Co si představíte, když se řekne dietní večeře? Možná si představujete jen salát a suché kuřecí maso. To je ale omyl, dnes už dietní večeře může vypadat a hlavně chutnat jinak – lépe! Můžete si pochutnat a uspokojit tak své chutě. Nebojte se, že byste po tomto jídle měli chuť na sladké. Pojďte se podívat na inspiraci na dietní večeře, které si budete chtít udělat ještě dnes!

Přečtěte si také: Jed jménem cukr: 5 tipů, jak se zbavit závislosti na sladkém



Dietní večeře může být i chutná: 7 receptů pro vás

dietní večeře
Foto: pexels

1. Tofu s mletým masem

Ingredience

400g tofu
200g vepřové mleté maso
3 lžíce světlá sójová omáčka
1 ks vejce
10g jarní cibulka nakrájená najemno
2 lžičky cukr krystal
1/2 lžičky sůl
1/2 lžičky černý pepř mletý
1 lžička čínské rýžové víno na vaření (není nutné)

Postup

Mleté vepřové maso ochutíme výše uvedenými ingrediencemi, opepříme, vše ŘÁDNĚ promícháme, aby se vše dobře s spojilo.

Na menší kostky nakrájené tofu rozložíme do větší hlubší porcelánové misky (ideální je miska na pho polévky), Naložené maso rovnoměrně rozložíme na tofu, přilijeme 1 lžíce světlé sójové omáčky. Přivedeme k varu vodu ve větším hrnci (nebo ve woku), do hrnce položíme (opatrně) misku, podusíme v páře 15 – 20 min., podáváme s jasmínovou rýži.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený čína doma (@cinadoma)

2. Dýňové noky

Ingredience

220 g pečené dýně
500 g polotučného tvarohu (baleného v kostkách)
1 žloutek
125 g krupice
125 g dětské krupičky
1 lžička soli
K podávání olej, máslo, tymián, parmazán.

Postup

Dýni rozmixujte s tvarohem. Poté přidejte ostatní suroviny a vypracuje těsto. Nechte chvíli odpočinout v lednici. Pak tvaruje mokrou rukou noky, které vařte asi 5 minut v osolené vodě. Uvařené noky opečte na tuku s tymiánem, na talíři zasypte parmazánem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jana Grajciarová (@o_jidle)

3. Sýrový závin

Ingredience

* 1 mozzarella (nálev slít)
* 150 g tvarohu
* 50 g strouhaného parmazánu
* 100 g mouky z lněných semínek
* 5 lžic psyllia
* 1 lžička provensálského koření

Postup

Na pánvi rozpustíme mozzarellu, tvaroh i parmazán. Přimícháme ostatní ingredience a necháme odpočinout. Poté vyválíme mezi dvěma sáčky a plníme závin dle chuti (šunka, špenát povařený s česnekem, chedar, houby, co kdo má rád)
Necháme v lednici ztuhnout a poté krájíme.

Autora receptu najdete u příspěvku.





4. Špenátové rizoto

Ingredience

70 g rýže
10 g olivový olej
100 g jogurt bílý
Špenát
Cuketa

Postup

Uvaříme rýži, mezitím si na olivovém oleji osmahneme kuřecí maso společně s cuketou, přidáme špenát a chvíli podusíme. Přidáme sůl, pepř a koření dle chuti, uvařenou rýži a na závěr přidáme ještě bílý jogurt, který vmícháme. Dozdobit můžeme brokolicí.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fit maliny (@fitmaliny)

Přečtěte si také: 6 receptů na sladké šátečky, které zvládne každý

5. Pizza

Ingredience

5 menších cuket
2 vejce
2 stroužky česneku
sůl
pepř
1 lžičku oregana
hrnek strouhaného parmezánu

Postup

Cukety nastrouháme najemno, lehce osolíme a necháme 10 minut “vypotit”. Poté je přendáme do čisté utěrky nebo většího síta a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu. Cuketu smícháme s vločkami, vajíčky, prolisovaným česnekem, čerstvě mletým pepřem, oreganem a parmezánem. Ze směsi pak na plech vyložený pečícím papírem potřeným trochou oleje vytvoříme placky velikosti pizzy. Vše rukama pořádně stlačíme. Při teplotě 200 °C pečeme asi 20 minut až povrch zpevní a zezlátne.

Korpusy potřeme rajčatovou omáčkou nebo protlakem ochuceným solí, oreganem a prolisovaným česnekem. Posypeme nastrouhanou mozzarellou a už jen pár minut zapečeme, než se sýr rozteče a zezlátne. Přidáme čerstvou bazalku, která pizzu krásně provoní.

Autora receptu najdete u příspěvku.

6. Vaječná omeleta se špenátem

Ingredience

2 vajíčka
50 g najemno nakrájeného baby špenátu
40 g ricotty sůl, pepř, trocha tymiánu
hořčice

Postup

Vše vyšleháme v misce metličkou a pečeme na pánvi pod pokličkou. Můžeme potřít troškou hořčice.

Autora receptu najdete u příspěvku.





7. Frittata

Ingredience

6 vajec,
100g šunky,
200g žampionů,
4 chřesty,
150g eidam 20-30%,
Hrst medvědího česneku,
Sůl, pepř.
Pro gurmány 100ml smetany a na závěr sýr typu parmezán.

Postup

Všechny ingredience zeleninové si nakrájíme na malé kousky, šunku na malé plátky, eidam nastrouháme, nakrájíme medvědí česnek.
Žampiony, chřest, šunku, a medvědí česnek vysypeme do zapékací formy. Vejce rozmícháme spolu s eidamem, přidáme sůl a pepř dle chuti a zalijeme připravenou zeleninu se šunkou. Pro gurmámy a nebo pro ty, kteří mají rádi smetanovější chuť doporučuji do vajec přidat ještě smetanu.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lucka (@lucypetrek)

Dietní večeře může být chutná a zároveň zdravá i dobře vypadající!

Přečtěte si také: Funguje krabičková dieta? 11 důvodů, proč ji vyzkoušet