Marmeláda je skvělou ovocnou pochotkou, kterou si můžete na mazat na chleba, přidat do jogurtu, dát do koláče nebo ji jíst jen tak samotnou. Zažene chuť na sladké a výborně si na ní pochutnáte. Můžete si ji jednoduše koupit v obchodě, ale ta kupovaná se nevyrovná té, kterou si uděláte sami doma. Domácí marmeláda chutná mnohem lépe a proto pro vás máme 8 receptů! Která je vaše nejoblíbenější?



Domácí marmeláda: recepty

domácí marmeláda
Foto: pixabay

1. Jahodová marmeláda

Rozvařte jahody, přidejte vanilku a lžíci citronove šťávy. Poté rozmixujte buď úplně do hladka nebo nechte nějaké kousky a přidejte želatinu, kterou rozmícháte v teplé vodě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lenka Jarošová (@lenka_jaro_bezcukrusemlsalip),

2. Malinová marmeláda

Povařte maliny s cukrem a citronovou šťávou, rozmixujte, naplňte skleničky a uložte do chladu a temna víkem dolů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tereza 🐝 (@teaolivova),





3. Borůvková marmeláda

Borůvkovou marmeládu opět vytvoříte tak, že přivedete k varu borůvky s cukrem a trochou vody. Doporučujeme přidat i trohu skořice. Povaříme, rozmixujeme a pokud chcete marmeládu tužší, přidejte želé.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Danielle, Live Well Bake Often (@livewellbakeoften),

4. Meruňková marmeláda

Nakrájejte meruňky, vyndejte z nich pecku a dejte je do hrnce, do kterého nalijte trochu vody. Přidejte cukr, skořici a trochu vanilky. Vařte tak dlouhom dokud nebudou meruňky měkké, což trvá déle než u měkkého ovoce. Rozmixujte a máte hotovo.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Radka (@r.a.dka),

5. Broskvová marmeláda

Broskvovou marmeládu uděláte úplně stejně jako meruňkovou. Pokud máte broskve, kterí nejsou moc sladké, přidejte hodně cukru a zkuste bílý cukr nahradit zdravějším třtinovým nebo kokosovým.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Recepty Proženy (@recepty_prozeny),

6. Rakytníková marmeláda

Rakytník spolu s medem a trochou vody vařte do měkka, poté rozmixujte a propasírujte. Mňam!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Rakytnikzfarmy (@rakytnikzfarmy),

7. Rybízová marmeláda

Pokud máte rádi kyselé, budete milovat rybízovou marmeládu. Vařte rybíz s trochou cukru a vody. Pro zajímavou chuť můžete přidat mátu, rozmixujte a plňte skleničky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Andrea z chaloupky u ořechu🌿 (@apiastrum),





8. Třešňová marmeláda

Celé vypeckované třešně dát do hrnce, přidat mletou skořici a sirup podle chuti a bez přidané vody vařit na mírném ohni tak dlouho, až se odpaří většina tekutiny. Ještě horké plníme do skleniček, které uzavřeme a otočené dnem vzhůru necháme vychladnout.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Monika Košková (@moninecko),

Domácí marmeláda je výborná záležitost! Kterou vyzkoušíte?

Tři tipy na nejlepší snídaně najdete tady.