Bramborový salát je pokrm, který Češi milují a užívají si ho hlavně o Vánocích. Ať už držíte dietu nebo nebo, můžete si to užít všichni. Vyberte si ze čtyř receptů na bramborový salát, které jsou jednoduché a všechny chutnají skvěle. Každý dělá bramborový salát jinak a nás zajímá, jaký máte rádi vy!



Bramborový salát 4x jinak: připravte si tradiční i zdravou variantu

bramborový salátFoto: pixabay

Ruský bramborový salát

Ingredience

Brambory – 500 g
Kuřecí prsa – 250 g
Vejce – 5 ks
Cibule (nejlépe červená) – 200 g
Mrkev – 200 g
Okurka čerstvá – 250 g
Okurky nakládané – 250 g
Hrášek – jedna plechovka
Majonéza – cca 5 velkých lžic
Sůl a pepř – podle chuti

Ingredience

Uvaříme brambory, mrkev, vejce a kuřecí prsíčka a necháme je vystydnout. Mezitím nakrájíme okurky (čerstvé a nakládané) a cibuli a přidáme hrášek. Pak tomu Přidáme nakrájené brambory, mrkev, kuřecí prsíčka a vejce. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu a dobře zamícháme.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Katerina (@jdemekatka),





Bramborový salát s kešu majonézou

Kešu majonéza:
200g kešu ořechů
1/4 hrnku vody
1 lžíce šťávy z citronu
1 lžičku soli
1 stroužek česneku
1/4 hrnku olivového oleje

Kešu necháme minimálně na 2 hodiny namočené ve vodě.Vodu slijeme a přidáme všechny zbylé ingredience kromě oleje.Rozmixujeme do hladka.Postupně přidáváme olej až se zcela spojí se zbylou hmotou.

Bramborový salát:
500g brambor
1 malá plechovka hrášku
1 červená cibule
2 mrkve
půlku menšího celeru
1 malá petržel
sůl a pepř

Brambory uvaříme,oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.V jiném hrnci uvaříme v osolené vodě oloupanou mrkev,celer a petržel.Uvařenou zeleninu také nakrájíme na kostičky.Všechno vložíme do mísy.Přidáme hrášek,najemno nakrájenou cibuli,sůl,pepř a kešu majonézu.Vše důkladně promícháme.Salát necháme nejlépe přes noc uležet v lednici.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Pipa-zdravé recepty👩🏻‍🍳👩🏻‍🔬 (@pipafoodie),

Tradiční bramborový salát

Ingredience

600 g salátových brambor
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 nakládané okurky
2 vejce natvrdo
4 lžíce majonézy
1 lžíce hořčice
1 lžička nasekané cibule
sůl, pepř, lák z okurek

Postup

1 Brambory pořádně umyjte a dejte do hrnce se studenou vodou. Dobře osolte, přiveďte k varu a vařte asi 20 až 25 minut do změknutí. V rendlíku přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte oloupanou zeleninu a povařte asi 5 až 7 minut.

2 Uvařené brambory i zeleninu sceďte a nechte chvíli vychladnout. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (asi 1 x 1 cm). Uvařenou zeleninu můžete nakrájet ještě o fous jemněji. Vejce a okurky nakrájejte nadrobno.

3 Do mísy dejte brambory, zeleninu, okurky, vejce a cibulku. Přidejte majonézu, hořčici a zastříkněte trochou láku z okurek. Osolte, opepřete a velmi opatrně promíchejte, aby se brambory nepolámaly. Zakryjte fólií, dejte do lednice a nechte odležet.

Autora receptu najdete tady.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jiří Vepřek (@krkovicka.x),





Bramborový salát s jogurtem

Ingredience

2 vejce

1 mrkev

1 petržel

200 g bílého jogurtu

1 cibule

2 lžíce krájené sterilované papriky

2 lžíce plnotučné hořčice

4 nakládané okurky

50 g celeru

600 g brambor

sůl

pepř

jarní cibulka

Postup

Brambory důkladně očistíme a dáme je i se slupkou vařit do vroucí vody. Jakmile jsou měkké, necháme je vychladit.

Hotové brambory oloupeme a přes kráječ nakrájíme na kostičky. Do vody dáme vařit také oloupanou mrkev, celer a petržel. Vaříme asi deset minut, záleží na velikosti zeleniny. Vajíčka uvaříme na tvrdo a oloupeme.

Do salátu přidáme na drobno nakrájená vajíčka, vařenou i sterilovnaou zeleninu, okurky, cibuli a vše promícháme.

Salát ochutíme solí, pepřem a hořčicí. Vše znovu zamícháme a podle potřeby dochutíme. Nakonec vmícháme jogurt. Salát necháme odležet. Ozdobíme jej krájenou jarní cibulkou.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Nik a Luky v kuchyni (@myvkuchyni.cz),

Co jíte k bramborovému salátu? Tradičně řízek nebo kapr?

Vyzkoušejte kapří hranolky!

Tipy a recepty na nejlepší cukroví najdete tady.