Dýňová sezóna je v plném proudu, a tak máte určitě doma spoustu dýní, které vám zdobí domov nebo čekají, do kterého pokrmu je přidáte. Dýňovou polévku a dýňový koláč dělá každý, ale co sladké recepty z dýně, už jste něco vyzkoušeli? Ač se to nezdá, dýně na sladko funguje perfektně když víte, s čím je zkombinovat. Vyzkoušejte sladké recepty z dýně a uvidíte, že si je zamilujete a budete je dělat každý rok.

Přečtěte si také: Recepty z dýně: 7 nejlepších jídel pro každého




6 sladkých receptů z dýně, které vám zachutnají

 

dýněFoto: pixabay

1. Dýňové řezy

Ingredience

120 g mandle
120 g ovesné vločky
30 g lněné semínko
6 g jedlá soda
dýňové koření (skořice, zázvor, kardamom, nové koření, muškátový oříšek)
60 g kokosové máslo
240 g dýňové pyré
60 ml javorový sirup
60 ml voda

Krém:
160 g kešu ořechů
120 ml kokosové mléko
60 ml javorový sirup
šťáva z půlky citronu

Postup

Mandle, vločky a lněná semínka rozmixujeme na mouku, promícháme s jedlou sodou a kořením, přidáme rozpuštěné kokosové máslo, dýňové pyré (Hokaido dýně upečená v troubě a poté rozmixovaná), javorový sirup a vodu. Těsto rozetřeme na plech a pečeme cca 25 minut na 170°C.
Kešu ořechy na krém předem na 4 hodiny namočíme, poté slijeme a spolu s ostatními surovinami rozmixujeme na hladký krém, kterým potřeme upečený a vychladlý korpus.

Autora receptu najdete u příspěvku.





2. Dýňové makronky

Ingredience

120 g mandlí
25 g kokosového cukru
100 g dýňového pyré
dýňové koření (skořice, zázvor, hřebíček, kardamom, muškátový oříšek, nové koření)

Krém:
Tuhá část ztuhlého kokosového mléka
Hořká čokoláda

Postup

Mandle rozmixujeme spolu s cukrem na jemnou mouku, promícháme s kořením a zpracujeme dýňové pyré. Z těsta tvoříme malé koláčky (á cca 10 g) na plech a pečeme cca 25 minut na 170°C.
Vychladlou kokosovou smetanu vyšleháme s rozpuštěnou čokoládou a krémem naplníme makronky.

Autora receptu najdete u příspěvku.

3. Dýňová pomazánka s karamelem

Ingredience

plechovku kokosového krému
hrnek kokosového mléka
půl hrnku kokosového cukru
2 lžičky skořice Cejlon
polovinu menší hokkaido
dýně
lžičku dýňového oleje
špetku soli

Postup

Z plechovky kokosového krému slijte tekutou část do rendlíku. Přidejte k ní kokosové mléko a cukr. Tuhou část kokosového krému prozatím schovejte do lednice. V rendlíku směs pomalu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne krémový karamel.
Troubu rozehřejte na 180 stupňů, dýni dejte na plech, lehce zakápněte olejem a dejte péct. Po změknutí upečenou dýni oloupejte a dužinu rozmixujte se lžící oleje. Vlažné dýňové pyré vyšlehejte s tuhou částí kokosového krému, vmíchejte i karamel, špetku soli a dvě lžičky mleté skořice. Naplňte do sklenice a skladujte v lednici.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lucie mlíko nepije (@luciemlikonepije)





4. Dýňový perník

Ingredience

1 střední dýně
1 jablko
2 vejce
200 g špaldové celozrnné mouky
3 lžíce mléka
15 g mandlí
15 g lískových ořechů
perníkové koření
4 lžíce olivového oleje
3 lžíce holandského kakaa se sníženým obsahem tuku
1 kypřící prášek
40 g čekankového sirupu (nebo jakékoliv jiné sladidlo)

Náplň
250 g dýně
250 g jablek
šťáva z jednoho citrónu
skořice, čekankový sirup
1 balení želatiny
skořice

Postup

Smíchej si sypké suroviny. Odděl si žloutky od bílků – bílky si vyšlehej se špetkou soli do sněhu, žloutky vyšlehej se sladidlem do pěny . Dýni si nakrájej na kousky a dej si jí vařit, až bude měkká, tak ji rozmixuj tyčovým mixérem. Do pěny ze žloutků přidej olivový olej,mléko ,nastrouhané jablko,ořechy,dýňové pyré a opatrně vmíchej mouku se zbylými surovinami. Nakonec vmíchej sníh z bílků.
Peč při 180° 35 minut .
Až perník po upečení vychladne ,tak si ho rozřízni a udělej si náplň- dýni a jablka si nakrájej na kousky,přidej citrónovou šťávu,skořici ,sladidlo a uvař vše do změknutí. Pak tyčovým mixérem rozmixuj a přidej želatinu v prášku. Jednu půlku perníku si dej zpátky do formy, zalij směsí a přiklop druhou půlkou perníku a nech uležet do druhého dne.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Andrea Ondová (@fit.mama.ondo_)

5. Dýňový cheesecake

Ingredience

Korpus:
1 balení Bebe sušenek
80 g piškoty
50 g máslo
50 ml mléko
Náplň:
600 g dýňové pyré
500 g měkký tvaroh
2 vejce
30 g hladká mouka
20 kapek flavdrops (nebo jiné sladidlo)

Postup

Nejdříve si uvaříme dýňové pyré. Pak si připravíme korpus smícháním všech ingrediencích na korpus. Dáme chladit do ledničky. Mezitím smícháme vychladnuté dýňové pyré, tvaroh, vejce a flavdrops. Nalijeme na korpus a dáme do trouby. Pečeme na 160 stupňů asi hodinu.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený YumNum (@a_yumnum)

6. Dýňovo čokoládové brownies

Ingredience

• 250 g rozmixovaných ovesných vloček
• 2 lžíce kakaa
• 4 lžíce másla
• trošku mléka na spojení těsta

Náplň

• 500 g odtučněného tvarohu
• 70 g třtinového cukru
• 300 g dýňového pyré (povařená dýně s trochou vody a rozmixovaná v pyré)
• 3 vejce
• 3 lžíce hladké špaldové mouky
• 50 g strouhaného perníku
• 150 g hořké čokolády
• špetka soli

Postup

• smícháme rozmixované ovesné vločky s máslem, kakaem a mlékem
• směs rozprostřeme do formy, kterou jsem si vyložila pečícím papírem a dáme péct na 180°C na cca 10 min.
• mezitím si připravíme náplň, tvaroh vyšleháme s cukrem, dýňovým pyré, moukou, vejci, špetkou soli a strouhaným perníkem.
• čokoládu si rozpustíme, rozmícháme ji společně s 5 lžícemi dýňového krému.
• na vychladlý korpus nalejeme dýňový krém, po lžících přidávejte na krém čokoládu, špejlí opatrně promíchej krém, aby se vytvořil mramorový vzor.
• dejte péct do trouby na 180°C cca 50-60 min. Hotové brownies poznáte, že se bude jen trošku ještě hýbat.
𝐃𝐨𝐛𝐫𝐨𝐮 𝐜𝐡𝐮𝐭̌.

Autora receptu najdete u příspěvku.

Sladké recepty z dýně jsou zdravé a perfektně vás naladí na podzim.

Přečtěte si také: Jak vyzdobit dýně na Halloween? 10 originálních nápadů