Hamburger je pokrm, který nepochází z Ameriky, jak si mnozí myslí, protože je tam hojně prodávají a jedí, nýbrž z Německa. Zařazuje se do nezdravých jídel, protože hamburger většinou obsahuje pečivo, majonézu a smaženou slaninu. Ale kdo ho nemiluje? Děti, i dospělí a teď vám povím, že takový hamburger se dá udělat i ve zdravější variantě. A pokud ho máte rádi právě s majonézou a bulkou, vůbec to nevadí, jestli si ho dopřáváte pouze jednou za čas. Takový pořádný hamburger si můžete udělat doma sami a slibujeme, že bude chutnat naprosto skvěle. Zdravý nebo méně zdravý, vždycky chutná skvěle, tak si hamburger dopřejte! Pokud ho chcete opravdu vymyšlený, doporučujeme většinu ingrediencí připravovat na grilu nebo na ohni, dodá to tomu tu správnou chuť.

Přečtěte si také: 6 tipů na bezlepkové recepty, které jsou jednoduché a výborné



3 recepty na úžasný hamburger pro celou rodinu

hamburgerFoto: pixabay

1. Domácí jehněčí burger

Ingredience na briošky:

275 g hladké mouky, 1 a půl lžičky soli, půl balení sušeného droždí, lžička cukru, 1 vejce, 20 ml oleje, 170 ml vody

Postup

Do misky odvážíme mouku, po okrajích osolíme a dáme i olej. Uprostřed vytvoříme důlek, nasypeme sušené droždí (můžeme zaměnit za čerstvé droždí, ze kterého necháme předem vzejít kvásek) a lžičku cukru. Od středu zamícháme, přidáme teplou vodu (ne horkou), polovinu rozšlehaného vejce a vymísíme lepivější těsto. Poprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a těsto na briošky necháme na teplém místě kynout cca hodinu. Já to naházela všechno inverzně do pekárny, kde to i v teple vykynulo.

Po nakynutí rozdělíme těsto na 5 dílů a vytvoříme bochánky. Pokud se těsto lepí, lehce podsypáváme moukou. Bochánky přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě 20 – 30 minut kynout přikryté utěrkou. Poté potřeme mašlovačkou zbylým rozkvedlaným vajíčkem se lžičkou vody a můžeme posypat sezamem. Dala jsem normální i černý. Briošky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 10 – 15 minut dozlatova.Po vytažení z trouby ihned přikryjeme utěrkou a necháme je pod ní vychladnout.

No a pak si naplníme burger tím co máme rádi. Mám tam 200 g poctivého jehněčího s hovězím, bylinkama, cheddarem, křupavá slanina, dresing, zelenina. Nezapomeňte na okurku.

Až jednou zkusíte domácí bulky, už nikdy nebudete chtít ty z obchodu. 🙂 Jak vám chutnal jehněčí burger?

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Markéta Chovancová (@marketa_v_troube)



2. Hovězí burger

Budeme potřebovat:

Na maso:
500 g hovězího mletého masa
Sůl
Pepř

Na bulky (6 kusů):
250 g hladké mouky
2 žloutky
1 vejce + 1 na potření bílek
80 ml řepkového oleje
Špetku soli

Na kvásek:
21 g čerstvého droždí
125 ml vlažného mléka
1 lžičku moučkového cukru

Na ozdobu bulek:

Sezam, mák, kmín atd. dle vaší chuti

Do bulky k masu:
Listy ledového salátu nebo například pekingského zelí
Na plátky nakrájená rajčata
Na plátky nakrájené kyselé okurky
Slaninu
Červenou cibuli
Sýr (eidam, nivu, cheddar…)

Dip:
3 lžíce majonézy
2 stroužky česneku
Sekanou čerstvou petrželku (může být i sušená)

Postup

Nejprve si zaděláme kvásek na bulky. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a promícháme. Necháme cca 10 minut bokem, dokud nevzejde kvásek.

Mezitím si smícháme v míse mouku, žloutky, vejce, olej a špetku soli. Poté přidáme kvásek a zaděláme těsto, které necháme cca hodinu kynout.

Po vykynutí rozdělíme těsto na 6 dílků, ze kterých vytvarujeme bochánky, které odkládáme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a ještě cca 10 minut necháme kynout. Poté potřeme bulky vejcem, posypeme seznamem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C cca 15 minut.

Nyní se dáme do přípravy masa. Maso dáme do misky a k němu přidáme cca 2 lžičky soli a pepře a pořádně rukama promícháme. Poté vytvarujeme burgery do velikosti, která Vám vyhovuje. Maso pořádně promačkáváme abychom se zbavili přebytečného vzduchu, pak vytvarujeme do tvaru burgeru a uděláme do něho pár rýh vidličkou aby se nám maso při opékání tolik nenafukovalo.

Takto připravené maso smažíme na rozpálené pánvi (bez tuku) cca 7 minut z každé strany. V průběhu opékání maso přitlačuje směrem k pánvi.
Na pánvi si také osmažíme na kolečka pokrájenou červenou cibuli a plátky slaniny.

Až máme maso ze všech stran opečené dáme na něho plátky sýra, opečenou slaninu a cibuli a ještě chvíli opékáme do rozehřátí sýra.

Poté co máme upečené bulky a maso si připravíme dip.
V menší misce si smícháme majonézu s politováným česnekem a petrželkou.

Hotové vychladlé bulky rozřízneme v půli a každou půlku pomažeme dipem. Poté si poskládáme burger dle libosti.

Vypadá to složitě a náročně, ale opak je pravdou. Zkuste a uvidíte, budete překvapení z výsledku.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Nebe v hubě (@nebe_vhube)



3. Halloumi burger

Ingredience

1 burger bulku
100 g tzatziki
100 g sýra halloumi Kolios
40 g na plátky nakrájené okurky
salát dle chuti

Postup

Halloumi sýr opečeme na grilovací pánvi z obou stran dozlatova. Bulky rozpůlíme, potřeme tzatziki, vložíme na plátky nakrájenou okurku, sýr a salát. Jednoduché a naprosto vynikající!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Centrum Krakov (@centrumkrakov)

Už máte chuť na pořádný burger? 🙂 Máme skvělé recepty i na vegetariánské, takže pokud byste o ně měli zájem, napište.

Přečtěte si také: 5 tipů na recepty z brambor, které zachutnají celé rodině