Všichni to známe, přes den nemáme čas a kolikrát se ani neobědváme, protože nestíháme, nechce se nám nebo zkrátka nemáme nápady a inspiraci. Dáme vám tipy na rychlé a zdravé obědy, které vám budou chutnat a nejen vám, celé vaší rodině. Neváhejte je udělat i o víkendu a pořádně si oběd užít s rodinou.



Přečtěte si také: 20 nápadů na rychlé obědy, po kterých nepřiberete

9 tipů na rychlé a zdravé obědy

obědyFoto: pixabay

1. Špenátové palačinky

Ingredience

ŠPENÁTOVÉ PALAČINKY:

na cca 9 palačinek

180g špaldová celozrnná mouka
120g baby špenátu (jedno balení)
2 vajíčka
200ml mléka
120ml vody
2-3 stroužky česneku
pepř
sůl
olivový olej

KUŘECÍ MASO S ŽAMPIONY:

na 2-3 porce

500g kuřecí prsa
320g žampiony
grilovací koření
kari
pepř
sůl
olivový olej

Postup

Kuřecí maso a žampiky nakrájím nadrobno, dochutím kořením – sůl, pepř, grilovací koření, kari a smažím na pánvi na oleji.

Mezitím si všechny ingredience na palačinky vložím do mixéru a pořádně rozmixuji. Těsto dochucuji česnekem, solí a pepřem. S česnekem nešetřete, těsto jsem několikrát ochutnala, abych docílila správný chuti. Palačinky smažím na oliváči. Z těsta jsem vytvořila 9 tenkých palačinek. Můj typ: po nalití těsta na pánev palačinku dokola „objeďte“ nožem, líp se vám budou zvedat, obracet a hlavně se nebudou připalovat. Snad mým vyjadřovacím schopnostem rozumíte. Palačinky a směs jsem posypala balkánským sýrem a čerstvou jarní cibulkou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Iva Čaňková (@iiivinka)





2. Domácí masové kuličky jako z IKEA

Ingredience

500 g mletého hovězího masa
250 g mletého vepřového masa
1 cibule nasekaná najemno
1 stroužek česneku (dávám 1/2) utřete se solí
100 g chlebové strouhanky (dala jsem z mlátových rohlíku z Hostivaru)
1 vejce
2 lžíce plnotučného mléka
sůl a pepř
.
Na omáčku:
40 g másla
40 g hladké mouky
150 ml zeleninového vývaru
150 ml hovězího vývaru
150 ml smetany ke šlehání
2 lžičky sojové omáčky
1 lžička dijonské hořčice

Postup

Maso důkladně rukama zpracujte do hladké hmoty. Přidejte ostatní přísady a opět propracujte.
Rozehřejte v pánvi olej a kuličky opečte ze všech stran.
Kuličky dejte do pekáčku, přikryjte alobalem, dejte do trouby a na 180 stupňů dopékejte ca. 15 minut.
V hrnci rozpusťte máslo. Rozmíchejte v mouku a 2 minuty míchejte. Postupně vmíchejte oba vývary a povařte.
Přimíchejte smetanu, sójovou omáčku a hořčici. Zahřívejte a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tereza B. Vobecká (@tereza_nejen_vari)

3. Těstoviny s omáčkou z červené řepy

Ingredience

Těstoviny
Cibuli
Červenou řepu ( předvařenou)
Bílý jogurt
Tymián, sůl
Balkánský sýr
Vlašské ořechy

Postup

Nakrájíme si cibulku a osmahneme. Přidáme nakrájenou červenou řepu a chvilku osmahneme s cibulkou. Potom rozmixujeme. Osolíme přidáme trochu tymianu a přidám 5 velkých lžic bílého jogurtu. Servírujeme s balkánským sýrem a vlašskými ořechy. Dobrou chuť.

Autora receptu najdete u příspěvku.

