Co si představíte, když se řekne dietní večeře? Možná si představujete jen salát a suché kuřecí maso. To je ale omyl, dnes už dietní večeře může vypadat a hlavně chutnat jinak – lépe! Můžete si pochutnat a uspokojit tak své chutě. Nebojte se, že byste po tomto jídle měli chuť na sladké. Pojďte se podívat na inspiraci na dietní večeře, které si budete chtít udělat ještě dnes!
Přečtěte si také: Jed jménem cukr: 5 tipů, jak se zbavit závislosti na sladkém
Dietní večeře může být i chutná: 7 receptů pro vás
Foto: pexels
1. Tofu s mletým masem
Ingredience
400 g tofu
200 g vepřové mleté maso
3 lžíce světlá sójová omáčka
1 ks vejce
10 g jarní cibulka nakrájená najemno
2 lžičky cukr krystal
1/2 lžičky sůl
1/2 lžičky černý pepř mletý
1 lžička čínské rýžové víno na vaření (není nutné)
Postup
Mleté vepřové maso ochutíme výše uvedenými ingrediencemi, opepříme, vše ŘÁDNĚ promícháme, aby se vše dobře s spojilo.
Na menší kostky nakrájené tofu rozložíme do větší hlubší porcelánové misky (ideální je miska na pho polévky), Naložené maso rovnoměrně rozložíme na tofu, přilijeme 1 lžíce světlé sójové omáčky. Přivedeme k varu vodu ve větším hrnci (nebo ve woku), do hrnce položíme (opatrně) misku, podusíme v páře 15 – 20 min., podáváme s jasmínovou rýži. Dobrou chuť!
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
2. Dýňové noky
Ingredience
220 g pečené dýně, 500 g polotučného tvarohu (baleného v kostkách), 1 žloutek, 125 g krupice, 125 g dětské krupičky, 1 lžička soli, k podávání olej, máslo, tymián, parmazán.
Postup
Dýni rozmixujte s tvarohem. Poté přidejte ostatní suroviny a vypracuje těsto. Nechte chvíli odpočinout v lednici. Pak tvaruje mokrou rukou noky, které vařte asi 5 minut v osolené vodě. Uvařené noky opečte na tuku s tymiánem, na talíři zasypte parmazánem. Autora receptu najdete u příspěvku.
3. Sýrový závin
Ingredience
* 1 mozzarella (nálev slít)
* 150 g tvarohu
* 50 g strouhaného parmazánu
* 100 g mouky z lněných semínek
* 5 lžic psyllia
* 1 lžička provensálského koření
Postup
Na pánvi rozpustíme mozzarellu, tvaroh i parmazán. Přimícháme ostatní ingredience a necháme odpočinout. Poté vyválíme mezi dvěma sáčky a plníme závin dle chuti (šunka, špenát povařený s česnekem, chedar, houby, co kdo má rád)
Necháme v lednici ztuhnout a poté krájíme.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
4. Špenátové rizoto
Ingredience
70 g rýže
10 g olivový olej
100 g jogurt bílý
Špenát
Cuketa
Postup
Uvaříme rýži, mezitím si na olivovém oleji osmahneme kuřecí maso společně s cuketou, přidáme špenát a chvíli podusíme. Přidáme sůl, pepř a koření dle chuti, uvařenou rýži a na závěr přidáme ještě bílý jogurt, který vmícháme. Dozdobit můžeme brokolicí.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: 6 receptů na sladké šátečky, které zvládne každý
5. Pizza
Ingredience
5 menších cuket
2 vejce
2 stroužky česneku
sůl
pepř
1 lžičku oregana
hrnek strouhaného parmezánu
Postup
Cukety nastrouháme najemno, lehce osolíme a necháme 10 minut “vypotit”. Poté je přendáme do čisté utěrky nebo většího síta a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu. Cuketu smícháme s vločkami, vajíčky, prolisovaným česnekem, čerstvě mletým pepřem, oreganem a parmezánem. Ze směsi pak na plech vyložený pečícím papírem potřeným trochou oleje vytvoříme placky velikosti pizzy. Vše rukama pořádně stlačíme. Při teplotě 200 °C pečeme asi 20 minut až povrch zpevní a zezlátne. Korpusy potřeme rajčatovou omáčkou nebo protlakem ochuceným solí, oreganem a prolisovaným česnekem. Posypeme nastrouhanou mozzarellou a už jen pár minut zapečeme, než se sýr rozteče a zezlátne. Přidáme čerstvou bazalku, která pizzu krásně provoní. Autora receptu najdete u příspěvku.
6. Vaječná omeleta se špenátem
Ingredience
2 vajíčka
50 g najemno nakrájeného baby špenátu
40 g ricotty sůl, pepř, trocha tymiánu
hořčice
Postup
Vše vyšleháme v misce metličkou a pečeme na pánvi pod pokličkou. Můžeme potřít troškou hořčice.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
7. Frittata
Ingredience
6 vajec,
100 g šunky,
200 g žampionů,
4 chřesty,
150 g eidam 20-30%,
Hrst medvědího česneku,
Sůl, pepř.
Pro gurmány 100ml smetany a na závěr sýr typu parmezán.
Postup
Všechny ingredience zeleninové si nakrájíme na malé kousky, šunku na malé plátky, eidam nastrouháme, nakrájíme medvědí česnek.
Žampiony, chřest, šunku, a medvědí česnek vysypeme do zapékací formy. Vejce rozmícháme spolu s eidamem, přidáme sůl a pepř dle chuti a zalijeme připravenou zeleninu se šunkou. Pro gurmámy a nebo pro ty, kteří mají rádi smetanovější chuť doporučuji do vajec přidat ještě smetanu.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Dietní večeře může být chutná a zároveň zdravá i dobře vypadající!
Přečtěte si také: Funguje krabičková dieta? 11 důvodů, proč ji vyzkoušet