Už jen pomyšlení na dezert bez cukru se vám nelíbí? Chápeme, dezerty bývají většinou plné cukru ale světe div se, jde to i bez něj. Existují totiž potraviny, které dokáží jídlo osladit i bez použití jediné špetky cukru. Ať už hubnete, držíte si štíhlou linii, omezujete cukr kvůli zdraví nebo jste diabetici, tyhle dezerty vám budou chutnat, to přísaháme. A zachutnají vám i přesto, že jste zvyklí na bílý cukr, nepoznáte totiž rozdíl. Možná budou dezerty bez cukru trochu méně sladké, ale hned si zvyknete. Tak pojďme na to, uděláme si společně něco sladkého a zároveň zdravého.

Přečtěte si také: 20 božích cupcakes, které zvládne i úplný začátečník



5 chutných receptů na dezerty bez cukru

bez cukruFoto: pixabay

Přečtěte si také: 6 receptů na sladké šátečky, které zvládne každý

1. Citrónovo-maková bábovka

Ingredience

Těsto:
• 100 g mandlové mouky
• 3 PL kokosové mouky
• 1 kypřící prášek do pečiva
• 4 vejce
• 40 g mletého máku
• 200 g jablečné výživy bez cukru
• 200 ml mléka
• 1 PL erythritolu
• citrónová kůra

Tvarohová vrstva:
• 250-300 g jemného tvarohu
• 1 vejce
• 20 g vanilkového proteinu
• šťáva z citrónu
• 6 PL erythritolu

Postup

Tvarohovou vrstvu připravíme smícháním všech ingrediencí. Formu si vymažeme kokosovým olejem a směs do ní navrstvíme.
Na těsto si vyšleháme žloutky se lžící sladidla, přidáme jablečnou výživu, mléko, citrónovou kůru, obě mouky, mák i kypřící prášek. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Naneseme na tvarohovou vrstvu a pečeme 50 minut na 180 stupňů. Ve formě necháme úplně vychladnout a teprve poté vyklopíme. Já si ještě roztopila hořkou čokoládu v mikrovlnce a ozdobila.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Světlana P. (@bezcukru_bezmouky)





2. Brownies z červené řepy

Ingredience

• 70 g másla
• 100 g hořké čokolády
• 250 g červené řepy
• 75 g mandlové mouky
• 65 g erythritolu
• 3 vejce

Postup

Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni. Vejce vyšleháme se sladidlem.
Řepu jsem použila předvařenou a rozmixovala úplně dohladka. Potom přidáme k řepě čokoládovou hmotu, mandlovou mouku a ještě krátce promixujeme. Potom opatrně smícháme s vejci. Formu si vysteleme pečícím papírem a pečeme na 175 stupňů cca 25 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Světlana P. (@bezcukru_bezmouky)

3. Slaný koláč s červenou řepou

Ingredience

100 g másla
200 g mandlové mouky
60 g zlaté lněné mouky
1/2 lžičky xantanové gumy
1/4 lžičky soli
1 vejce

Postup

Smícháme změklé máslo a vejce a postupně přidáme zbylé ingredience. Těsto dáme na chvilku fo lednice (na 20 minut). Poté těsto namačkáme do formy na koláč vyložené pečícím papírem, propíháme a předpečeme 20 minut na 180°.

Autora receptu najdete u příspěvku.

4. Kokosovo-čokoládové tyčinky

Ingredience

– 400 g řeckého jogurtu
– 300 g kravského / mandlového / kokosového mléka
– 50 g kokosového másla
– 50 g čokoládového proteinu
– 15 g hořkého kakaa
– 20 g agaru
– 10 g xylitolu

Postup

1) Do misky vložte řecký jogurt, protein a kakao – důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladký krém.
2) Nalijte mléko do většího hrnce, přidejte kokosové máslo, želatinu a zahřejte ji na mírném ohni, dokud se ingredience nespojí (bez vaření). Nakonec přidejte xylitol, odstavte jej z ohně a míchejte asi 2 minuty, dokud se nevytvoří pěna.
3) Nalijte čokoládový krém do hrnce s mlékem a důkladně promíchejte. Nalijte hmotu do formy vyložené potravinářskou fólií (moje byla 20 × 20) a nechejte ji vychladnout , poté asi 2 hodiny v chladničce.
4) Po ztuhnutí vyjměte obsah a nakrájejte je na kostky stejné velikosti. Každého z nich obalíme v kokosových hoblinách a je to hotové!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Miluju LOWCARB (@milujulowcarb)





5. Ořechové řezy

Ingredience

3 vejce (oddělíme bílky a žloutky)
1 lžíce erythritolu
120 g másla
1 kelímek zakysané smetany
1 lžička prášku do pečiva
3 lžíce kokosové mouky

Ořechová vrstva:
3 bílky
100 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžíce erythritolu

Postup

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, poté opatrně přimícháme ořechy a sladidlo. Naneseme na předpečený korpus a pečeme na 180° zhruba 20 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Miluju LOWCARB (@milujulowcarb)

https://www.youtube.com/watch?v=gzZK8TIeFCk

Tyhle dobroty bez cukru musíte zkusit! Budete překvapení, jak výborné to je.

Přečtěte si také: 5 tipů na sladké recepty z avokáda