Máte rádi pečivo a často si ho kupujete? A co si zkusit udělat vlastní, které vás vyjde levněji a bude chutnat stokrát lépe než to z obchodu? Udělejte si domácí housky a dejte si tam přesně to, co máte rádi! Budete znát přesné složení pečiva, tudíž si budete jisti, že tam není nic, co tam nepatří a rodina vás bude milovat až ráno vyndáte z trouby čerstvé a ještě teplé domácí housky. Schválně si je zkuste upéct a posuďte sami rozdíl. Tento recept je velmi jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.
Recept na skvělé domácí housky
Foto: pixabay
Ingredience
- 50 g másla nebo sádla
- 30 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka nebo vody (vlažné)
- lžička soli
- 1 vejce
- žloutek
- 1 lžička cukru krupice
- kmín, semínka, sůl
- bílek
Postup
Začneme tím, že si uděláme kvásek, který vytvoříme z droždí, cukru, trochu mouky a vlažného mléka nebo vody. Do velké mísy pak dejte zbytek mouky, nakrájené máslo nebo sádlo, sůl, vejce, žloutek a přidejte kvásek. Vytvořte hladké těsto, které nechte asi hodinu až hodinu a půl kynout na teplém místě (nejlépe v peřinách jako to dělaly naše babičky).
Po vykynutí těsto ještě chvíli propracujte a vytvářejte housky stejně jako když pletete copy. Mezitím si předehřejte troubu. Housky naskládejte na plech s pečicím papírem, nechte ještě trochou vykynout a poté potřete bílkem, solí, kmínem, mákem nebo jinými semínky. Housky pečte asi 25 minut dozlatova.
Hotovo! Housky jsou nejlepší ještě teplé klidně jen s máslem.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Vyzkoušíte domácí housky? Dejte nám vědět, jak se vám povedly.