Češi jsou národ houbařů, to je známé. Milujeme houby hledat, sbírat a vařit z nich nejrůznější dobroty. Dnes se zaměříme na pochoutku jménem houbová omáčka. Není to nic těžkého, ale udělat dobrou omáčku z hub stojí trochu úsilí. Pokud toužíte po tom, si takovou omáčku udělat, dáme vám 5 jednoduchých a rychlých receptů, které zvládnete a rozhodně si pochutnáte. Tak hurá na houby a poté k plotně! Přizvěte do kuchyně i děti a ukažte jim, jak se taková dobrá houbová omáčka dělá. Věřte, že ji milují i ti, kteří houby moc nemusí.
K houbové omáčce se hodí těstoviny, rýže, knedlík, cokoliv. Je výborná s masem i bez. Pochutnají si tak masožravci i vegetariáni.
Přečtěte si také: Levné recepty: 20 skvělých jídel, které vás budou stát pár korun
Houbová omáčka: 5 receptů, které musíte letos vyzkoušet
Foto: pixabay
1. Houbová omáčka s bílým vínem
V kastrolu na 2 lžících másla orestujte menší cibuli na kostičky. Pak přidejte 2 stroužky česneku najemno a 3 velké hrsti nakrájených hříbků a restujte, až se houby trochu opečou. Zalijte deci bílého vína a duste, až se tekutina téměř zredukuje. Zasypte 2 lžícemi hladké špaldové mouky, zarestujte a zalijte 1/2 litru vývaru, rozšlehejte metličkou dohladka. Přilijte 150 ml šlehačky, dochuťte solí, pepřem a sušeným tymiánem. Do omáčky dejte masové koule, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přikryjte a duste 20 minut. Případně dořeďte podle potřeby vodou. Nakonec přidejte hrst nasekané petržele.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
2. Houbová omáčka s liškami a krůtím masem
V nepřilnavém kastrolu rozehřejte ghí (přepuštěné máslo) a orestujte na něm krůtí stehenní řízek (750 g) nakrájený na menší kostky. Když se maso zatáhne a trochu opeče, vyndejte ho děrovanou lžící stranou. Do kastrolu dejte další lžíci ghí a orestujte nakrájené houby, aby trochu změkly, stačí 5 minut. Také je vyndejte z hrnce stranou. Rozpusťte v kastrolu 2 lžíce ghí a orestujte na něm půl velké cibule nakrájené nadrobno dosklovata. Zasypte 2 plnými lžícemi hladké mouky a na mírném ohni smažte dorůžova. Zalijte velkou sběračkou vývaru a metlou prošlehejte dohladka, pak přidejte ještě 2-3 sběračky vývaru, rozmíchejte a přidejte zpět maso a houby. Omáčku osolte, mírně opepřete a dejte 2 špetky sušeného tymiánu. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a 15 minut duste pod pokličkou, občas promíchejte. Poté přilijte kelímek smetany na vaření (12%), povařte ještě 5 minut,nakonec vsypte nasekanou hladkolistou petržel.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: Domácí karlovarský knedlík: snadný recept za pár minut
3. Hříbková omáčka
Na oleji zpěnit cibuli, přidat houby, sůl, mletý kmín a podravku. Houby za stálého míchání podusit jako na smaženici dokud nemají žádnou vodu. Potom zalít vařící vodou a asi 5 minut vařit za stálého míchání. Mezitím rozmíchat jednu šlehačku se třemi lžícemi hladké mouky a jednou zakysanou smetanou. Tuto směs nalít do hub. Směs šlehaček a mouky je dost hustá, tak pak po nalití do hrnce přidat ještě studenou vodu, zamíchat a dát do hrnce. Omáčka je za chvíli dost hustá, tak je třeba míchat, aby se nepřichytila. Nakonec přidat asi lžíci cukru a trochu octa, podle chuti.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Přečtěte si také: 20 nápadů na rychlé obědy, po kterých nepřiberete
4. Houbová omáčka se žampióny a hlívou ústřičnou
Ingredience
- 1 cibule
- 1 řapík celeru
- 200 g cukety
- 80 g hlívy ústřičné
- 80 g žampionů
- 200 ml smetany na šlehání
- 180 g zakysané smetany
- sůl a pepř
Postup
Na másle osmahneme cibulku, řapíkatý celer a oloupanou cuketu. Když je cuketa měkká, zalijeme vše smetanou a necháme chvilku vařit. Pak tuto směs rozmixujeme dohladka. Na mírném plameni dál vaříme a přidáme nakrájené houby. Osolíme a opepříme. Vaříme asi dvacet minut, poté přidáme zakysanou smetanu a vaříme dalších asi deset minut. Případně ještě osolíme. Dobrou chuť!
Zobrazit příspěvek na Instagramu
5. Houbová omáčka s kešu ořechy
Ingredience
- 1 menší cibule
- 200 g hub (jakékoliv)
- 30 g kešu ořechů
- mletý kmín, sůl a pepř
Postup
Kešu ořechy na 4 hodiny předem namočíme, potom rozmixujeme s čerstvou vodou. Na pánvi dozlatova orestujeme posekanou cibulku, přidáme očištěné, nakrájené houby a cca 10 minut podusíme, osolíme, opepříme okminujeme a zalijeme kešu smetanou. Chvilku provaříme a máme hotovo.
Autora receptu najdete u příspěvku.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Houbová omáčka je opravdová mňamka a rozhodně se vyplatí ji umět. Někomu ji uvařte a uvidíte, že se bude olizovat až za ušima.
Přečtěte si také: 10 receptů z hub, které zvládnete raz dva