Máte chuť upéct něco sladkého nebo vaše děti společně s partnerem vyžadují, abyste něco upekli? Nebo má možná přijít návštěva a vy byste rádi měli něco ke kafíčku. Nadýchaný a vláčný perník je tou nejlepší volbou. Dáme vám tipy na 10 receptů, ve kterých najdete třeba zdravý perník z cuket, které tam ani neucítíte, slibujeme!

Přečtěte si také: Recept na makronky: 10 nejlepších druhů makronek, které zvládnete hravě



 6 nejlepších receptů na perník, který budete chutnat božsky

perník

1.  Zdravý cuketový perník

Ingredience

120 g ovesných vloček
40 g pohanky kroupy
1 lžička jedlé sody
1 lžíce perníkového koření
80 g mandlového másla
140 g rozinek
150 ml vody
200 g cukety (1 střední kus)

200 g sušených švestek
Skořice
90 g hořké čokolády

Postup

Vločky a pohanku rozmixujeme na konzistenci hrubší mouky, promícháme s jedlou sodou a perníkovým kořením. Rozinky na pár hodin předem namočíme do 150 ml vody a poté rozmixujeme na hladkou kaši. Spolu s mandlovým máslem vmícháme do sypké směsi a přidáme najemno nastrouhanou cuketu. Těsto rozetřeme do menšího plechu a pečeme cca 25 min na 170°C. Po po upečení potřeme rádoby povidlím (švestky na pár hodin předem namočit do vody a poté rozmixovat se skořicí a případně teda troškou rumu) a potřít rozpuštěnou hořkou čokoládou.

Autora receptu najdete u příspěvku.





2. Klasický perník

Ingredience

3 hrnky hladké mouky
1 čokoládový pudink (může být i karamelový)
1 prášek do perníku
1 prášek do pečiva
1 skořicový cukr
1 vanilkový cukr
1 lžička perníkového koření
1 hrnek krupicového cukru
3 lžíce holandského kakaa
2 vejce
2 hrnky mléka
1 hrnek oleje
špetka soli
Citrón a moučkový cukr na polevu (jeden větší citrón a zhruba 300 g cukru)

Postup

Připravíme si velkou mísu, předehřejeme si troubu na 180 stupňů a jdeme na to. Všechny sypké ingredience prosejeme přes velké síto, zamícháme a pak přidáme zbyle ingredience a důkladně do hladka zamícháme. Těsto vylijeme na plech s vyšším okrajem vystlaný pečícím papírem. Pečeme 20-30 minut 🙂 Perník necháme vychladnout. Odšťavníme si citrón a šťávu smícháme s moučkovým cukrem. Přidáváme cukr dokud nebude poleva mít hustší konzistenci, pak nalijeme na perník a necháme polevu zaschnout. Neskladujte perník ve vlhkém prostředí nebo se poleva rozpustí.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @ne_kucharka

3. Perník s jablky

Ingredience

Těsto:

•300 g hladká špaldová mouka
•20 g holandské kakao
•120 g oblíbené sladidlo
•100 g mleté ořechy (vlašské, nebo dle chuti)
•50 g olej (nejlépe kokosový)
•200 g jablečné pyré
•100 g jablka – oloupané, nastrouhané najemno
•300 ml mléka
•1 vejce
•1 lžíce rumu
•1 kypřicí prášek do perníku + lžička perníkového koření
•1 lžička skořice
•citronová kůra z 1 citronu
•vanilkové aroma

Čokoládová poleva:

•5O g hořké čokolády
•50 ml smetany 30%

50 g marmelády nebo povidel na potření

Postup

V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny, ve druhé tekuté a nakonec spojíme a dobře promícháme.
Plech vyložíme pečicím papírem a pečeme na 170° cca 60 minut – zkusíme zda těsto nelepí na špejli.
Čokoládu nalámeme do smetany a na mírném plameni necháme rozpustit – nevaříme.
Když perník vychladne, potřeme marmeládou a čoko polevou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Přečtěte si také: 15 nejlepších receptů na muffiny, které zvládne každý



4. Hrníčkový perník

Ingredience

1 hr mléka
1 vajíčko
1/2 hr oleje
1/2 hr cukru
2 hr hladké mouky (já dala jeden hrnek celozrnné špaldové a jeden obyč)
1 lžíce medu
1 prášek do pečiva
1-2 lžíce oblíbeného perníkového koření, skořice atd.
1-2 lžíce kakaa
1-2 hrsti nahrubo nasekaných ořechů

Postup

Vše smícháme a vylijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem. Důležité je mít předem předehřátou troubu. Pečeme cca na 160 stupňů asi 20 minut (dle vůně poznáte). Nenakukujeme, aby perník nesplaskl, až voní, zkusíme špejli.
Po vychladnutí zalijeme polevou. Cca v 1/3 zahřáté šlehačky rozpustíme kaštany a nalijeme na perník. Nečekejte přímo polevu, příjemně se to do perníku vsákne a bude krásně šťavnatý.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Petra & Anna (@kniholky_nato_pecou)

5. Nadýchaný perník

Ingredience

– 1 hrnek polohrubé mouky
– 0,5 hrnku hladké mouky
– 0,5 hrnku hladké špaldové mouky
– 2 lžíce kvalitního kakaa
– 0,5 hrnku cukru (nebo jiného sladidla)
– 1 vejce
– 0,5 hrnku oleje (dala jsem řepkový)
– 1 větší jablko, nastrouhané nahrubo
– 1 hrnek mléka
– 1 kypřící prášek do perníku

Postup

Smíchejte všechny suché suroviny, k nim přidejte mokré suroviny a zamíchejte. Nic nešlehat.

Vylijte na předem vymazaný a vysypaný plech. Pečte cca 35 minut na 180 stupňů. Zkuste špejlí, vyjít by vám měla suchá. Po vychladnutí pomazejte višňovou marmeládou, polijte hořkou čoko a posypejte kokosem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

6. Fit perník

Ingredience

• 80g špaldová mouka
• 10g kakao
• 10g pudinkový čoko prášek
• Vejce
• 30 g jogurt
• 50 ml mléko
• 10 ml rozpuštěny kokosový olej
• Lžička prdopeče do perníku a jedlé sody, skořice, sladidlo

Postup

Vše smícháme, dáme do menší formy cca 15x15 na pečící papír a pečeme na 180 stupňů 15-20min. Promažeme tvarohem, jogurtem, marmeládou, čokoládou, oříškovým máslem,…

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ivana Seidlová (@ivancicka)

Který perník si upečete?

Přečtěte si také: 20 božích cupcakes, které zvládne i úplný začátečník

Autoři náhledových fotek: @ivancicka @minifit @tereza.havlinova