Před každý hlavní chod správně patří předkrm. Ať už teplé nebo studené předkrmy, slouží k lehkému najezení. Bývají lehké a často se jedná o polévky nebo saláty. Studené předkrmy mohou sloužit také jako lehký oběd, svačina či večeře, takže se můžete inspirovat  i tak. Pokud nevíte, co přichystat a potřebujete pomoct, nechte si poradit od nás.

Přečtěte si také: 21 tipů na rychlou večeři do 10 minut



7 receptů na výborné studené předkrmy

studené předkrmyFoto: pixabay

1. Salát s grilovaným sýrem halloumi a broskví

Ingredience

  • 150 g sýru halloumi
  • 2 broskve
  • 100 g rukoly
  • Směs semínek dle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • Sůl
  • Pepř

Postup

  • Broskve zbavte pecky a nakrájejte na cca 1 cm tlustá kolečka.
  • Sýr i broskve grilujte z každé strany přibližně 2 – 3 minuty.
  • V mističce si připravte zálivku tak, že smícháte olej, balzamikový ocet, sůl a pepř.
  • Zálivku smíchejte s rukolou a navrch poklaďte grilované broskve a sýr. Posypte semínky a můžete servírovat.

Autora receptu najdete na Rohlik.cz.

studené předkrmyFoto: Rohlik.cz

2. Slané věnečky

Odpalované těsto

▪️120 g hladké mouky
▪️100 ml plnotučného mléka
▪️100 ml vody
▪️špetka cukru krupice
▪️1 špetka soli
▪️80 g másla
▪️4 velké vejce

Do hrnce dáme mléko vodu a máslo a přivedeme k varu.
Přidáme mouku, cukr a sůl , vše dobře promícháváme, z těsta se musí vytvořit koule , která se začne oddělovat ode dna a od stěn. Tak poznáme že je hotovo.
Těsto přendáme do mísy , necháme chvíli vychládnout a pak postupně přimícháváme jedno po druhém, vejce až je těsto krásně hladké a lesklé.
Naplníme zdobící sáček se zdobící špičkou a na plech vyložený pečícím papírem děláme malé bobky, podle toho jak velké věnečky chceme.
Mezi jednotlivými kousky necháváme dostatečný prostor , protože cukroví se dost nafoukne.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Podle velikosti věnečků to bude asi 20 minut.
Vyndáme z trouby a necháme úplně vychládnout.

Gorgonzolový krém

▪️200 g gorgonzoly s mascarpone
▪️150 ml smetany ke šlehání

Obě suroviny společně ušlehejte na jemný krém. Naplňte do zdobícího sáčku a naplňte jím prokrojené věnečky.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Božská kuchařka (@bohynekuchyne)





3. Předkrmový talíř

Ingredience

Cheddar
Balkán
Meloun
Okurka
Klobása

+ olivový olej, koření

Postup

Vše nakrájet a naaranžovat na talíř, polít olivovým olejem, posypat kořením, které máte rádi a dobrou chuť.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ed Keto (@keto_by_ed)

4. Cuketová roláda

Ingredience

2 velké cukety, 4 vejce, 3 lžíce špaldové mouky, hrst strouhaného sýru Parmigiano Reggiano, sůl, čerstvě mletý pepř.

Náplň: 250 g odtučněného tvarohu, krůtí šunka, sušená rajčata v oleji, pažitka, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Postup

Cuketu omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle (neloupeme). Nastrouhanou cuketu osolíme a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. K cuketě přidáme vejce, nastrouhaný sýr, mouku, sůl a pepř dle chuti. Těsto pořádně promícháme a rozprostřeme ho na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 20 minut. Tvaroh smícháme s prolisovaným stroužkem česneku, najemno nakrájenou pažitkou, solí a pepřem. Upečené těsto necháme vychladnout a poté ho potřeme tvarohovou náplní. Nakonec těsto poklademe krůtí šunkou a sušenými rajčaty. Pomocí pečícího papíru roládu zarolujeme, necháme v lednici vychladit a poté ji nakrájíme na plátky.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Cooking with Šůša (@cookingwithsusa)

Přečtěte si také: 9 receptů: lehká večeře v létě



5. Zapečený lilek

Ingredience

▪︎lilek
▪︎sýr, šunka
▪︎sůl, koření, olivový olej
▪︎bagetka

Postup

Lilek umyjeme, nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit.

Plech vyložíme pečicím papírem a papír lehce potřeme olejem. Plátky lilku osušíme, naskládáme na papír, okořeníme dle chuti, posypeme na nudličky nakrájenou šunkou (co je v lednici), nakonec posypeme sýrem (niva, nebo parmazán…).

Dáme zapéct. Po vytažení z trouby zakápneme olivovým olejem a podáváme s bagetkou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený RECEPTY (@jidelni.czech)

6. Šunkové rolky

Ingredience

šunka⁠⁠
cottage sýr⁠⁠
creamcheese⁠⁠
petrželka nebo pažitka⁠⁠
křen
vejce⁠⁠
zelenina⁠⁠

Postup

Smíchejte dohromady cottage, cream cheese a křen a vyšlehejte v jemnou pěnu. Tuto směs balte do šunky a vytvořte rolky. Podávejte se vajíčkem uvařeným natvrdo a zeleninou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

7. Hummus s červenou řepou

Ingredience

• 400 g uvařené cizrny
• šťáva z jednoho bio citronu
• 2 lžíce tahini pasty
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 stroužky česneku
• 2 červené uvařené řepy
• sůl a pepř na dochucení
• římský kmín
• na ozdobu semínka, klíčky, jedlé květy

Postup

Cizrnu si namočíme aspoň na 8 hodin do vody. Uvaříme ji dle návodu do měkka. Můžete přidat i trochu sody k rychlejšímu uvaření. Cizrna se prodává i uvařená v konzervě, což je rychlejší možnost přípravy. Jednoduše všechny ingredience rozmixujeme. Římský kmín je hodně aromatický, dávám pouze větší špetku, ale dejte si dle vaší chuti. K hummusu se skvěle hodí koriandr.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kristýna Stojaspalová (@kuchtyna)

Studené předkrmy jsou lehké, dobře stravitelné a hodí se můžete je použít i jako svačinku či malou večeři.

Přečtěte si také: Zdravá večeře pro celou rodinu: vyzkoušejte 11 jídel