Znáte poké bowl? Jedná se o havajský pokrm, který možná spíše připomíná léto, ale můžete si ho udělat kdykoliv v roce. Hodí se do diety, patří do zdravé stravy, protože je plný čerstvé zeleniny, nechybí bílkoviny ani sacharidy v podobě rýže a jedná se o plnohodnotné výživně bohaté jídlo. Můžete si ho dopřát v různých bistrech nebo restauracích, ale jeho cena je poměrně vysoká. Přitom si poké bowl můžete udělat sami doma za poloviční cenu a dáte si do něj všechno to, co máte rádi vy.
Přečtěte si také: Udělejte si zázračný kuřecí vývar, který léčí a chutná
3 recepty na vynikající poké bowl
Foto: pixabay
1. Zeleninové poké s uzeným lososem
Ingredience
– lůžko z ledového salátu (není vidět přes ostatní ingredience)
– salátovou okurku
– ředkvičky
– kukuřici
– vařené vejce
– uzeného lososa
– vlašské ořechy
Postup
Vše nasekejte a smíchejte dohromady. Můžete přidat i rýži.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
2. Poké bowl s lososem a tuňákem
Ingredience
-
80 g losos
-
80 g tuňák
-
2 lžíce sojová omáčka
-
1 lžíce mirin
-
1 lžíce sezamový olej
-
0,50 ks mango
-
0,50 ks avokádo
-
0,25 ks okurka salátová
-
1 hrnek sushi rýže
-
ředkvička výhonky – na posypání
-
sezam na posypání
Postup
Autora receptu najdete tady.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
3. Poké bowl s rýží a tuňákem
Ingredience
- Poke omáčka
- 160 g čerstvého tuňáka
- 2 hrnky rýže na sushi
- Ochucený rýžový ocet na sushi
- 1 salátová okurka
- 1 zralé avokádo
- 1 zralé mango
- Nakládaná ředkev daikon
- 6 červených ředkviček
- Černý sezam na posypání
- Čerstvý koriandr
Postup
Mezi ingrediencemi kromě tuňáka a rýže vévodí hlavně Poke omáčka, která je ideálně dochucena právě k přípravě poke bowl. Jejím použitím si celou přípravu jednoznačně zjednodušíte a navíc okusíte skutečnou originální chuť tohoto pokrmu.
Zhruba hodinu před podáváním dáme vařit sushi rýži – pokud použijeme rýžovar, nemusíme nic hlídat a můžeme se věnovat přípravě zeleniny: mango a avokádo zbavíme slupky a spolu s okurkou, daikonem a ředkvičkami nakrájíme na úhledné kousky. Nepříliš malé, ale ani velké, takové, aby šly pohodlně konzumovat hůlkami.
Nakrájené avokádo zakápneme citronem, aby neztmavlo a zůstalo krásně zelené. Barevnost je na tomto pokrmu jedna z věcí, která nás baví.
Uvařenou rýži ochutíme rýžovým octem. Pokud použijeme ochucený ocet, máme jistotu ideálního poměru chutí. Rýži ochutíme stejným způsobem, jako bychom připravovali sushi – na 1 kg rýže se používá cca 1 dcl octu sushisu.
Zeleninu máme nakrájenou, rýži ochucenou, tuňáka marinovaného – můžeme začít aranžovat do misky! Na dno dáme rýži, na ni úhledně pokládáme kousky avokáda, okurky, manga, ředkviček a ředkve daikon, navrch přidáme marinovaného tuňáka a vše posypeme sezamem a čerstvým koriandrem.
Poke bowl servírujeme v hlubší (ideálně japonské) misce, doplněné jídelními hůlkami. Nezapomeneme nabídnout Poke omáčku, kterou si může každý stolovník dle své chuti poke bowl doladit. No nevypadá to krásně?
Autora receptu najdete tady.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Zaujal vás pokrm poké bowl? Kterou variantu si vyberete a zkusíte? Doufáme, že vám bude chutnat.
Přečtěte si také: Vyzkoušejte cuketový koláč, po kterém se jen zapráší