Bramboračka s houbami je známé české jídlo, které milují snad všichni, kteří maj rádi houby! Je to zdravá pochoutka, která zejména na podzim a v zimě krásně zahřeje. Chutná i těm, kteří houby nemusí, protože se mohou jednoduše vyndat. Máme pro vás jedinečný recept, který bude chutnat celé vaší rodině, dokonce i dětem, tak jí udělejte pořádný kotel!

Tato polévka je plná zeleniny a vitamínů a dokáže opravdu zasytit! Schválně nám napište do komentářů, jestli vám chutná a jestli ji vyzkoušíte, zvládnou ji totiž i začátečníci.



Bramboračka s houbami: jednoduchý recept našich babiček

bramboračka
Foto: pixabay



Ingredience

1,5 l kuřecího vývaru
1 cibule
500 g oloupané cukety
400 g kedlubna nebo tuřín (nebo klasicky brambory)
150 g mrkev
150 g petržel
150 g celer
400 g čerstvých hub (hrst sušených)
3 stroužky česneku
máslo nebo ghí
sůl, pepř, drcený kmín, majoránka

Postup

Cuketu oloupejte (pokud je přerostlá, tak i zbavte semínek), nakrájejte a orestujte spolu s cibulí na lžíci másla nebo ghí.
Zalijte ji částí vývaru, osolte a vařte do změknutí. Vše důkladně rozmixujte – vytvoří se krémový základ polévky.

Dolejte vývar, přidejte houby, kedlubnu i kořenovou zeleninu na kostičky, prolisovaný česnek a drcený kmín podle chuti a vařte do změknutí.

Na závěr dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Zamíchejte, provařte minutu a odstavte.



TIPY

Pokud chcete mít bramboračku vymazlenou, orestujte předem kořenovou zeleninu vedle na pánvi na lžíci ghí.

Sušené houby předem namočte, aby změkly, nebo je dejte vařit rovnou do polévky dřív než zeleninu. Můžete přidat i část vody po namáčení, řekněme pro výraznější chuť, ale spíš pro naředění příliš husté polévky.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kačka Šváchová (@colorsoflowcarb),

Tahle bramboračka s houbami je skvělá! Slibujeme, že se budete olizovat ještě druhý den. Napište nám do komentáře, která polévka je vaše nejoblíbenější!

Vyzkoušejte také dýňovou polévku na 3 způsoby. Která vám zachutná nejvíce?