Zeptali jsme se vás, které jídlo je vaše nejoblíbenější a často padlo rizoto, ale prý to dobré italské, rozhodně ne to, co znáte ze školní jídelny, to jste nám kladli na srdce, že na něj nemáte dobré vzpomínky. Našli jsme tedy nejlepší recepty na vaše oblíbené rizoto, které si teď můžete uvařit a garantujeme vám, že bude chutnat všem.

Přečtěte si také:3 skvělé a chutné recepty s halloumi sýrem

4 recepty na oblíbené rizoto, po kterém se jen zapráší

rizotoFoto: pixabay

1. Cuketové rizoto

Na 4 porce budete potřebovat:

– 1 cibule
– 300 g rýže arborio
– 500 g cukety /jedna větší
– 600 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru (cca. 200 ml můžete nahradit kvalitním suchým bílým vínem)
– 500 g kuřecích nebo krůtích prsou (lze vynechat)
– parmezán
– sůl
– pepř
– ghí

1. Na ghí orestujeme nakrájenou cibuli. Pokud budeme přidávat maso, tak ho nyní také přidáme, osolíme a opepříme a opečeme. Cuketu omyjeme (když se důkladně omyje, nemusí se loupat) a nastrouháme na hrubé části struhadla. Přidáme k masu a opět chvíli společně opékáme. Teď přisypeme rýži a podlijeme vínem. Víno necháme odpařit a přilijeme malou část vývaru. Vývar doléváme průběžně po malých dávkách tak, aby se vždy vyvařil. Vaříme, dokud není rýže měkká – nesmí být rozvařená – trvá to cca. 20 minut a po celou dobu rizoto hlídáme a mícháme.
2. Nakonec vmícháme pořádnou hrst nastrouhaného parmezánu, dosolíme a dopepříme.

Autora receptu najdete tady.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Lenka K. (@zapisnik_obycejne_mamy)




2. Chřestové rizoto

Suroviny

•200 g rýže arborio
•1 cibule
•2 stroužky česneku
•žampiony 250 g
•chřest 500 g (oddělíme si špička na zdobení)
•1 litr vývaru
•200 ml smetany 10%
•60 g parmazanu
•sůl, pepř
•ghee

Na ghee osmahnu cibulku, česnek, po pár minutách přidáme žampiony, necháme cca 5minut, přidáme chřest, lehce osmahneme a přidáme rýži, sůl, pepř. Po 3min začneme podlévat vývarem (postupně 150ml-200ml na jednu dávku), nakonec přidáme smetanu, zkontrolujeme, jestli je rýže hotová, popř ještě podlijeme vodou, na závěr přimícháme parmazán.
Špičky chřestu orestujeme na ghee, zdobíme jimi neservírované rizoto. Můžeme přidat rajčátka.

Pro autora receptu klikněte na příspěvek.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Erika McGregor (@foodie_eriii3)

3. Krémové rizoto

Budete potřebovat: – 1/2 dýně hokaido – 4 mrkve – 1 cuketa – větší cibule – 2 stroužky česneku – hrst čerstvé bazalky – 1 a 1/2 hrnku jasmínové rýže – smetana ke šlehání – parmezán 60-80 g – sůl, pepř *já si ještě přidala kešu Dýni, mrkev a cuketu nastrouhat nahrubo. Cibuli nakrájet najemno. Česnek rozbít čepelí a pak nakrájet. Cibuli osmažit na tuku dozlatova, pak přidat česnek a promíchat. Na cibuli dusíme osolenou a opepřenou nastrouhanou zeleninu ve vlastní šťávě do změknutí. Přidáme nasekanou čerstvou bazalku a zamícháme. Ke změklé zelenině nasypat 1 a půl hrnku jasmínové rýže a zalít horkou vodou. Za občasného míchání dusíme pod pokličkou do vyvaření vody asi 15 minut. Nakonec zalít 100 ml šlehačky, přidat nastrouhaný parmezán a zamíchat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Příspěvek sdílený 𝐀𝐛𝐬𝐭𝐫𝐚𝐤𝐭𝐧í 𝐩𝐨𝐣𝐞𝐭í 𝐨𝐬𝐨𝐛𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 (@jayinador)

 


4. Kuřecí rizoto

Ingredience:
150 g hnědá rýže
150 g kuřecí prsa
1 cibule
2 stroužky česneku
voda/vývar
máslo
pepř, sůl
sýr gouda, sýr niva

Postup:
Cibuli nakrájejte najemno a česnek nastrouhejte. Orestujte dohromady v pánvi na másle do zlatova. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a přidejte k cibuli. Opečte.

Ve větším hrnci nechte rozpálit máslo a přidejte rýži. Smažte ji aspoň 5 minut za důkladného míchání. Ke konci smažení přidejte k rýži orestovanou cibuli s kuřecím masem. Přilijte část vody/vývaru a dolévejte opakovaně tak, aby se vždy skoro celá tekutina odpařila a vsákla. Pořád promíchávejte. Vařte asi 20 min, osolte a opepřete. Nakonec do směsi vmíchejte nastrouhané sýry až se rozpustí a odstavte z plotýnky, pořádně promíchejte.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Niki (@nikolspillerova)

Jaké je nejoblíbenější to vaše? Určitě nám dejte vědět, jaké máte vzpomínky na tohle jídlo ze školy, většinou totiž nejsou moc dobré. 

Přečtěte si také:7 receptů na sladké šátečky, které zvládne každý