Typický český pokrm, který není příliš zdravý, jde o kalorickou bombu, která je ale chuťově naprosto vynikající a pokud si ji dopřejete jen jednou za čas, vůbec to ničemu nevadí. Naopak, potěšíte vaše chuťové buňky! Milují ho děti i dospělý. A o čem je řeč? Výborný smažený sýr, ideálně s hranolkami nebo brambory a tatarkou. Mňam, už se vám sbíhají sliny? Tuhle dobrotu si teď můžete udělat u vás doma za pár minut jen z pár ingrediencí a zvládnou to i ti, kteří nejsou moc zkušení.
Přečtěte si také: 10 tipů na bezmasé jídlo, které vám bude chutnat
3x recept na skvělý křupavý smažený sýr
Foto: pixabay
Přečtěte si také: Recept na nejlepší slaný závin z listového těsta
1. FIT smažený sýr
Ingredience
• 100 g eidam cihla do 30 % tuku
• rozdrcené cornflakes
• celozrnná špaldová mouka
• vejce
• kapka oleje
Postup
1. Sýr klasicky obal v trojobalu – mouka, vejce s troškou vody a rozdrcené cornflakes (většinou je rozdrtím tyčovým mixérem na jemnou strouhanku). Já poté zopakovala ještě obalení ve vajíčku a cornflakes, abych měla jistotu, že mi sýr nevyteče.
2. Obalený sýr polož na plech vyložený pečícím papírem, pokapej trochou oleje a dej péct do předehřáté trouby na 200 °C, dokud strouhanka nezezlátne. Kontroluj, netrvá to moc dlouho.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
2. Low carb smažený sýr
Sýr jsem protáhla vajíčkem a obalila v lahůdkovém droždí. Postříkala jsem olivovým olejem ve spreji a fritovala v HV fritéze na 200° do zlatova.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
3. Klasický smažený sýr se šunkou
Ingredience
- sýr eidam (min. 40 % tuku) 4 plátky o tloušťce 1 cm
- šunka 4 plátky
- vejce 2 ks
- hladká mouka
- polohrubá mouka
- strouhanka z toustového chleba
- řepkový olej a přepuštěné máslo na smažení
Postup
- Strouhanku smíchejte s polohrubou moukou v poměru 2 díly strouhanky a 1 díl mouky.
- Sýr o tloušťce zhruba 1 cm rozpulte, dovnitř vložte šunku, přitiskněte, obalte v mouce, vejci a směsi strouhanky s moukou. V hlubší nádobě rozpalte olej s přepuštěným máslem. Teplota by měla být udržovaná na 160 °C.
- Obalený sýr smažte z obou stran dozlatova – opatrně obracejte, abyste nepropíchli trojobal a sýr nevytékal.
- Usmažený sýr dejte okapat na ubrousek a podávejte s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.
Autora receptu najdete tady.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Máte rádi smažený sýr? Udělejte si ten nejlepší.
Přečtěte si také: Smažený kapr na 3 způsoby: tyto recepty musíte vyzkoušet