Máte rádi pečivo a často si ho kupujete? A co si zkusit udělat vlastní, které vás vyjde levněji a bude chutnat stokrát lépe než to z obchodu? Udělejte si domácí housky a dejte si tam přesně to, co máte rádi! Budete znát přesné složení pečiva, tudíž si budete jisti, že tam není nic, co tam nepatří a rodina vás bude milovat až ráno vyndáte z trouby čerstvé a ještě teplé domácí housky. Schválně si je zkuste upéct a posuďte sami rozdíl. Tento recept je velmi jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.



Recept na skvělé domácí housky

domácí housky
Foto: pixabay

Ingredience

  • 50 g másla nebo sádla
  • 30 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka nebo vody (vlažné)
  • lžička soli
  • 1 vejce
  • žloutek
  • 1 lžička cukru krupice
  • kmín, semínka, sůl
  • bílek




Postup

Začneme tím, že si uděláme kvásek, který vytvoříme z droždí, cukru, trochu mouky a vlažného mléka nebo vody. Do velké mísy pak dejte zbytek mouky, nakrájené máslo nebo sádlo, sůl, vejce, žloutek a přidejte kvásek. Vytvořte hladké těsto, které nechte asi hodinu až hodinu a půl kynout na teplém místě (nejlépe v peřinách jako to dělaly naše babičky).

Po vykynutí těsto ještě chvíli propracujte a vytvářejte housky stejně jako když pletete copy. Mezitím si předehřejte troubu. Housky naskládejte na plech s pečicím papírem, nechte ještě trochou vykynout a poté potřete bílkem, solí, kmínem, mákem nebo jinými semínky. Housky pečte asi 25 minut dozlatova.

Hotovo! Housky jsou nejlepší ještě teplé klidně jen s máslem.

Vyzkoušíte domácí housky? Dejte nám vědět, jak se vám povedly.

Zkuste tento recept na nejlepší levandulový sirup.