Jste vegetariáni nebo. máte zkrátka někdy masa dost a rádi byste ho vynechali i kvůli morálním důvodům? Tak tom chápeme, máme to někdy stejně, ale často tápeme, co uvařit bez masa. Dali jsme dohromady 5 tipů na bezmasá jídla, která vám budou chutnat stejně tak, jako by v nich maso bylo. Vynechat maso někdy neuškodí. 🙂 Dáte si někdy bezmasá jídla nebo jste věrní masu ať se děje, co se děje?

Přečtěte si také: Tip na ideální oběd či večeři: francouzské brambory



5 tipů na bezmasá jídla, která zachutnají všem

bezmasá jídlaFoto: pixabay

1. Pad Thai

Ingredience:

* sáček rýžových nudlí
* tofu
* 2 stroužky česneku (nasekaný)
* jarní cibulka
* olej

Omáčka:
* tamarindová omáčka (bez cukru) 2 lžíce
* sojová omáčka (bez cukru) 2 lžíce
* 4 stroužky česneku – nasekaný
* chilli omáčka 1 lžíce
* šťáva z 1 limetky
* voda

Postup

1) Do kastrolu přidej všechny ingredience na omáčku.
2) Nech omáčku vařit a občas promíchej
3) Přidej trošku vody
4) Na pánvi na oleji osmaž tofu – asi 10 minut
5) Přidej česnek a jarní cibulku
6) Čas přidat nudle (které se na par minut koupala v horké vodě)🍜
7) Vše společně povař
8) Pokapej všemi omáčkami dokud se směs krásně neobalí všemi chutěmi

Autora receptu najdete u příspěvku.





2. Kukuřičné těstoviny s květákem, mrkví a bazalkou

Ingredience

1/2 květáku
1 velká mrkev
1 cibule
Stroužek česneku
Kvalitní rajčatová pasta
Rostlinné máslo
Čerstvá bazalka
Kukuřičné těstoviny – špagety

Postup

Květák a mrkev uvařte buď v páře, anebo ve vodě. V hrnci rozpusťte trochu rostlinného másla, přidejte cibuli a česnek, nechte chvilku zatáhnout. Přidejte květák a mrkev, doporučuji ještě předtím rozťouchat šťouchadlem na brambory. Promíchejte, přidejte rajčatovou pastu, sůl, pepř a nasekanou čerstvou bazalku. Podávejte s kukuřičnými těstovinami a ozdobte bazalkou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

3. Rizoto s kokosovým mlékem a kari

Ingredience

– 200 g bílé rýže basmati v suchém stavu
– 1 hrst kešu ořechů (nemusí být)
– 1 lžička olivového oleje
– zelené části ze 150 g jarních cibulek
(nakrájené na špalíky dlouhé cca 2 cm) – nemusí být (stačí normální cibule)
– 200 g zahradních fazolí (nebo
mraženého cukrového hrášku)
– 250 ml kokosového mléka z plechovky
– 1 odměrka neochuceného proteinu ( nemusí být)
– trochu sýru na závěr (eidam 30%, tvarůžky)
– 2 lžičky kari koření
– 1 lžička kurkumy
– šťáva a kůra z 1 limetky
– sůl

Postup:

1. Rýži basmati propláchněte v cedníku pod studenou vodou
a následně ji dejte vařit podle návodu na obalu (bílá rýže basmati se většinou vaří 15–20 minut v 1,5–2násobném objemu osolené vody).

2. Mezitím si na suché pánvi opražte kešu ořechy (stačí cca 1–2 minuty na mírném plameni) a dejte je zatím stranou.

3.Následně si v pánvi rozehřejte 1 lžičku olivového oleje, přidejte nakrájené zelené části jarních cibulek a opékejte je na středním plameni 1–2 minuty dozlatova; na posledních 30 sekund do pánve přidejte i fazole (nebo hrášek) a vše nechte společně prohřát. Poté pánev odstavte.

4. Až se uvaří rýže, připravte si hlubokou pánev (nebo hrnec), nalijte do ní kokosové mléko, přidejte protein, kari koření, kurkumu, limetkovou kůru a sůl a vše nechte zahřívat na středním plameni, dokud směs nezačne pobublávat (potrvá to přibližně 1–2 minuty).

5. Poté do směsi přidejte uvařenou rýži, promíchejte a zahřívejte další 1–2 minuty. Následně směs dochuťte limetkovou šťávou a pánev odstavte.

6. Do směsi v pánvi vmíchejte opečenou jarní cibulku s fazolemi (nebo hráškem), hotové rizoto posypte opraženými kešu ořechy. Případně přidejte kousek sýru navrch.

Autora receptu najdete u příspěvku.

4. Bramboráky

Ingredience

1 kg jemně nastrouhaných syrových brambor
1 vejce
2 stroužky česneku
Cca hrnek polohrubé mouky
sůl
Majoránka

Postup

Z brambor slijeme přebytečnou vodu, přidáme vejce, koření a prolisujeme česnek.
Postupně přidáváme mouku, aby těsto bylo lepivé a řídké, ale šlo nabrat na lžíci.
Na oleji smažíme dozlatova.

Autor receptu najdete u příspěvku.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílel uživatel @veru_kitchen

5. Zeleninová omáčka s rýží

Ingredience

1 plechovka cizrny
1 mrkev
Čtvrtka celeru
2 Brambory
Červená cibule
Rajský protlak
Maďarska paprika – koření
Lahůdkové droždí
Sójová smetana na zjemnění

Postup

Červenou cibuli nakrájejte na jemno a nechce zpěnit na oleji. Přidejte na malé kousky pokrájenou zeleninu, cizrnu bez nálevu a nechte restovat. Přidejte maďarskou papriku a promíchejte. Po chvíli zalijte zeleninovým vývarem (kdo nemá, rozpustí si zeleninový bujón). Přidejte také rajský protlak, osolte a dále nechte dusit. Až se dostatečně množství vody – vývaru vypaří a zelenina změkne, přidejte trochu sójové smetany. Chvilku povařte, dochuťte lahůdkovým droždím, osolte a je hotovo. Příloha jak rýže, tak i těstoviny.

Autor receptu najdete u příspěvku.

Tato bezmasá jídla chutnají fantasticky a jsou jednoduchá. Vyzkoušíte?

Přečtěte si také: 3 recepty na nejlepší houbové rizoto