Vánoční punč je nedílnou součástí každých Vánoc. Najdete ho v restauracích, kavárnách, na trzích i v domácnostech, kde si ho lidé dělají už dlouho podle svých chutí a preferencí. Máte ho také v oblibě a rádi byste si ho uvařili, ale nevíte, jak na to? Ukážeme vám to! Můžete si zvolit mezi třemi variantami, s nebo bez alkoholu, třeba pokud řídíte nebo ho vyžadují i děti. Už máte chuť na vánoční punč?
Přečtěte si také: 5 důvodů proč pravidelně pít kopřivový čaj
3x recept na vánoční punč s alkoholem i bez
Foto: pixabay
Zázvorový punč
Ingredience:
5 cm čerstvého zázvoru
1 středně velký kousek skořice
4 lžíce třtinového cukru
1 lžíce citrónové šťávy
400 + 200 ml vody
1 lžíce sypaného černého čaje
100 ml sherry (lze vynechat)
kůra z jednoho pomeranče
Postup:
Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké proužky.Do 400 ml vody přidáme zázvor, pomerančovou kůru, skořici a třtinový cukr a 5 minut povaříme. Z 200 ml vody si připravíme odvar z čaje. Poté smícháme čaj a zázvorový základ v dostatečně velkém džbánu. Přidáme citrónovou šťávu s sherry a pořádně promícháme.
Autora receptu najdete u příspěvku.
View this post on Instagram
Přečtěte si také: Vynikající domácí horká čokoláda snadno a rychle
Malinový vánoční punč
Ingredience:
250 ml vody
4 čajové lžičky vanilkového cukru
100 ml rumu (bílý / tmavý)
100 ml malinového syrobu od @kitl.cz
maliny, nebo ovoce co máte rádi
•
Postup:
V kastrůlku přivedeme vodu k varu s vanilkovým cukrem, přidáme malinový syrob a odstavíme.
Po té přidáme rum, jaký kdo má rád, já dělala z tmavého.
Do hotového punče přidáme hrstičku celých malin (můžete přidat i jiné ovoce).
Autora receptu najdete u příspěvku.
View this post on Instagram
Hruškový punč
Potřebujeme: 3/4 sklenice kvalitního hruškového džusu (nejlépe 100%), 1 tyčinku skořice, 2 kousky hřebíčku, 1 lžíci tuzemáku, cukr či jiné sladidlo dle chuti a voda na zředění podle potřeby.
Postup:
Do hrnce nalijeme hruškový džus a přidáme skořici společně s hřebíčkem. Začneme zahřívat a přivedeme k varu. Pokud máme raději sladší chuť, přidáme cukr a společně ještě chvíli povaříme. Jestliže je na nás džus ovšem příliš sladký, můžeme naopak naředit troškou vody. Připravíme si sklenici, do které dáme lžíci tuzemáku. Z hotového punče vyndáme koření a nalijeme do sklenice s tuzemákem. Podáváme horké a můžeme dozdobit tyčinkou skořice, která rovněž slouží jako míchátko.
Autora receptu najdete u příspěvku.
View this post on Instagram
Už jste si vybrali recept na vánoční punč? Který vás zaujal? 🙂
Přečtěte si také: Mátový čaj a jeho 6 účinků na zdraví