Kdo by nemiloval italské tiramisu? Výborný dezert plný pravého mascarpone, kávové příchutě a kakaa. Ale vážně ho umíte udělat? Pokud ho děláte nebo znáte někoho, kdo ho dělá a dává do něj nějaké náhražka jako je třeba pomazánkové máslo, tak to Italovi ani neříkejte. Tohle je poctivé tiramisu, které chutná opravdu jako z Itálie. Hlavně to není vůbec nic těžkého, takže není potřeba nahrazovat polovinu ingrediencí. Tiramisu se dá trochu obměnit podle vašich chutí, například ovocem, které můžete dát dovnitř, ale základ zůstává stále stejný. Pokud tedy chcete ohromit návštěvu, dejte se do toho. Neznám snad lepší dezert po sobotním obědě ke kávě.

Přečtěte si také: Recept na nejlepší domácí čokoládu



Italské tiramisu: udělejte si to nejlepší

tiramisuFoto: pixabay

Pravé italské tiramisu

Co budeme potřebovat?

500 g mascarpone
5 PL cukru krupice
5 vajec
2 panáky Amaretto
šálek silné černé kávy
1 až 2 pytlíky cukrárských dlouhých piškotů
kakao na posypání

Postup

Žloutky vyšlehej s cukrem do pěny, z bílků vyšlehej sníh, do žloutků přidej mascarpone, promíchej a přidej opatrně sníh, piškoty namáčej do kávy smíchané s Amarettem a pak už jen skládej: piškoty, krém, piškoty a poslední vrstvu krému posypej kakaem nechej pořádně vychladit a užívej si tuto rychlou a jednoduchou dobrotu, která k létu prostě patří.

Autora receptu najdete u příspěvku.





Tiramisu s malinami

Ingredience

na korpus:

• 250 g hladké špaldové mouky
• 5 vajec
• 80-100 ml mléka
• 50 g agávový sirup nebo med
• 20 g proteinu (nejlépe vanilkový) – ten můžete vynechat
• 1 prášek do pečiva
• 30 g oleje

na krém:

• 500 g mascarpone
• 250 g odtučněného tvarohu (můžete vynechat a dát jen mascarpone)
• vanilka
• trošku med
• káva, rum, kakao, maliny



Postup

• oddělíme žloutky od bílků, vyšleháme žloutky s medem do pěny.
• přidáme sypkou směs, nakonec přiléváme mléko a olej.
• nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků, pečeme ve vyložené pečícím papírem dortové formě na 180°C cca 30-40 min..po půl hodině zkuste špejlí.
• mezitím si připravíme krém, smícháme všechny suroviny.
• uvaříme kávu, trošku ji osladíme, přilijeme rum a necháme vychladnout.
• upečený a vychladnutý korpus rozřežeme na 2 až 3 pláty.
• první plát dost polijeme směsí kávy a rumu, natřeme krémem, naskládáme maliny, položíme další plát, polijeme zase kávou a potřeme zbytkem krému, nakonec posypeme kakaem, nešetříme kávou ani kakaem.
• necháme aspoň do druhého dne vychladit v lednici.

Autora receptu najdete u příspěvku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Žijeme_fit (@zijeme_fit)

Tiramisu je klasika, která nikdy neomrzí. Udělejte si tu nejlepší verzi.

Přečtěte si také: 5 chutných receptů na dezerty bez cukru