tak aby bylo rizoto krémové, posypeme nastrouhaným parmezánem a můžeme podávat.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený RECEPTY (@jidelni.czech)





Houbové krémové rizoto

Ingredience

• cibule
• žampiony
• rýže na risoto (arborio nebo carnaroli)
• máslo
• parmazán
• vývar (bujón)
• mletý kmín
• sůl
• pepř
• bílé víno

Postup

Ve velké pánvi nebo kastrolu orestujeme na másle nakrájenou cibuli, poté přidáme na plátky nakrájené žampiony. Restujeme tak dlouho, dokud se z hub nevypaří voda a nejsou lehce opečené, okořeníme troškou mletého kmínu, solí, pepřem a přisypeme rýži. Vše promícháme a zalijeme vínem, to necháme probublat a trochu odparit. Podlijeme vývarem a na mírném plameni vaříme, dokud není rýže měkká, podle potřeby podlíváme. Konzistence risota by měla být krémová, nakonec do něj zamícháme nastrouhaný parmazán. Podáváme a sypeme ještě parmazánem navrch.
Kdo je masožravec, může si k risotu udělat ještě masíčko, v našem případě je to tentokrát panenka. Já ale miluju bez masa, přítel ten tam ten kousek masa vždy ocení.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @mame_radi_jidlo_s_em

Vyzkoušejte houbové rizoto a dejte nám vědět, jak vám chutnalo. 🙂

Přečtěte si také: Jak na pravé italské rizoto: 5 receptů, které vás nadchnou