Je období chřestu a tak vám přinášíme recept, který je jednoduchý, rychlý, zdravý a hlavně chutný. Jedná se o chřestové rizoto! Že vám to nic neříká, děti to jíst nebudou a nezdá se vám, že by to mohlo chutnat dobře? Tak zkuste tento recept a uvidíte, že vás to překvapí.
Chřestové rizoto: recept, který zvládnete hravě za 20 minut
Foto: pixabay
Ingredience
1 hrnek dlouhozrnné rýže
cca 6 stonků zeleného chřestu
cca 300 ml zeleninového vývaru
2 dl bílého vína
máslo
olivový olej
muškátový oříšek, šafrán
citron
sůl, pepř
Grana Padano
Postup
Rýži dáme zahřát nasucho na pánev. Hned na to ji podlijeme vínem a to necháme vyvařit. Poté přidáváme horký vývar v množství, aby hladina končila nad rýží. Necháváme vyvařit a postupně doléváme. Když je rýže al dente (měkká, ale uvnitř stále křupavá), přidáme kousek másla, sůl, pepř, muškátový oříšek, šafrán a trochu citronové šťávy. Z krátce povařeného chřestu odkrojíme špičky, ze zbytku umixujeme pyré a vmícháme do rizota. Nakonec ještě přidáme kapku olivového oleje, posypeme sýrem Gran Padano a ozdobíme špičkami chřestu (a třeba jarní cibulkou nebo ředkvičkami). Dobrou chuť.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
A proč byste měli jíst jídla, kde je chřest? Je totiž nesmírně zdravý! Působí antibakteriálně, používá se při léčbě ledvinových kamenů a při potížích s trávením a zažíváním. Dále je také skvělý na různá kožní onemocnění. Máme ho k dispozici jen na jaře, tak toho využijte a udělejte si tohle skvělé rizoto. Pokud byste chtěli zkusit další recept z chřestu, zkuste třeba tuhle chřestovou polévku.
Pokud nevíte, kde chřest sehnat, tak vzhledem k tomu, že roste ve volné přírodě, můžete si ho jít nasbírat do lesa, roste u potoků a na vlhkých místech a má štiplavou vůni. Pokud ho nenajdete, můžete si ho koupit třeba v obchodě.
Pokud tohle chřestové rizoto zkusíte, pošlete nám fotku.