Majonéza je skvělá přísada, kterou byste měli mít neustále v lednici. Hodí se do salátů, omáček a různých dresinků. Koupíte ji samozřejmě v každém obchodě, ale není lepší si ji udělat sami doma? Domácí majonéza je mnohem chutnější, její příprava není vůbec těžká (ač se to nezdá) a až ji budete jíst, buďte si jisti, že víte, co jíte a nebudete do sebe cpát žádné zbytečné chemikálie, které občas v kupovaných majonézách bývají. Domácí majonéza vám vydrží dokonce až několik měsíců v lednici.
Máme pro vás osvědčený recept, který zvládnete všichni a nedopadne to tak, že celou majonézu hodíte do koše.
Domácí majonéza: recept
Foto: pixabay
Co budete potřebovat?
- žloutky
- dijonskou hořčici (ne jinout!)
- sůl
- pepř
- olivový olej
- slunečnicový nebo řepkový olej
- citronovou šťávu
Množství necháme na vás. Každý má rád jinou chuť a konzistenci poznáte, domácí majonéza by neměla být moc tekutá, ale zase ani ne moc tuhá a hustá.
Na přípravu budete kromě ingrediencí potřebovat také tyčový mixér, kterým vše společně rozmixujete do hladka. Tahle domácí majonéza vám nevydrží v lednici tak dlouho čerstvá jako ta kupovaná a to proto, že neobsahuje žádné konzervanty ani další špatné látky. Je ale tak dobrá, že ji hned sníte.
Do tohoto základu potom můžete přidávat další ingredience, například česnek, různé bylinky, kečup, semínka a další.
Představte si, že dříve se majonéza připravovala ručně, bez mixéru. Taková příprava trvala mnohem déle, za to asi majonéza skvěle chutnala, protože odvedená práce byla opravdu poctivá a také z poctivých ingrediencí. Každý měl svá vlastní domácí vajíčka, která jsou chuťově mnohem lepší než ta kupovaná. Pokud máte přístup k domácím vajíčkům, rozhodně je použijte!
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Domácí majonéza je opravdu jednoduchá, levná a chutná. Zkusíte ji?
Přečtěte si: Inspirujte se a zkuste těchto 7 výborných receptů na salát.