Potřebujete tip na vynikající narozeninový dort, který bude všem chutnat a bude také dobře vypadat? Tak to jste tu správně. Ať už je oslavenec dítě nebo dospělý, tyhle dorty se hodí pro všechny a hlavně je hravě zvládnete. Můžete ho udělat přímo jako narozeninový dárek, ty, co vyrobíte nebo sami uděláte, jsou vždycky nejlepší.
Přečtěte si také: Jahodový dort třikrát jinak: 3 recepty, které si zamilujete
3x TIP na výborný narozeninový dort, se kterým zazáříte
Přečtěte si také: TOP narozeninové dorty pro kohokoliv
1. Meruňkový tvarohový dort (zdravější varianta)
Ingredience
Korpus:
70 g mletých kokosových chipsů,
30 g mletých mandlí (příště dám víc, těsto bylo hodně lepkavý),
půlka másla,
dvě šťastný vajíčka,
dvě lžíce domácího vanilkovýho extraktu.
Krém:
vanička tvarohu,
dvě a kousek Lučiny,
necelá půlka vyšlehaného másla,
vanilkovej extrakt,
čajová lžička čekankovýho sirupu
Navrch:
hodně zralý meruňky,
vysokoprocentní čokoláda rozpuštěná s máslem,
troška kokosových chipsů na posypání
Postup
Všechny ingredience na korpus smícháme dohromady a upečeme. Vytvoříme krém a natřeme ho na korpus, nakonec přidáme zdobení navrch.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
2. Narozeninový dort bez cukru
Ingredience
Korpus:
2 hrnky mandlí
1,5 hrnku vyloupaných pistácií (200 g)
1 lžička kardamonu
1 lžička skořice
3 vajíčka od šťastných slepiček
4 bílky
2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
2 lžičky jedlé sody
1 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
1 hrnek kokosového mléka
špetka soli
stévie podle chuti
Krém:
500 g mascarpone
500 ml smetany na šlehání
vanilková esence
Na ozdobení:
sezónní ovoce – jahody, maliny, ostružiny, borůvky
květy – chrpa, sušená růže
lístky máty
nasekané pistácie
Postup
Korpus:
Mandle namočíme na 30 minut do horké vody a poté přecedíme. Troubu předehřejeme na 175°C. Mandle, pistácie, sůl, kardamon a skořici vložíme do mixéru a společně rozmixujeme. Směs poté vložíme do větší nádoby, přidáme kypřící prášek, jedlou sodu, kůru z citronu, popř. stévii a vše důkladně promícháme. Poté přidáme vejce, bílky a kokosové mléko a mícháme, dokud nám nevznikne hladká směs. Tu poté přemístíme do formy na dort o průměru 22 cm. Pečeme 35 – 40 minut, dokud povrch těsta nezezlátne. Propečenost kontrolujeme špejlí. Hotový korpus vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Poté pomocí delšího nože prokrojíme korpus tak, aby nám vznikly dva stejně široké pláty.
Krém:
Mascarpone promícháme společně s vanilkou. Smetanu pomocí ručního šlehače vyšleháme dotuha, poté ji pomalu přimícháme k mascarpone.
Dort:
Polovinu krému rozprostřeme nejdříve na první plát dortu (můžeme přidat i kousky ovoce). Poté přiklopíme druhou polovinu korpusu, nakterou rozetřeme zbytek krému a ozdobíme lesními plody, květy, mátou a posypeme nasekanými pistáciemi. Hotový dort necháme v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.
Tento dort je přirozeně bez cukru, ale můžete si ho tam přidat.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
3. Mechový dort
Ingredience
320 g hladké mouky
3 g jedlé sody
Špetka soli
2 vejce
250 ml podmáslí
200 g cukru
100 g baby špenátu
100 g oleje
Postup
Do vyšší nádoby dáme olej a postupně pěidáváme špenát,vždy důkladně promixovat (tyčákem).
Ve větší míše smícháme vejce,podmáslí,cukr a přilejváme olej se špenátem,nakonec prosatou mouku s jedlou sodou,vymýchat hladké těsto.
Těsto nalijeme do dortové formy (20 cm),dno vyložené pečícím papírem. Pečeme na 170 stupňů, 40-45min, vyzkoušíme špejlí.
Korpus necháme vystydnout,seřízneme vršek(ten si necháme stranou,ozdobíme tím vršek dortu).
Krém – 2 smetany ke šlehání, 2 ztužovače, 1 mascarpone. Smetanu vyšleháme se ztužovačem,poté vmícháme mascarpone.
Dort prořízneme,promažeme krémem (můžete i okraje dortu),rozdrobený korpus dame navrch a zdobíme.
Zdobíme ovocem, jedlými květy, lentilkama,….vše co by mohlo být na mechu.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Udělejte narozeninový dort, který bude všem chutnat a budete s ním mít úspěch.
Přečtěte si také: Recept na nejlepší nepečený karamelový dort