V létě se v horku nikomu nechce jíst těžká jídla a omáčky a často ani nemáme takový hlad. V tomto období je nejlepší připravit si něco lehkého, co nás nezatíží, naopak osvěží a ještě si pochutnáme. Lehká večeře je tedy ideální! Mrkněte se co si můžete dát, když nemáte žádné nápady a ani se vám nic nechce vymýšlet.

Přečtěte si také: Zdravá večeře pro celou rodinu: vyzkoušejte 11 jídel



9 receptů: lehká večeře v létě

lehká večeřeFoto: pexels

Přečtěte si také: 11 receptů na výborné a zdravé svačiny

1. Ceasar salát

Ingredience

římský salát (nebo ledový salát)
200 g kuřecího masa
2 plátky toustového chléba na krutony
sůl, pepř, hobliny parmazánu

Dresing

▪️ 100 g majonézy
▪️ 1 lžička kremžské hořčice
▪️ 1 lžička hrubozrnné hořčice
▪️ 10 g nastrouhaného parmazánu
▪️ 1,5 ančovičky
▪️ 1 stroužek česneku
▪️ 1 lžička citronové šťávy

Postup

Vše smícháme a podáváme vychlazené.

Autora receptu najdete u příspěvku.

2. Brambory se sýrem na špízu

Ingredience

1 velký batát
2 brambory
250 ml ricotty
Sýr nejlépe slaný – parmezán
2 stroužky česneku
Sůl, pepř, sušená cibule, čerstvé bylinky (tymián, bazalka, pažitka…)
Olivový olej
Jehlici na špíz

2 kuřecí čtvrtky
Kousek másla
Sůl, pepř, oblíbené koření na kuře, sušený česnek

Postup

Nejprve si připravíme marinádu na brambory/dressing. Ricottu ochutíme prolisovaným česnekem, kořením, nasekanými bylinkami (mimo pažitky) a nastrouhaným sýrem. Dáme ji do lednice uležet.

Troubu si predehřejeme na 200°C. Kuře si opláchneme. Rozpustíme si trochu másla a do něj vmícháme sůl, pepř a ostatní koření. Touto marinádou potřeme kuře a budeme se snažit dát trochu i pod kůži. Kuře vložíme do pekáčku a podlijeme ho trochou vody. Pečeme ho cca 50min a průběžně ho chodíme polévat výpekem.

Mezitím si přivedeme osolenou vodu k varu. Oloupeme si brambory a batáty a nakrájíme je na kolečka. Vaříme je 8min. Propláchneme je pod studenou vodou. Vyndejte si větší část ricotty. Jednotlivé plátky obalujeme v ricottě a střídavě je napichujeme na špíz. Opatrně ho potřete olivovým olejem. Pokud máte možnost dejte špíz na menší pekáček (já použila na chlebíček, mám dlouhé jehlice) a zastrouhejte sýrem. Pekáček se špízem dejte do trouby a pečte do doby, dokud se na platících neobjeví krustička.

Zbylou nepoužitou ricottu dochuťte nasekanou pažitkou a podávejte ji k bramborám a kuřeti jako dressing. Výborná lehká večeře je na stole.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dana L. Izerová (@varim_s_prckem)

3. Lilková pizza

Ingredience

2 lilky
1 červené fazole v plechovce
1 velký tuňák ve vlastní šťávě
4 lžíce kukuřice
1 avokádo
1 loupaná rajčata
1 hrst čerstvých bylinek
1 lžíce Shoyu (kvalitní japonská sojovka ze zdravé výživy)
1-2 mozzarelly
2 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
1 lžička pasty z medvědího česneku
sůl
pepř

Postup

Lilek rozkrájím podélně na plátky, posolím a nechám „potit“ aby se odvodnil.
Mezitím na oliváči orestuji cibuli, přidám fazole a peču dozlatova. Přidám 1/2 avokáda, 1/2 kukuřice, 1/2 tuňáka, čerstvé oregáno, celá rajčata, sůl, špetičku pepře a pastu z medvědího česneku.
Dochutíme Shoyu a dusíme do vyvaření vody z rajčat…směs musí být hustá, aby držela na lilku a neroztékala se (lze si pomoct i rozmačkáním částí fazolí).
Lilky otřu a vyskládám na pečící papír, zakápnu oliváčem a dám opéct pod gril do zlatava.
Na opečené lilky navrším teplou směs a ozdobím zbylými surovinami.
Na závěr pokladu plátky mozzarelly, lehounce zakápnu olivovým olejem a dám zapéct (troubu naplno a funkce gril).

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Zdravá vlna (@zdravavlna)





4. Piadina

Ingredience

1/3 kg hladké mouky
cca 170 ml vody
2 lžíce olivového oleje
1 lžička soli

+ to, čím si piadinu chcete naplnit

Ideální je mozzarella, prosciutto, rajčata, bazalka, parmazán, olivy apod.

