Máte rádi pečivo, a proto si ho běžně kupujete v obchodě? Jestli vyzkoušíte domácí chleba, už nikdy nebudete chtít nic jiného než domácí pečivo, které si připravíte sami doma a dáte si do něj to, co máte rádi a co vám chutná. Navíc přesně budete vědět, co pečivo obsahuje a nemusíte se bát éček a dalších škodlivých látek.



3 recepty na nejlepší domácí chleba

domácí chlebaFoto: pixabay

1. Žitný domácí chleba

Ingredience

  • 450 g žitný rozkvas
  • 300 g špaldové mouky
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 400 g pšeničné chlebové mouky
  • 500 g kefíru
  • 270 ml vody
  • tři lžičky soli
  • kmín

Smíchejte všechny ingredience a vytvořte hladké těsto. Dejte na noc do lednice a ráno nechte ještě 3 hodiny kynout. Pečte v troubě 15 minut na 250 stupňů a pak 40 minut na 190 stupňů. Doporučujeme jíst s kvalitní pomazánkou nebo tvarohovým sýrem. Díky kefíru bude chléb nádherně vláčný.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Léňa Vomelová (@lenka_z_hladova),





2. Sýrový domácí chleba bez mouky

Ingedience:

  • 4 vejce
  • 200 g stouhaného sýra
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 4 lžíce psyllia
  • Semínka dle chuti
  • 1 lžičku prášku do pečiva nebo jedlé sody

Nejprve si oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do sněhu. Ke žloutkům přidejte všechny ostatní suroviny a zamíchejte. Pak pomalu přidejte ušlehaný sníh a jemně zapracujte dohromady. Je to spíš taková kajda než klasické těsto na chleba, žádný bochánek nečekejte. Připravte si troubu na 200 stupňů, vyndejte si plech a na něj pečící papír. Vzniklou hmotu dejte na prostředek plechu a rukama z toho uplácejte tvar bochánku dejte do trouby na 15 minut, pak snižte teplotu na 150 stupňů a pečte ještě 20-30 minut (záleží jak moc máte silnou troubu). Skladujte ho v použitém pečícím papiru v lednici. Přece jen je tam sýr, tak ať je to raději v chladu. Jedná se o domácí chleba bez kvásku, je jednoduchý, bez mouky a vážně výborný.

Autora receptu najdete u příspěvku.

3. Klasický domácí chleba z droždí

Ingredience:

  • 1 lžička sůl
  • 500 g hladká mouka
  • 300 ml mléko vlažné, nebo voda
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička cukru

Domácí chleba z kvásku není taková věda. Připravíme si kvásek ze lžičky cukru, vlažného mléka a jednoho droždí. Necháme chvilku odpočinout. V misce si smícháme sůl, kmín a hladkou mouku. Potom přidáme kvásek a těsto dobře zpracujeme. Pokud chcete, přidejte semínka nebo třeba olivy, sušená rajčata. Smíchané a dobře propracované těsto necháme cca 1 hodinu odpočinout. Posypeme ho moukou. Po hodině těsto ještě jednou řádně uhněteme, aby se dobře spojilo a vložíme buď do formy a nebo uválíme bochánek. Pečte hodinu půl při 180 stupních.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Penzión DOLINA (@penziondolina),

Zkusíte některý ze třech receptů na domácí chleba? Dejte nám vědět, jak vám chutnal.

Vyzkoušejte osvědčený recept na domácí majonézu.