Vanilkové rohlíčky milují snad všichni. Děti, dospělí, ti, kteří se snaží jíst zdravě i ti, kteří stravu neřeší. Existuje nespočet rodinných receptů, na který žádná rodina nedá dopustit. Ale co když žádný v rodině nemáte nebo byste chtěli zkusit jiné a uděláte je třeba poprvé? Ukážeme vám TOP recept na klasické vanilkové rohlíčky i na ty zdravější, pokud máte upravenou stravu. Třeba ty veganské. Které si vyberete?

Přečtěte si také: 17 receptů na zdravé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete ani gram



3 recepty na zdravé, veganské i klasické vanilkové rohlíčky

vanilkové rohlíčky
Foto: pixabay

Klasické vanilkové rohlíčky

Recept:
180 g hladké mouky
140 g másla (změklého)
60 g cukru moučka
60 g ořechů
lžička vanilkového cukru
1 žloutek
1/4 lžičky skořice

Postup

Utřít máslo + žloutek + cukr + skořice. A rychle zpracovat s moukou a mletými oříšky.

Pokud chcete, aby byly ještě chutnější, opražte si předem oříšky (cca 8 minut na 180°C), nastrouhejte citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu, přidejte špetku soli, semínka vanilky z 1/2 lusku a použijte cejlonskou skořici.

Rohlíčky dělejte malé, hodně vyskočí a přečte cca 15-20 minut na 160°C. Horké můžete zastříknout rumem z rozprašovače a poté pocukrovat moučkovým cukrem. Mňam!

Autora receptu najdete u příspěvku.





Zdravější vanilkové rohlíčky

Ingredience

50 g lískových oříšků
100 g másla
150 g špaldové mouky
20 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr (používám od Alnatury, protože obsahuje bourbonskou vanilku a je v bio kvalitě)
1 žloutek od šťastných slepiček
špetku soli
cukr moučka (anebo mandlová mouka)

Postup:

1. Opečte v troubě oříšky tak, aby se rozvoněly. Při 200C to zabere asi 3-5 minut.
2. Oříšky rozemelte na jemno a smíchejte je spolu s moukou, třtinovým cukrem, máslem, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Vypracujte v kompaktní těsto.
3. Hotovou hmotu zabalte do folie a nechte do druhého dne odležet v lednici.
4. Z těsta tvarujte drobné rohlíčky a pečte je při 150 stupních asi 15-20 minut, a dopékejte při 100 stupních dalších cca 5-10, podle jejich velikosti.
5. Cukroví přendejte z plechu na mřížku a nechte lehce vychladnout, pak obalujte v moučkovém cukru/mandlové mouce anebo je jen zasypte jako to dělám já.

Autora receptu najdete u příspěvku.





Veganské vanilkové rohlíčky

Ingredience

440 g hladké mouky
170 g vlašských nebo lískových ořechů
340 g rostlinného margarínu
100 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
+ moučkový cukr na obalení

Postup

⠀⠀⠀⠀⠀
Všechny ingredience smícháme a uhněteme těsto. Zabalíme do folie a dáme uležet do lednice, alespoň hodinu, ideálně přes noc.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Odpočinuté těsto vyndáme a po kusech zpracováváme, zbytek si můžeme odložit zatím zpět do lednice. Troubu předehřejeme na 180°C.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Z těsta kousek uždíbneme, vyválíme v ruce na váleček a lehce ohneme do tvaru rohlíčku. Pokládáme na plech, pečeme cca 15 minut, nebo lépe dokud kraje nezrůžoví. Rohlíčky opatrně sundáme z plechu a ještě teplé obalujeme v cukru.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hotové rohlíčky necháme vychladnout, vložíme do vzduchotěsné nádoby nebo do krabice a skladujeme v chladu a suchu. Vydrží tak 3-4 týdny.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Taky milujete vanilkové rohlíčky nebo máte radši jiné cukroví? Já bych k tomu přidala ještě vosí hnízda!

Přečtěte si také: 20 úžasných receptů na vánoční cukroví, po kterém se slehne zem