4. Noky s panenkou a sušenými rajčaty

Ingredience

– 1 kg čerstvých bramborových noků
– 250 g mascarpone
– cca 600 g vepřové panenky
– cca 200 g sušených rajčat naložených v oleji
– sůl, pepř, olivový olej
– parmezán

Postup

Vepřovou panenku nakrájejte na malé kousky. V hlubší pánvi rozpalte olej a panenku na něm krátce orestujte. Nezapomeňte ji osolit a opepřit. Sušená rajčata vylovte z oleje a také nakrájejte na malé kousky a přidejte je k panence. Nakonec přidejte mascarpone a míchejte, dokud se nerozpustí. Na závěr dochuťte solí a pepřem. Čerstvé noky jen krátce opečte na oleji a vmíchejte do omáčky. Na talíři posypte strouhaným parmezánem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lenka K. (@zapisnik_obycejne_mamy)

5. Kuřecí prsa s hořčicí a rukolou

Ingredience

280g kuřecí prsa
100g červená paprika
100g žlutá paprika
60g zelených fazolek
60g cibule
4 stroužky česneku
60g rukoly
60g plnotučné hořčice
olivový olej
voda
grilovací koření
sůl, pepř
rýže

Postup

Všechny ingredience nakrájím na kousky. Na pánvi začnu na oleji na nižším stupni smažit cibuli s červenou a žlutou paprikou. Mezitím si v hrnci uvařím rýži a připravím maso. Prsa vložím do větší misky, okořením a pořádně promíchám s hořčicí. Až je zelenina na pánvi měkčí, přidám maso a fazolky. Směs smažím, dokud se neudělá maso a průběžně podlívám i vodou, aby se směs nepřipálila. Na závěr do ní přidám rukolu a vylisovaný česnek. Milovníci česneku nešetřete.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Iva Čaňková (@iiivinka)


Přečtěte si také: Budete překvapeni co dostávají děti z celého světa ve škole k obědu

6. Pečená tilápie se salátem

Ingredience

150 g čočky beluga
130 g pohanky lámanky
1 žlutá paprika
1 cibule
2 mrkve
kousek celeru
2 stroužky česneku
sůl, pepř
olivový olej

Postup

1. Na olivovém oleji osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme mrkev, celer nakrájené na nudličky a pozděj papriku a česnek.
2. Uvaříme čočku a pohanku (každé zvlášť). Čočku vaříme cca 20 minut dle návodu.
3. Pohanku propláchneme a dáme si vařit s 1,5x více vody (mírně osolené) než máme pohanky a vaříme cca 4 minuty, než se voda vyvaří. Poté necháme pár minut dojít pod pokličkou.
4. Až je veškerá zelenina dostatečně opečená, přisypeme čočku a pohanku, důkladně promícháme a nakonec dochutíme solí, pepřem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @varime.na.doma





7. Noky s panenkou a houbami

Ingredience

400 g vepřové panenka
500 g noky
250 g smetanu ke šlehání
125 g houby
100 g parmazánem nebo Grana Padano
1 malou cibuli (nemusí být)
Sůl
Pepř
Oliváč

Postup

Panenku nakrájejte na kostičky, posypte solí a pepřem a nechte min 10 min odležet. Potom vařite noky (2-3 min).

Panenku orestujte na oleji, tak aby se maso zatáhlo, potom přidejte houby, povařte asi 3 min. Následně přidejte smetanu, potom přidejte noky a vařte cca 5 min.

Nakonec přidejte Grana Padano a cařte asi 2 min. Pokud nemáte čerstvé houby, přidejte houbové koření.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Zdenka Krejčíková (@muj_fit_svet)

8. Pizza ze špaldové mouky

Ingredience

100 g tvarohu ve vaničce
30 g špaldové mouky
1 vejce

Postup

Vytvoříme řidší těsto, které vlijeme na pečící papír na plech do tvaru kruhu a pečeme na 200°C asi 10 minut.
Poté potřeme sugem, nazdobíme a pečeme dalších 10 minut nebo do té doby než se sýr roztopí a salám či šunka opečou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Iveta Pospíšilová (@iveta_life_blog)

Vyberte si ty pravé obědy pro vás a už se nevymlouvejte na to, že nemáte čas a nestíháte. Tyhle obědy prostě musíte zkusit. 🙂

Přečtěte si také: Co obědvají lidé v největších firmách světa?