Taky někdy tápete a nevíte, co si dát k masu? Příloha jako vařené brambory nebo klasická rýže jsou už nudné a máte je 3x do týdne, máme pravdu? Ukážeme vám, jak si přílohu ozvláštnit a jak si udělat něco nového, co vám bude chutnat. A nejen vám, celé rodině a dokonce i dětem. Pokud držíte dietu nebo si dáváte pozor na to, co jíte, tak i vy tady najdete volbu. Která příloha je vaše oblíbená?

Přečtěte si také: Houbová omáčka: 5 receptů, které musíte letos vyzkoušet

Inspirujte se: 10x ideální příloha k masu

příloha
Foto: pixabay



1. Smetanové brambory

Ingredience

– cca. 700 g brambor
– olivový olej
– 1 středně velká cibule
– 1 velký stroužek česneku
– tymián ideálně čerstvý, ale může být i sušený
– 1 šlehačka (250 ml)
– sůl, pepř
– cca. 600 g kuřecích prsou
– cca. 500 g cukety
– parmezán

Postup

Brambory oloupejte, omyjte, osušte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. V hlubší pánvi rozpalte olej, nechte na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidejte nakrájené brambory, chvíli opékejte, osolte (je třeba docela dost), opepřete, přidejte tymián a smetanu. Promíchejte a na mírném plameni vařte tak dlouho, dokud brambory trochu nezměknou a nepustí škrob, kterým se smetana zahustí a nabalí se na brambory (bude to trvat asi 10 minut).
Mezitím si oloupejte cukety a nakrájejte je na tenké plátky. Kuřecí maso rozklepejte a nakrájejte na kousky. Osolte a opepřete.
Do zapékací mísy dejte vrstvu smetanových brambor, na ně vrstvu cukety, vrstvu kuřecího masa a zakončete vrstvou smetanových brambor. Navrch dejte nastrouhaný sýr a zapékejte v troubě na 180 stupňů asi 40 minut (dozlatova).

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Lenka K. (@zapisnik_obycejne_mamy)

2. Batátové hranolky

Ingredience

– 1 velký batát
– špetka soli.
– 1 lžička sušeného česneku
– 1 lžička sušené cibule
– lžíce bio olivový olej
– lžička pažitka

Postup

Batáty očistíme a pak nakrájíme na hranolky
Polijeme Bio olivovým olejem, promícháme a posypeme kořením já použila sušený česnek, kmín a pažitku.
Vše zamícháme ať se suroviny spojí a dáme péct na 180*C na cca 20-30 minut.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Fit Fitnesstip (@fitfitnesstip)





3. Celerové a mrkvové hranolky

Postup

Dáme nakrájenou mrkev a celer na proužky do mísy, zakápneme olivovým olejem a posypeme kořením (podle toho co máte doma, třeba sušený česnek, grilovací koření,…) Hranolky dáme na pečící papír na plech a pečeme na 220°C dokud nezměknou asi 30 min.

Autora receptu najdete u příspěvku.

4. Grilovaná zelenina

Vezměte si zeleninu, kterou máte rádi, nakrájejte na kousky, potřete olivovým olejem, posolte a dejte koření. Všechno promíchejte, dejte do pekáčku a pečte do křupava (asi 20 minut na 180 stupňů).

5. Bramborový salát

Ingredience

brambory

červená cibule

olivový olej

vinný ocet

sůl a pepř

Postup

Brambory ráno uvaříme ve slupce. Vystydlé je oloupeme a nakrájíme na plátky, přidáme cibuli na plátky, sůl, pepř, olivový olej a vinný ocet podle chuti (nešetřit!). Vše smícháme a dáme do ledničky.

Autora receptu najdete u příspěvku.


Přečtěte si také: Zdravá večeře: 20 jednoduchých receptů na zdravá jídla

6. Kapustičky

Kapusty lehce podusit, použít směs koření curry madras (koriandr, kurkuma, fenykl, kmín, muškátový květ, pepř, chilli, zázvor, hřebíček) a společně s cibulí, česnekem a slaninou opéct na ghett.

Autora receptu najdete u příspěvku.

7. Cuketové placičky

Ingredience

vetší cuketu⠀
2 vejce⠀
100 g sýra (eidam nebo goudu)⠀
80 g šunky nejvyšší jakosti⠀
jemné ovesné vločky⠀
sůl, pepř, česnek, chilli papričku⠀
zakysanou smetanu⠀

Postup

Cuketu nastrouhejte (pokud je potřeba, vymačkejte z ní vodu) a smíchejte s najemno nastrouhaným sýrem, nakrájenou šunkou a vejcem. Přidejte sůl, pepř, nasekanou chilli papričku a česnek. Promíchejte a potom postupně přimíchávejte vločky, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Poté vyložte plech pečicím papírem a na něj připravte placičky. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C, dokud nebudou na povrchu nazlátlé. Podávejte se zakysanou smetanou.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Peblo (@peblocz)

8. Pečené brambory

Brambory nakrájejte na plátky, osolte, opepřete, potřete olivovým olejem a použijte vaše oblíbené koření. Pečte do zlatova.





9. Květáková rýže

Květák umyjte a okrájejte růžičky. Růžičky květáku najemno, zhruba na velikost uvařených zrnek rýže, nasekejte.
V hrnci při mírném výkonu plotýnky rozehřejte máslo, vsypejte syrovou květákovou rýži a důkladně propláchnutou Slim Rice. Směs osolte a za občasného míchání bez pokličky poduste až mírně restujte cca 10-15 min. A příjemná low carb a keto příloha je na světě!

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Slim Pasta (@slimpasta.cz)

10. Lilková příloha

Ingredience

2 větší lilky
2 vaničky ricotty
Olivový olej
Grilovací koření a bylinky
Čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, bazalka,
2 stroužky česneku
Sůl, pepř

Postup

Lilky nakrájíme podélně na cca půlcentimetrové plátky, rozložíme na plech na pečící papír, osolíme (necháme chvíli vypotit a setřeme ubrouskem). Opepříme a posypeme grilovacími bylinkami a pokapeme olivovým olejem. Pečeme v troubě při 180°C asi 20 minut. Poté necháme lilky vychladnout a ideálně by se měly i chvilku zapařit, aby úplně změkly.
Ricottu promícháme s bylinkami, utřeným česnekem a osolíme a opepříme.
Plátky lilku potíráme ricottou a balíme do rolek.

Autor receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený kdyz_mama_vari (@kdyz_mama_vari)

Vyzkoušejte výborné brambory plněné sýrem:

Příloha k masu může být zajímavá, chutná a jednoduchá! Vyzkoušíte něco nového? 🙂

Přečtěte si také: Vepřová panenka 6x jinak: recepty pro celou rodinu