Když jste v zimě venku, chcete se zahřát a tak máte tendenci pít horké nápoje, že? A co vás více zahřeje než dobrý alkohol? Samozřejmě s mírou, ale takový dobře vychucený svařák je oblíbený u snad všech dospěláků. Narazíte na něj na každém druhém stánku a restauraci, ale co si udělat svůj? K televizi nebo klidně ven, stačí si ho nalít do cestovního hrnečku nebo termohrnku a můžete vyrazit. Vyjde vás levněji a uděláte si ho přesně takový, jak chutná vám. Můžete ho udělat i dětem, jen vynecháte alkohol. Na zdraví!

Přečtěte si také: Mátový čaj a jeho 6 účinků na zdraví



4 recepty na netradiční svařák

svařák
Foto: pexels

1. Svařené víno s karamelem

V hrnci připravte karamel ze 3 polévkových lžic krystalového cukru. Když zezlátne, zalijte ho 100 ml vody a do vzniklého nálevu vsypte 5 hřebíčků, 1 svitek skořice a 1 hvězdičku badyánu. Vše společně 5–10 minut povařte. Přilijte 500 ml červeného vína a krátce ohřejte, víno se nesmí vařit! Do silnostěnných sklenic vložte kolečko citronu a dolijte svařeným vínem.

Autora receptu najdete tady.

2. Svařené víno s citrusy

Do hrnce nalijte zhruba centimetr vody ode dna, přisypte 3–4 lžíce třtinového cukru, 4 hřebíčky a jeden svitek skořice. Přidejte tři plátky citronu a dva plátky pomeranče a dejte vařit. Ovoce by mělo ve vodě trochu plavat, aby se nepřipeklo. Pokud zjistíte, že se voda vyvařila, dolijte ji. Po 10 minutách přilijte i víno; to už jen zahřejte, nevařte. Vyndejte koření, víno doslaďte a případně dochuťte citronem. Ihned podávejte.

Autora receptu najdete tady.


Přečtěte si také: 5 důvodů proč pravidelně pít kopřivový čaj



3. Svařák s pomeranči

Ingredience

  • 1,5 litru červeného vína
  • 200 ml vody
  • 150 g vanilkového cukru
  • 5 svitků skořice
  • lžíce hřebíčku
  • 4 velké šťavnaté sladké pomeranče

Postup

Pomeranče důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na silnější plátky. Rozpálíme pánev s nepřilnavým povrchem a jednotlivá kolečka krátce opečeme z obou stran, lépe tak uvolní aroma a šťávu. Přesuneme je do větší nerezové mísy nebo hrnce a zalijeme je červeným vínem pokojové teploty, přidáme skořici, hřebíček, promícháme, zakryjeme a necháme dvě hodiny odpočívat na teplém místě. Poté vyjmeme pomeranče i koření, přilijeme vodu, přidáme cukr a zahřejeme těsně pod bod varu. 

Autora receptu najdete tady.





4. Svařené bílé víno

Ingredience

  • 1 litr bílého vína
  • 6 lžic medu
  • 1 šťavnaté jablko
  • 1 lžička hřebíčku
  • 3 kusy badyánu
  • 1 svitek skořice
  • 1 celý citron

Postup

Nastrouháme si najemno kůru z jednoho omytého citronu. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na silnější plátky. Do hrnce nalijeme víno, přidáme kůru, koření, jablko a med a občasného míchání pomalu zahříváme. Jakmile se objeví první bubliny, stáhneme z plamene, případně dosladíme dle chuti.

Autora receptu najdete tady.

Máte rádi svařák? A jakou příchuť si vyberete?

Přečtěte si také: 6 receptů na domácí limonády, které vám zachutnají