Vánoční svátky a obecně zima bez svařáku je jako léto bez melounu, souhlasíte? Pokud ano, tak nejspíš taky patříte mezi milovníky svařeného vína. Najdete ho na trzích, v restauracích, zkrátka všude, kde se prodává pití a jídlo. Co když se vám ale nikam nechce a chtěli byste si ho dopřát v pohodlí domova? Můžete, jeho příprava totiž není vůbec složitá a nezabere moc času. Ukážeme vám 3 recepty na svařené víno, které za to opravdu stojí.

Přečtěte si také: 17 receptů na zdravé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete ani gram



3 recepty na dokonalé svařené víno

svařené vínoFoto: pixabay

Přečtěte si také: 10 úžasných receptů na zdravé cukroví, po kterých nepřiberete

1. Svařené víno se skořicí

Ingredience

4 plátky pomeranče⁠
2 badyány⁠
2 tyčinky skořice⁠
10 hřebíčků⁠
5 tobolek kardamomu⁠
100 g hnědého cukru⁠
1 l červeného vína třeba
1/2 pomeranče⁠

Postup

Nejdříve si nastrouháme kůru z pomeranče. Víno ohřejeme v hrnci, ale nepřivádíme do varu. Za stálého míchání přidáme cukr. Potom přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče. ⁠

Přidáme koření a vypneme sporák. Necháme všechny ingredience louhovat asi 20-30 minut. ⁠

Potom vyndáme koření a podle potřeby můžeme ještě víno ohřát. Servírujeme ve sklenici nebo Vašem oblíbeném vánočním hrnečku. Ozdobíme tyčinkou skořice a plátkem pomeranče. A můžeme přidat hvězdičku badyánu. ⁠

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený rostlinně🌿 (@rostlinne)





2. Jablečné svařené víno

Ingredience

  • 0,5 l červeného vína
  • 1/4 jablíčka
  • 1/2 pomeranče
  • celou skořici
  • hřebíček
  • badyán
  • krupicový cukr

Postup

  1. Do kastrůlku dáme na nejnižší plamen vařit půl litru červeného vína.
  2. K vínu dáme koření – dvě celé skořice, lžičku hřebíčku a čtyři badyány.
  3. Ovoce pořádně omyjeme.
  4. Půlku pomeranče nakrájíme na kolečka, tak pak na čtvrtiny.
  5. Čtvrtku jablíčka nakrájíme na malé plátky.
  6. Přidáme dvě lžíce cukru. Množství cukru můžete upravit podle toho, jaký máte rádi svařák. My máme raději sladší.
  7. Svařák necháme pomalu přijít k bodu varu. Až z něj začne jít teplo a bude se tvořit mírná pěna na hladině, stáhneme ho z plotny.
  8. Nezapomeňte na to, že víno by se nemělo dlouho vařit! Stačí ho jen pořádně ohřát.
  9. Svařák servírujeme do oblíbeného hrníčku.

Autora receptu najdete zde.

3. Svařené víno s brandy

Ingredience

750 ml červeného vína
50 – 70 ml brandy
2 ks skořice
3 ks badyánu
10 ks hřebíčků
2 plátky pomerančové kůry
1 cm zázvoru
2 – 3 lžíce cukru
 
Postup
 
– Červené víno nalijte do menšího rendlíku a přidejte k němu brandy. Množství brandy přidejte podle toho, jak silné chcete mít svařené víno.– K vínu přidejte všechno koření, zázvor zbavte slupky a spolu s pomerančovou kůrou dejte také do rendlíku.– Množství cukru dávkujte podle vína, které jste použili. Pokud máte sladší víno, cukru není tolik potřeba.– Víno zahřejte téměř k bodu varu a můžete podávat.Autora receptu najdete zde.

Už jste dostali chuť na svařené víno? Které si uděláte jako první?

Přečtěte si také: Vynikající domácí horká čokoláda snadno a rychle