Milujete koláčky a koláče? Velké, svatební, makové, tvarohové, povidlové nebo třeba s ořechovou náplní? My taky, proto jsme se rozhodli, že vám ukážeme tři recepty na úplně nejlepší koláče. Až je vyzkoušíte, už nebudete chtít žádné jiné a v žádné případě je už nebudete kupovat. Jsou to recepty pro mírně pokročilejší pekaře, proto pokud jste začátečník, doporučujeme si k ruce vzít někoho zkušenějšího. Máte pak větší pravděpodobnost, že se vám to povede. Přísáháme, že lepší kynuté koláče jste fakt ještě nejedli. Dejte nám vědět, jaké příchuti holdujete.

Přečtěte si také: Vyzkoušejte cuketový koláč, po kterém se jen zapráší



3x recept na nejlepší kynuté koláče

kynuté koláčeFoto: pixabay

Přečtěte si také: Recept na švestkový koláč s mákem a tvarohem bez cukru

1. Fantastické kynuté koláče

Ingredience

Těsto
hladká mouka 500 g, žloutky 2 ks, mléko 250 ml, droždí 40 g, cukr moučka 80 g, špetka soli, olej 50 ml, hera 125 g, citronová kůra

Na potření
Vejce 1 ks, mléko 100 ml

Povidlová náplň
1 sklenička domácích povidel, rum, vanilkový cukr, strouhanka na zahuštění

Tvarohová náplň
2 kelímky tvarohu, 2 žloutky, 120 g moučkového cukru, 70 g vanilkového cukru, 25 g vanilkového pudinku, rozinky, rum, citronová kůra

Ovocná náplň
Maliny, ostružiny

Posyp
Drobenka (máslo, polohrubá mouka, moučkový cukr), mandle, rozinky

Pracovní postup

Příprava těsta: Do menší misky dejte trošku mouky, cukru a droždí. Zalijte malým množstvím ohřátého mléka a nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do misky hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a ohřáté mléko. Vlijte kvásek a vypracujte vláčné těsto, které překryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.
Po vykynutí těsto rozdělte na bochánky po 240 g a položte na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválejte válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.

Povidlová náplň – Povidla a další suroviny dejte do misky a dobře promíchejte, na závěr přidejte strouhanku na zahuštění.
Tvarohová náplň – Všechny suroviny dejte do misky a dobře promíchejte, na ředění použijte smetanu.

Dohotovení: Na každý koláč přidejte náplně nebo ovoce, stejnoměrně rozetřete po těstě, pouze po obvodu nechte asi 1cm okraj těsta, který potírejte připraveným rozšlehaným vejcem. Koláč posypejte drobenkou.Takto připravený jej nechte ještě chvíli nakynout a pečte v rozehřáté troubě při cca 200 °C, až okraje těsta budou pečené dozlatova.
Po upečení potřete okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejte máslo, po odstavení přidejte vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapejte povrch frgálu.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Suzi | pečení & recepty (@peceni_se_suzi)





2. Kynutý malinový koláček

Recept

Udělám si kvásek – 100 ml teplého mléka s 20 g droždí se lžící cukru

Než kvásek vzejde, smíchám v míse –
300 g hladké mouky
50 g změklého másla
40 g cukru krystal
1 vejce
= vše spolu prohnětu i s kváskem a nechám minimálně hodinu kynout.

Po vykynutí znovu prohnětu a vyválím těsto do tvaru plechu, na to dám hustý uvařený pudink (400ml mléko, 42g pudink, cukr) na pudink dám ovoce. Dala jsem jen maliny, protože jich je hodně, ale klidně borůvky i jiné ovoce bude dobree. Dala do trouby péct a udělala si drobenku.

Drobenka – 50 g změklého másla, 60 g cukru, 80 g polohrubé mouky a prsty to celý promíchám. Pak dám na koláč a znovu péct kolem 30ti minut na 180st.

Autora receptu najdete u příspěvku.

3. Kynuté koláče s lesním ovocem

Ingredience

500 g hladké mouky na kynutá těsta
250 ml vlažného mléka
42 g droždí (1 kostka)
100 g rozpuštěného másla
80 g cukru krupice (lze použít i moučkový)
2 vejce
citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
sezonní ovoce – jahody, meruňky, rybíz, ostružiny, maliny, švestky, borůvky…
Tvarohová náplň:

250 g polotučného tvarohu (1 vanička)
1 žloutek
2 lžíce moučkového cukru
citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
Drobenka:

80 g polohrubé mouky
80 g třtinového cukru
80 g změklého másla
K dokončení:

rozšlehané vejce na potření
máslo a rum

Postup

Z droždí, lžičky cukru a vlahého mléka připravte kvásek. Nechte jej 10 minut vzejít. Pak, nejlépe v robotu, vypracujte ze všech surovin hladké těsto a nechte pod utěrkou kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Stranou si připravte tvaroh a zamíchejte do něj žloutek, cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Také si připravte drobenku z mouky, cukru a másla. Pokud je třeba, nachystejte i ovoce – větší kusy pokrájejte.

Z těsta vyválejte asi 0,5 až 1 cm vysokou placku a skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem tvořte koláčky. Nechte je dalších 10 minut kynout. Pak uprostřed každého stlačte prsty těsto tak, aby vznikl důlek. Do každého dejte lžíci tvarohu, ovoce, co se na něj vejde, a zasypte drobenkou. Okraje pomašlujte vejcem.

Pečte na 180 °C asi 25 minut. Po vyjmutí z trouby hned potírejte rozpuštěným máslem s rumem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tea (@teaolivova)

Tyhle koláče musíte vyzkoušet. Moc dlouho vám ale na stole nevydrží, jsou vážně výborné!

Přečtěte si také: Chcete něco upéct? Zkuste sladký koláč na 5 způsobů