Postup

1) Smícháte mouku, vodu, olej a sůl…
2) Doporučuji hnít rukama, ať se vám vše hezky propojí. Když to bude moc suché, přidejte vodu když moc tekuté, přidejte mouku. Ale tenhle poměr, co je v zadání, se nám osvědčil nejvíce.
3) Dejte odležet stranou na 30 min při pokojové teplotě.
4) Po odpočinutí si odeberte vždy po kouskách tak akorát do dlaně.
5) Rozválejte na super tenkou placku, která se vám vejde do oblíbené pánvičky.
6) Hoďte na tak akorát rozpálenou pánev. Bez oleje, bez másla, hezky na sucho.
7) Je to hotové, jakmile to začne mít crispy povrch a pánev začne vonět moukou. 🙂 Nezapomeňte opéct z obou stran. Lehká večeře je hotová!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený BARBARINA ! (@___barbarina___)


Přečtěte si také: Dietní večeře může být i chutná: 7 receptů pro vás

5. Grilovaný hermelín nasladko

Ingredience

• 1 střední hruška

• mix oblíbených salátů

• 5 lžic třtinového cukru

• olivový olej

• hermelín

• cca 100 g melounu

• citronová kůra

Postup

Rozpálíme troubu na horkovzduch na zhruba 150 stupňů

mezitím si připravíme hrušku, kterou nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olivovým olejem a posypeme zhruba jednou lžící třtinového cukru a vložíme na 10 minut do rozpálené trouby.

Na sirup z melounu a pomerančové kůry si do menšího rendlíku vložíme všechen meloun, 4 lžíce cukru a kůru z jednoho citronu. Vymačkáme i celý zbytek citronu, aby rozvar získal ostřejší chuť.

Vaříme, dokud se nevytvoří sirup, který obalí meloun a citronovou kuru

Hermelín ogrilujeme na kontaktním grilu

Podáváme salát s krásně oglazovanou hruškou, zakápnutý olivovým olejem a k tomu grilovaný hermelín politý rozvarem z melounu.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Bouquet Ovoce (@bouquet_ovoce)

6. Chřest ve slanině

Ingredience

Zelený chřest
Slanina
Sůl, pepř
Olivový olej
Tvrdý sýr

Postup

Trouby si předehřejeme na 180 °C. Zelený chřest se nemusí loupat, a tak mu pouze uřízneme tvrdý konec. Každý chřest obalíme ve slanině. Vyskládáme si je na pečící papír. Vykukující konce potřeme olivovým olejem a posypeme solí a pepřem. Můžeme zastrouhat sýrem. Pečeme 10 minut. Chřest bude hotový a akorát křupavý.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dana L. Izerová (@varim_s_prckem)





7. Letní salát

Ingredience

Mozzarela v nálevu
2-3 plátky slaniny
Okurka
Rajčata
Ředkvičky
Mix salátů

2 lžíce medu
2 lžíce hořčice
2 lžičky vinného octa
2 lžičky olivového oleje
Sůl, pepř

Postup

Omyjeme si a nakrájíme zeleninu. Připravíme si sladkokyselý dressing. Do připravené menší uzavíratelné sklenice přidáme veškeré ingredience. Nádobu uzavřeme a protřepeme. Takto připraveným dressingem poléváme salát.
Mozzarelu vyndáme z nálevu. Za pomoci párátek připevníme slaninu ze všech stran mozzarely. Takto připravenou mozzarelu opékáme na suché pánvičce ze všech stran do doby, než je sýr měkký a slanina krásně opečená.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dana L. Izerová (@varim_s_prckem)

8. Pečené brambory s tvarohem a pažitkou

Ingredience

Brambory:
Brambory dle počtu strávníků
Olivový olej
Koření nebo bylinky na pečené brambory (nebo i klidně grilovací)
Sůl, kmín

Smetanový tvaroh:
1 vanička tvarohu
1 kelímek zakysané smetany (ideálně creme fraiche)
1 lžička krémžské hořčice
Sůl, pepř
Pažitka, lahůdková cibulka
Mléko nebo voda dle potřeby

Postup

Brambory důkladně omyjeme kartáčkem, nařízneme je (nařezávám na tenké plátky – vždy vložím mezi dvě vařečky, abych neprokrojila úplně a aby brambory držely vcelku) a rozložíme na pekáč na pečící papír. Brambory pokapeme olivovým olejem, posolíme a posypeme kořením.
Pečeme cca 25 minut na 180°C horkovzduch.
Po vyndání z trouby můžeme ještě poklást plátky másla.

Tvaroh smícháme se smetanou, hořčicí a pažitkou. Podle potřeby zředíme mlékem nebo vodou, pokud chceme řidší konzistenci. Osolíme, opepříme. Zdobíme lahůdkovoi cibulkou a pažitkou.
Podáváme s mlékem nebo podmáslím.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený kdyz_mama_vari (@kdyz_mama_vari)

9. Frittata

Ingredience

6 vajec,
100 g šunky,
200 g žampionů,
4 chřesty,
150 g eidam 20-30%,
Hrst medvědího česneku,
Sůl, pepř.
Pro gurmány 100 ml smetany a na závěr sýr typu parmezán

Postup

Všechny ingredience zeleninové si nakrájíme na malé kousky, šunku na malé plátky, eidam nastrouháme, nakrájíme medvědí česnek.
Žampiony, chřest, šunku a medvědí česnek vysypeme do zapékací formy. Vejce rozmícháme spolu s eidamem, přidáme sůl a pepř dle chuti a zalijeme připravenou zeleninu se šunkou. Pro gurmámy a nebo pro ty, kteří mají rádi smetanovější chuť doporučuji do vajec přidat ještě smetanu.
Zapékáme na 180 stupňů cca 30-40 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lucka (@lucypetrek)

Lehká večeře dokáže zasytit a bude vám i chutnat.

Přečtěte si také: 10 tipů na bezmasé jídlo, která vám bude chutnat