Lívance milují snad všichni. Děti i dospělí, kteří často na tuto dobrotu vzpomínají, když jim je dělaly rodiče či prarodiče. Ty s tunou cukru na oleji jsou skvělé a mají co do sebe, ale co zkusit zdravé lívance, díky kterým do svého těla dostanete i nějaké živiny a rozhodně po nich třeba nepřiberete? Ano, pokud hubnete nebo si držíte zdravou linii, rozhodně se nemusíte vzdávat vašich oblíbených lívanců.



3 recepty na nejlepší zdravé lívance

zdravé lívanceFoto: pexels

Přečtěte si také: 4 tipů na chutné a výživné snídaně, které vás nakopnou

1. Banánovo-ricottové lívance

Ingredience:

Pro 4 osoby (na cca 16 lívanců)
200 g Celozrnné špaldové mouky
Hrst Ovesných vloček
200 g Ricotty
120 ml mléka (klasické či mandlové/ovesné)
2 lžičky kypřícího prášku / sody
2 banány

1 vejce

Postup:

Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte. Hotové těsto by mělo být polotekuté. Nechte 10 min. odpočívat a pak osmažte na pánvi s trochou kokosového oleje. Zdobení nechte na vaší chuti. V našem případě – navrch trochu ricotty, zásoby z léta v mrazáku jako když najdeš (z části rozvar, část jentak). Na to trochu sypání (semínka, oříšky, goji) a jde se mlsat. Nepoužila jsem cukr, ale kdo bude chtít sladší, může třeba polít sirupem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Johana Schröder Koliandrová (@joannakey)

Přečtěte si také: Jak má vypadat dobrá snídaně? 5 tipů na to, co si dát k snídani



2. Proteinové lívance

Suroviny:
– 170 g odtučněný tvaroh
– 2 vejce
– 30 g protein (dala jsem čokoládový)
– špetka kypřicího prášku
– kokosový olej na osmažení

Vše smíchat dohromady, rozpálit pánev s kokosovým olejem a vytvořit lívance.
Doporučuji nechat na pánvi trošku déle a přiklopit pokličkou.
Ozdobit dle chuti.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Přečtěte si také: Zdravá snídaně na 10 způsobů: co si dát ráno, abyste zůstali zdraví?



3. Brownie lívance

Ingredience:
-40 g špaldové mouky
-10 g kokosové mouky
-Lžíce proteinu
-Lžíce kakaa
-Trochu kypřicího prášku a sladidla
-Vejce
Mléko a perlivá voda
-Trochu nastrouhané čokolády

Postup

Klasicky vše smícháme až na bílek, který samostatně vyšleháme a přidáme na závěr. Těsto je lepší nechat cca 10 min odležet.
Lívance jsou lepší dělat větší, protože jsou poté vláčnější.
Já dozdobila smetanovým jogurtem, ovocem a ještě skořicí.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Zdravé lívance nemusí chutnat jako papír. Zkuste tyhle a budete se oblizovat. Ani nepoznáte, že jsou zdravé, protože si bude připadat, že jíte kalorickou bombu. A přitom vůbec ne. 🙂

Přečtěte si také: Ráno dělá den: 9 zásad zdravé snídaně