Co se týče stravování, vždy bychom se měli snažit do našeho jídelníčku dostat sezónní potraviny. Teď se jedná o chřest, který se hodně lidmi stále trochu opomíjený, přitom je tak zdravý a chutný! Ukážeme vám hned 7 receptů, jak si můžete chřest připravit a věříme, že vám bude chutnat.

Přečtěte si také: Recept na domácí chleba bez droždí a vajec



Chřest je zdravý a chutný: 7 způsobů, jak si ho připravit

chřest
Foto: pixabay

Přečtěte si také: Vajíčková pomazánka 3x jinak: zamilujete si ji

1. Špagety s chřestem

Ingredience

3 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
2 stroužky česneku
šťáva a kůra z 1 citronu
250 g zeleného chřestu
čerstvě mletý pepř
sůl
špetka sušených chilli vloček
400 g těstovin linguine
2 lžíce nadrceného parmazánu

Postup

1. Chřest omyjeme, odkrojíme konce a pokud je třeba, oloupeme škrabkou cca od poloviny stonku dolů k řezu. Máte-li velké a silné stonky, které jsou vláknité, chřest vložte do hrnce s vroucí vodou s trochou citronové šťávy,špetkou soli a cukru a plátkem másla a nechte přejít zhruba 3 minuty varem. Poté chřest přelijte ledovou vodou, aby zůstal krásně zelený. U baby chřestu, mladých a tenkých stonků tento krok můžete vynechat, protože jsou dost měkké.

2. Ve velké pánvi rozehřejte olej a máslo, přidejte stroužky česneku, oloupané a rozmáčklé plochou stranou nože a nechte je chvíli na mírném stupni restovat. Přidejte chřest nakrájený podélně na poloviny (nebo příčně na cca 2 cm špalíčky, restujte zhruba 3 minuty, dokud nebude chřest tak akorát měkký, aby se dal napíchnout na vidličku, ale zároveň bude ještě mírně křupavý. Přidejte citronovou šťávu a kůru, špetku čerstvě namletého pepře, soli a chilli vloček. Prohřejte a dejte z plotýnky stranou.

3. Linguine uvařte podle návodu na obalu a hotové je rovnou z hrnce přesuňte do pánve. Neproplachujte je, zbytky škrobové vody, ve které se těstoviny vařily, pomohou lépe navázat „omáčku”. Těstoviny důkladně promíchejte s citronovou omáčkou, dochuťte pepřem, je-li potřeba, a rozdělte na talíře. Dle chuti zakapejte olivovým olejem a posypte drceným parmazánem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Karolína Four (@karolinafour)





2. Chřestová omeleta

Ingredience

  • chřest
  • vajíčka
  • parmezán
  • trochu másla
  • cibule nakrájená nadrobno

Postup

Na másle si do zlatova osmažíme cibulku s tvrdšími konci chřestu. Vajíčka rozšleháme s hrstí parmezánu (není potřeba pak už solit, protože parmezán je sám o sobě slaný). Vajíčky zalijeme osmaženou zeleninku a nahoru dáme napůl rozkrojené vršky chřestu, které nepotřebují tak dlouho vařit. Zakryjeme pokličkou a cca 5 minut necháme na mírném plameni dovařit.

Autora receptu najdete u příspěvku.





3. Salát s chřestem

Ingredience

• 3 hrsti variace salátů

• 16 ks chřestů

• 5-6 ředkviček

• 5-6 rajčat

• 150 g krůtích grilovaných prsou

• 2 ČL ghí

• 4 PL suchého bílého

• hrstka namočených rozinek

• sůl a pepř

Zálivka
• 4 PL kvalitního oliváče
• 2 ČL kešu másla
• 1 ČL hrubozrnné hořčice bez cukru
• 1 ČL červeného vinného octa
• 5 ČL nálevu z rozinek

Postup

Nejprve rozpustíme ghíčko na pávni, pak přidáme očištěnej chřest, kterej sme si nařezali na třetiny a restujeme s na mesíčkama nakrájenejma ředkvičkama zhruba 2-3 min, pak přidáme víno a necháme ještě 2-3 min restovat a pak osolíme a opepříme podle chuti. Zamícháme do salátu s rajčatama a přidáme dressing a kus krůtího prsa a můžeme dlabat. Dobrou chuť.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kluk v Zástěře (@klukvzastere)

4. Zapečený chřest

Dáme vařit vodu s pár plátky citrónu, přidáme cukr a sůl a vaříme 3-5 minut. Poté chřest necháme vychladnout, obalíme šunkou – nejlépe každý plátek, osolíme, opepříme a dáme zapékat. Jakmile je mírně zapečen, zalijeme chřest smetanou, posypeme parmezánem a pečeme dokud parmezán není krásně zapečen.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený wallizuza (@wallizuza)





5. Chřestová polévka

Ingredience

* 8–12 stonků chřestu (záleží na velikosti a tloušťce)
* 1 jarní cibulku, nejlépe s natí, najemno nakrájenou
* 3 lžíce másla a 1 lžíci na zahuštění
* 1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího
* sůl a pepř na dochucení
* 100 ml smetany na zjemnění
* vícebarevný pepř na ozdobu

Postup

1. Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.
2. Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu.
3. Zalijte studeným vývarem. Přiveďte k varu, vsypte chřest a povařte asi dvacet minut (dokud nezměkne).
4. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ozdobte hrubě drceným vícebarevným pepřem. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!
5. Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekejte a spolu s pepřem jím posypte polévku. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Marcela (@marci.cz)

6. Chřestový koláč

Listové těsto rozprostřeme do formy, na dno dáme nakrájenou jarní cibulku a polníček, zasypeme strouhanou nivou a zalijeme směsí smetany se 2 vejci. Osolit, opepřit a nahoru dáme očištěný zelený chřest. Ve vyhřáté troubě na 200 stupňů pečeme asi 30 minut. Dobrou chuť.

Autora receptu najdete u příspěvku.





7. Chřestové rizoto

Ingredience

svazek bílého chřestu ( 3 stvoly zeleného)

1 malá bílá cibule

zeleninový vývar

60 g másla

350 g rýže vialone nebo carnaroli

100 g strouhaného sýra Grana Padano

1 sklenka suchého bílého vína

sůl, pepř

Postup

Důležité je bílý chřest před použitím oloupat!
Oloupejte cibuli a nakrájejte najemno.
50 g másla rozehřejeme v hlubší pánvi, poté přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět na mírném ohni. Nesmí být opečená do červena, změnilo by to chuť rizota. Pak přidejte nakrájený chřest a trochu vroucího zeleninového vývaru. Asi pět minut nechte dusit, když je vývar odpařený, přidejte rýži. Promíchejte a nalijte bílé víno a na silnějším plameni ho nechte odpařit. Poté přidejte opět vařící zeleninový vývar, ale trochu více najednou a přilejte další, když se do rýže absorbuje. Před koncem vaření (cca po 15 minutách) přidejte špičky chřestu a kousky zeleného chřestu. Když je rýže vařená na skus, přidáme strouhaný sýr Grana Padano a zbývající máslo.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dagmar Brixová (@buonappetito_cz)

 Zkuste chřest a uvidíte, že vám zachutná. 🙂

Přečtěte si také: Vepřová panenka 6x jinak: recepty pro celou rodinu