Vánoční svátky a obecně zima bez svařáku je jako léto bez melounu, souhlasíte? Pokud ano, tak nejspíš taky patříte mezi milovníky svařeného vína. Najdete ho na trzích, v restauracích, zkrátka všude, kde se prodává pití a jídlo. Co když se vám ale nikam nechce a chtěli byste si ho dopřát v pohodlí domova? Můžete, jeho příprava totiž není vůbec složitá a nezabere moc času. Ukážeme vám 3 recepty na svařené víno, které za to opravdu stojí.
Přečtěte si také: 17 receptů na zdravé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete ani gram
3 recepty na dokonalé svařené víno
Foto: pixabay
Přečtěte si také: 10 úžasných receptů na zdravé cukroví, po kterých nepřiberete
1. Svařené víno se skořicí
Ingredience
4 plátky pomeranče
2 badyány
2 tyčinky skořice
10 hřebíčků
5 tobolek kardamomu
100 g hnědého cukru
1 l červeného vína třeba
1/2 pomeranče
Postup
Nejdříve si nastrouháme kůru z pomeranče. Víno ohřejeme v hrnci, ale nepřivádíme do varu. Za stálého míchání přidáme cukr. Potom přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z pomeranče.
Přidáme koření a vypneme sporák. Necháme všechny ingredience louhovat asi 20-30 minut.
Potom vyndáme koření a podle potřeby můžeme ještě víno ohřát. Servírujeme ve sklenici nebo Vašem oblíbeném vánočním hrnečku. Ozdobíme tyčinkou skořice a plátkem pomeranče. A můžeme přidat hvězdičku badyánu.
Autora receptu najdete u příspěvku.
View this post on Instagram
2. Jablečné svařené víno
Ingredience
- 0,5 l červeného vína
- 1/4 jablíčka
- 1/2 pomeranče
- celou skořici
- hřebíček
- badyán
- krupicový cukr
Postup
- Do kastrůlku dáme na nejnižší plamen vařit půl litru červeného vína.
- K vínu dáme koření – dvě celé skořice, lžičku hřebíčku a čtyři badyány.
- Ovoce pořádně omyjeme.
- Půlku pomeranče nakrájíme na kolečka, tak pak na čtvrtiny.
- Čtvrtku jablíčka nakrájíme na malé plátky.
- Přidáme dvě lžíce cukru. Množství cukru můžete upravit podle toho, jaký máte rádi svařák. My máme raději sladší.
- Svařák necháme pomalu přijít k bodu varu. Až z něj začne jít teplo a bude se tvořit mírná pěna na hladině, stáhneme ho z plotny.
- Nezapomeňte na to, že víno by se nemělo dlouho vařit! Stačí ho jen pořádně ohřát.
- Svařák servírujeme do oblíbeného hrníčku.
Autora receptu najdete zde.
View this post on Instagram
3. Svařené víno s brandy
Ingredience
750 ml červeného vína 50 – 70 ml brandy 2 ks skořice 3 ks badyánu 10 ks hřebíčků 2 plátky pomerančové kůry 1 cm zázvoru 2 – 3 lžíce cukru Postup – Červené víno nalijte do menšího rendlíku a přidejte k němu brandy. Množství brandy přidejte podle toho, jak silné chcete mít svařené víno.– K vínu přidejte všechno koření, zázvor zbavte slupky a spolu s pomerančovou kůrou dejte také do rendlíku.– Množství cukru dávkujte podle vína, které jste použili. Pokud máte sladší víno, cukru není tolik potřeba.– Víno zahřejte téměř k bodu varu a můžete podávat.Autora receptu najdete zde.
View this post on Instagram
Už jste dostali chuť na svařené víno? Které si uděláte jako první?
Přečtěte si také: Vynikající domácí horká čokoláda snadno a rychle