Dýňová polévka je jedno z nejlepších jídel, které se hodí v podzimních měsících, kdy začíná být chladno a my se chceme zahřát. Je navíc zdravá a uvidíte, že zachutná i dětem, které polévky dvakrát nemusí. Uvařte ji kotel a uvidíte, že bude během pár dní pryč. Dá se udělat na spoustu způsobů a my jsme pro vás vybrali čtyři – ty nejoblíbenější. Recepty jsou jednoduché, takže je zvládnou opravdu všichni. Co víc si přát než zdravé, lehké, chutné a rychlé jídlo? Na podzimní (nejen) večeře ideální!

Dýňová polévka je plná vitamínů, zahřeje a bude chutnat masožravcům, veganům, vegetariánům i těm, kteří milují pálivé. Polévka se dá různě obměňovat, přizpůsobovat vašim chutím a zvládne to tak opravdu každý.

Pokud z nějakého důvodu nejíte klasické mléčné výrobky, jednoduše se dají nahradit třeba rýžovými nebo sojovými výrobky a alternativou ke klasické smetaně může být kokosové mléko. Vyzkoušejte všechny varianty a vyberte si tu nejlepší nebo to můžte různě střídat.

Přečtěte si také: Miso polévka je zázrak! Připravte si ji podle našeho receptu

Dýňová polévka na 4 způsoby

dýňová polévka
Foto: pixabay



Dýňová polévka hokkaido

Ingredience

1/2 dýně hokkaido
1/2 cibule
1 plechovka kokomléka
2 lžíce kokosového oleje
1 lžička mletého šafránu
Sůl, pepř
Opečené krevety
Jarní cibulka
Čerstvý koriandr

Dýni si vydlabeme a nakrájíme na asi 1cm silné měsíčky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme 1 lžíci rozpuštěného kokosového oleje, osolíme, opepříme a dáme do vyhřáté trouby na 200°C na 35min.
Než se nám upeče dýně, připravíme si krevety. Dle potřeby je očistíme a zprudka opekáme na pánvi, aby byla hezky křupavé.
V hrnci si rozpálíme lžíci kokosového oleje, přidáme nadrobno nakrájenou polovinu cibule, necháme zesklovatět a zasypeme lžičkou šafránu. Zarestujeme minutu a přidáme upečenou dýni. Po chvilce přilejeme kokomléko a vaříme asi 5 min. Rozmixujeme tyčovým mixérem, dle potřeby dosolíme a podáváme s nakrájenou jarní cibulkou, opečenými krevetami a koriandrem.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Verčík si jede to svoje😉 (@zpatky_do_rezimu),





Dýňová polévka na 4 způsoby

Přečtěte si také: Jednoduchá chřestová polévka, kterou zvládne každý

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Ingredience

1 dýně – 1000g dužiny z dýně, bez semínek, nakrájené na kostičky
2 lžíce másla
1 cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, jemně nasekané
1 karotka, nastrouhaná nahrubo
1 lžíce kari koření
600 ml zeleninového vývaru / nebo jen vody a dochuťte
1 plechovka koko mléka
sůl a mletý pepř na dochucení
hrst opražených dýňových semínek na ozdobu
1 chilli (když budete chtít polévku pikantnější)

V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte mrkev, poprašte kari kořením,osmahněte a zalijte vývarem nebo vodou. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmíchejte koko mléko, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem. Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, chilli a smetanou (můžete zakápnout dýňovým olejem).

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lenka Kalinová (@fit.l.e.n.a),

Dýňová polévka se zázvorem

V hrnci na rostlinném tuku dozlatova osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku. Po chvilce přidáme očištěnou a nakrájenou dýni hokaido a necháme trochu opéct spolu s cibulí. Přidáme na kousky nakrájený zázvor a poté zalipeme zeleninovým vývarem, promícháme a zalijeme vroucí vodou. Po změknutí dýně vše rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a pepřem a přidáme rostlinnou smetanu. Můžeme ještě přidat sušená rajčata, dýňová semínka a bylinky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený rostlinně🌿 (@rostlinne),

Dýňová polévka na 4 způsoby

Přečtěte si také: Rybí polévka pro začátečníky: recept, který se vám podaří

Dýňová polévka s pomerančem

Ingredience

1 máslovou dýni (cca. 1 kg)

3 lžíce olivového oleje

1 cibuli nasekanou nadrobno

2 stroužky česneku pokrájené nadrobno

20 g zázvoru nakrájeného na malé kostičky

1 l vývaru

lístky ze 4 snítek tymiánu

1 lžičku mleté červené papriky

šťávu z 1 pomeranče

200 g zakysané smetany

sůl

čerstvě mletý pepř

1 lžíci čerstvé nasekané majoránky (nebo sušené)

Postup

Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na kostky. Olivový olej rozehřejte a orestujte na něm společně cibuli, česnek a zázvor. Teď je na řadě dýně. Hoďte ji na základ a opékejte tak dlouho, dokud se neobalí všechny kousky olejem. Nalijte do hrnce vývar. Vsypte tymián a mletou papriku. Snižte teplotu a vařte polévku pod pokličkou asi 20 minut, dokud dýně nezměkne. Polévku nyní rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte zakysanou smetanu, pomerančovou šťávu a majoránku, promíchejte a ještě minutu povařte.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Mom’s Hotel – moje kuchyně (@momshotel),

Přečtěte si také: Čočková polévka: 5 receptů, které si zamilujete

Dýňová polévka je chuťově skvělá a hlavně zdravá! Zkusíte ji?

Vyzkoušejte brokolicovou polévku.