Češi jsou národ houbařů, to je známé. Milujeme houby hledat, sbírat a vařit z nich nejrůznější dobroty. Dnes se zaměříme na pochoutku jménem houbová omáčka. Není to nic těžkého, ale udělat dobrou omáčku z hub stojí trochu úsilí. Pokud toužíte po tom, si takovou omáčku udělat, dáme vám 5 jednoduchých a rychlých receptů, které zvládnete a rozhodně si pochutnáte. Tak hurá na houby a poté k plotně! Přizvěte do kuchyně i děti a ukažte jim, jak se taková dobrá houbová omáčka dělá. Věřte, že ji milují i ti, kteří houby moc nemusí.

K houbové omáčce se hodí těstoviny, rýže, knedlík, cokoliv. Je výborná s masem i bez. Pochutnají si tak masožravci i vegetariáni.

Přečtěte si také: Levné recepty: 20 skvělých jídel, které vás budou stát pár korun



Houbová omáčka: 5 receptů, které musíte letos vyzkoušet

houbová omáčkaFoto: pixabay

1. Houbová omáčka s bílým vínem

V kastrolu na 2 lžících másla orestujte menší cibuli na kostičky. Pak přidejte 2 stroužky česneku najemno a 3 velké hrsti nakrájených hříbků a restujte, až se houby trochu opečou. Zalijte deci bílého vína a duste, až se tekutina téměř zredukuje. Zasypte 2 lžícemi hladké špaldové mouky, zarestujte a zalijte 1/2 litru vývaru, rozšlehejte metličkou dohladka. Přilijte 150 ml šlehačky, dochuťte solí, pepřem a sušeným tymiánem. Do omáčky dejte masové koule, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přikryjte a duste 20 minut. Případně dořeďte podle potřeby vodou. Nakonec přidejte hrst nasekané petržele.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fit Recepty (@fit_recepty_cz),

2. Houbová omáčka s liškami a krůtím masem

V nepřilnavém kastrolu rozehřejte ghí (přepuštěné máslo) a orestujte na něm krůtí stehenní řízek (750 g) nakrájený na menší kostky. Když se maso zatáhne a trochu opeče, vyndejte ho děrovanou lžící stranou. Do kastrolu dejte další lžíci ghí a orestujte nakrájené houby, aby trochu změkly, stačí 5 minut. Také je vyndejte z hrnce stranou. Rozpusťte v kastrolu 2 lžíce ghí a orestujte na něm půl velké cibule nakrájené nadrobno dosklovata. Zasypte 2 plnými lžícemi hladké mouky a na mírném ohni smažte dorůžova. Zalijte velkou sběračkou vývaru a metlou prošlehejte dohladka, pak přidejte ještě 2-3 sběračky vývaru, rozmíchejte a přidejte zpět maso a houby. Omáčku osolte, mírně opepřete a dejte 2 špetky sušeného tymiánu. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a 15 minut duste pod pokličkou, občas promíchejte. Poté přilijte kelímek smetany na vaření (12%), povařte ještě 5 minut,nakonec vsypte nasekanou hladkolistou petržel.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Klára Michalová (@sklarouvkuchyni),

Přečtěte si také: Domácí karlovarský knedlík: snadný recept za pár minut



3. Hříbková omáčka

Na oleji zpěnit cibuli, přidat houby, sůl, mletý kmín a podravku. Houby za stálého míchání podusit jako na smaženici dokud nemají žádnou vodu. Potom zalít vařící vodou a asi 5 minut vařit za stálého míchání. Mezitím rozmíchat jednu šlehačku se třemi lžícemi hladké mouky a jednou zakysanou smetanou. Tuto směs nalít do hub. Směs šlehaček a mouky je dost hustá, tak pak po nalití do hrnce přidat ještě studenou vodu, zamíchat a dát do hrnce. Omáčka je za chvíli dost hustá, tak je třeba míchat, aby se nepřichytila. Nakonec přidat asi lžíci cukru a trochu octa, podle chuti.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený varimprosvouzenu😎 (@icookformywife_),

Přečtěte si také: 20 nápadů na rychlé obědy, po kterých nepřiberete

4. Houbová omáčka se žampióny a hlívou ústřičnou

Ingredience

  • 1 cibule
  • 1 řapík celeru
  • 200 g cukety
  • 80 g hlívy ústřičné
  • 80 g žampionů
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 180 g zakysané smetany
  • sůl a pepř

Postup

Na másle osmahneme cibulku, řapíkatý celer a oloupanou cuketu. Když je cuketa měkká, zalijeme vše smetanou a necháme chvilku vařit. Pak tuto směs rozmixujeme dohladka. Na mírném plameni dál vaříme a přidáme nakrájené houby. Osolíme a opepříme. Vaříme asi dvacet minut, poté přidáme zakysanou smetanu a vaříme dalších asi deset minut. Případně ještě osolíme.  Dobrou chuť!

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kateřina Zlámalová (@katerina_zlamalova),





5. Houbová omáčka s kešu ořechy

Ingredience

  • 1 menší cibule
  • 200 g hub (jakékoliv)
  • 30 g kešu ořechů
  • mletý kmín, sůl a pepř

Postup

Kešu ořechy na 4 hodiny předem namočíme, potom rozmixujeme s čerstvou vodou. Na pánvi dozlatova orestujeme posekanou cibulku, přidáme očištěné, nakrájené houby a cca 10 minut podusíme, osolíme, opepříme okminujeme a zalijeme kešu smetanou. Chvilku provaříme a máme hotovo.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Healthy-fit lifestyle way (@healthyfitlifestyleway),

Houbová omáčka je opravdová mňamka a rozhodně se vyplatí ji umět. Někomu ji uvařte a uvidíte, že se bude olizovat až za ušima.

Přečtěte si také: 10 receptů z hub, které zvládnete raz dva