Umíte si představit Vánoce bez tradiční vánočky s mandlemi a rozinkami? My teda určitě ne. Pokud děláte domácí a jste v tom vážně přeborníci, tak gratulujeme a chválíme! Ale jestli ji kupujete, protože se bojíte dělání vánočky, zkusíme vás přemluvit k tomu, abyste to zkusili. Máme totiž recept pro začátečníky, který zvládne každý. V čem je domácí vánočka lepší než ta kupovaná? Chutná mnohem lépe, budete mít radost z odvedené práce a také budete přesně vědět, co do ní dáte. Nejíte rozinky? Nevadí, nahradíte oříšky nebo je tam zkrátka vůbec nedáte. Je to jen na vás! Tak co, pustíte se do ní a zkusíte náš recept? Pokud ano, určitě nám dejte vědět, jak se vám povedla!



Domácí vánočka krok za krokem: recept pro začátečníky

vánočka
Foto: pixabay

Ingredience

350 g hladké mouky
150 ml mléka
70 g rozpuštěného vlažného másla
70 g cukru krupice
30 g rozinek
30 g plátkovaných mandlí + na posypání
20 g čerstvého droždí
1 vejce + 1 vejce na potření
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry
špetka soli



Postup

Z 50ml mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a droždí uděláme kvásek. Poté všechny suroviny smícháme a těsto uhněteme. Necháme cca 60 minut kynout. Z těsta upleteme vánočku. Upletenou vánočku přikryjeme utěrkou a necháme dalších 60 minut kynout. Po vykynutí potřeme vajíčkem a posypeme mandlema. Zapícháme špejle na zpevnění a pečeme cca 45 minut na 160°C. Pokud vánočka při pečení praskne, přibližně v půlce pečení praskliny potřeme vajíčkem a zasypeme mandlemi.

Samozřejmě si vánočku můžete uzpůsobit dle svých představ – vynechat rozinky, přidat čokoládu nebo třeba oříšky – záleží jen na vás a na vašich chutích.

Pokud nevíte, jak se vánočka plete, podívejte se na video, kde je vše znázorněno.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Michaela Řezbová (@mojedomacikucharka),





Vánočka nesmí chybět na vašem stole! Zkuste si ji udělat sami doma.

Zkuste tyhle recepty na cukroví, které bude všem chutnat.