Marmeláda je skvělou ovocnou pochotkou, kterou si můžete na mazat na chleba, přidat do jogurtu, dát do koláče nebo ji jíst jen tak samotnou. Zažene chuť na sladké a výborně si na ní pochutnáte. Můžete si ji jednoduše koupit v obchodě, ale ta kupovaná se nevyrovná té, kterou si uděláte sami doma.
Domácí marmeláda chutná mnohem lépe a proto pro vás máme 8 receptů! Která je vaše nejoblíbenější? Naše jahodová!
Přečtěte si také: Jahodová marmeláda 5x jinak: 5 fantastických receptů
Domácí marmeláda: recepty
Foto: pixabay
1. Jahodová marmeláda
Rozvařte jahody, přidejte vanilku a lžíci citronové šťávy. Poté rozmixujte buď úplně do hladka nebo nechte nějaké kousky a přidejte želatinu, kterou rozmícháte v teplé vodě.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
2. Malinová marmeláda
Povařte maliny s cukrem a citronovou šťávou, rozmixujte, naplňte skleničky a uložte do chladu a temna víkem dolů.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
3. Borůvková marmeláda
Borůvkovou marmeládu opět vytvoříte tak, že přivedete k varu borůvky s cukrem a trochou vody. Doporučujeme přidat i trohu skořice. Povaříme, rozmixujeme a pokud chcete marmeládu tužší, přidejte želé.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
4. Meruňková marmeláda
Nakrájejte meruňky, vyndejte z nich pecku a dejte je do hrnce, do kterého nalijte trochu vody. Přidejte cukr, skořici a trochu vanilky. Vařte tak dlouhom dokud nebudou meruňky měkké, což trvá déle než u měkkého ovoce. Rozmixujte a máte hotovo.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
5. Broskvová marmeláda
Broskvovou marmeládu uděláte úplně stejně jako meruňkovou. Pokud máte broskve, kterí nejsou moc sladké, přidejte hodně cukru a zkuste bílý cukr nahradit zdravějším třtinovým nebo kokosovým.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
6. Rakytníková marmeláda
Rakytník spolu s medem a trochou vody vařte do měkka, poté rozmixujte a propasírujte. Mňam!
Zobrazit příspěvek na Instagramu
7. Rybízová marmeláda
Pokud máte rádi kyselé, budete milovat rybízovou marmeládu. Vařte rybíz s trochou cukru a vody. Pro zajímavou chuť můžete přidat mátu, rozmixujte a plňte skleničky.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
8. Třešňová marmeláda
Celé vypeckované třešně dát do hrnce, přidat mletou skořici a sirup podle chuti a bez přidané vody vařit na mírném ohni tak dlouho, až se odpaří většina tekutiny. Ještě horké plníme do skleniček, které uzavřeme a otočené dnem vzhůru necháme vychladnout.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Máte rádi marmelády? Jestli ano, jak je máte nejradši? S chlebem a máslem, jen tak na lžičku nebo na lívancích?
Domácí marmeláda je výborná záležitost! Kterou vyzkoušíte?
Přečtěte si také: Tři tipy na nejlepší snídaně najdete tady.